KPN, resultaten eerste kwartaal 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 23/04/2013 07:34
Hoofdpunten
Groep
 Belangrijke stappen gezet in kapitaalverwerving
 Omzet -8,8% (j-o-j) door verkoop Getronics International (3,9%) en competitieve mobiele markten
 EBITDA -EUR 137 mln (j-o-j), deels door hogere commerciële investeringen in Duitsland van EUR 63 mln
 Capex stijgt EUR 75 mln (j-o-j) door hogere investeringen klantapparatuur, uitrol 4G netwerk NL
 Vrije kasstroom in kw1 reflecteert fasering gedurende het jaar, wel gestegen (j-o-j) naar EUR 85 mln
 Op schema voor behalen outlook, dividend verwachting aangepast
Nederland
 4G succesvol en als eerste gelanceerd
 Omzetgroei in segment Consumenten Thuis
 TV marktaandeel gestegen naar 24%, leidt tot tweede positie in Nederlandse TV markt
 Veelbelovende start van “quad play” aanbod (KPN Compleet)
 Goede voortgang banenreductieprogramma, afname ~1.100 FTE in eerste kwartaal
Mobile International
 Record aantal van 265.000 nieuwe abonnees in Duitsland, door toename commerciële investeringen
 Verbeterd mobiel breedbandnetwerk ondersteunt mobiele data groei in Duitsland
 Competitieve mobiele markt in België, nieuwe proposities gelanceerd.

Kerncijfers
Groepsresultaten* Kw1 2013 Kw1 2012 Δ j-o-j Δ j-o-j
(in EUR mln) gerapporteerd gerapporteerd gerapporteerd onderliggend
Omzet en overige opbrengsten 2.911 3.191 -8,8% -4,3%
EBITDA 994 1.131 -12% -8,7%
EBITDA marge 34,1% 35,4%
EBITDA (excl. herstructureringskosten) 1.011 1.150 -12%
Winst na belasting (netto resultaat) 140 306 -54%
Winst per aandeel 0,10 0,22 -55%
Investeringen 535 460 16%
Vrije kasstroom 85 37 >100%
* Alle non-IFRS items worden uitgelegd in de safe harbour sectie aan het eind van het Engelstalige financiële rapport.

Eelco Blok, CEO:
“De prestaties van KPN in het eerste kwartaal zijn in lijn met de strategische update zoals we die in februari hebben gepresenteerd. We zijn doorgegaan met investeren in onze Nederlandse marktposities en in Duitsland hebben we stappen gezet om onze positie in mobiele data en abonnementen te versterken. Het succes van onze strategie zien we in Nederland terug bij televisie en breedband en de lancering van 4G diensten als eerste operator. Daarnaast hebben we aanzienlijke voortgang geboekt in ons herstructureringsprogramma en zorgen kwaliteitsverbeteringen voor stijgende klanttevredenheid in de consumentenmarkten.
In de laatste maanden hebben we belangrijke stappen gezet om onze financiële positie te versterken.
Het hybride obligatieprogramma van 2 miljard euro is succesvol afgerond en op 10 april hebben onze aandeelhouders goedkeuring verleend aan de aangekondigde claimemissie van 3 miljard euro. We verwachten binnenkort van start te gaan met de claimemissie.”

Samenvatting financiële resultaten
De omzet en de overige opbrengsten van KPN daalden in het eerste kwartaal van 2013 met 8,8% tot 2,911 miljard euro, vooral door de verkoop van Getronics International en een daling van de omzet bij NetCo, Zakelijke Markt, Consumenten Mobiel en in Duitsland. De omzet van Consumenten Thuis steeg in het eerste kwartaal. De lagere omzet en de hogere klantgedreven investeringen hadden in het eerste kwartaal van 2013 een negatief effect op de winstgevendheid van KPN. De EBITDA, exclusief herstructureringskosten, daalde met 12% naar 1,011 miljard euro. De nettowinst van KPN kwam 54% lager uit op 140 miljoen euro. De nettowinst is negatief beïnvloed door een aantal factoren, waaronder een lagere operationele winst, hogere investeringen in klanten en hogere afschrijvingen.
De vrije kasstroom van KPN is in het eerste kwartaal van 2013 uitgekomen op 85 miljoen euro en past daarmee in het gebruikelijke seizoenspatroon. De investeringen waren 75 miljoen euro hoger dan in het eerste kwartaal van 2012. KPN investeerde meer in het mobiele netwerk, waaronder in 4G in Nederland en in klantapparatuur, zoals smartphones en apparatuur voor de activatie van klanten op glasvezel en interactieve televisiediensten in Nederland. Het banenreductieprogramma van 4.000- 5.000 FTE in Nederland ligt op schema om naar verwachting eind 2013 te zijn afgerond. Het reductieprogramma heeft tot op heden geresulteerd in een afname van ongeveer 3.000 FTE.

Consumenten Thuis
Voor het derde kwartaal op rij steeg het aantal breedbandklanten autonoom, met 15.000 in het eerste kwartaal van 2013. Het breedband marktaandeel bleef in het eerste kwartaal stabiel op 41% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. De sterke groei in interactieve televisie zette ook in het eerste kwartaal door. Er kwamen 116.000 nieuwe interactieve televisie abonnees bij. Het televisie marktaandeel steeg naar 24%, vergeleken met 18% een jaar eerder, en daarmee heeft KPN nu naar verwachting de tweede positie in de Nederlandse televisiemarkt. KPN heeft nu 399.000 glasvezelklanten, wat resulteert in een FttH penetratie in KPN’s glasvezelgebieden van 30%. Deze klanten nemen in de regel meerdere diensten af, met interactieve televisie als een belangrijke stimulans achter de groei. De populariteit van ‘triple play’ pakketten zorgt voor een stijging van de omzet per klant. De introductie van KPN Compleet, het “quad play” aanbod van KPN, was veelbelovend met meer dan 30.000 aanmeldingen in het eerste kwartaal. KPN Compleet biedt extra voordelen voor klanten met een Alles-in-één Pakket (interactieve televisie, Internet en Bellen) én een of meerdere mobiele abonnementen. Door zich voor KPN Compleet aan te melden, krijgen klanten voordelen als extra interactieve TV-zenders, gratis onbeperkt onderling bellen met KPN-nummers binnen het gezin en extra mobiele belminuten, internet MB’s en SMS’jes per maand. De commerciële uitrol van KPN Compleet wordt in de komende periode uitgebreid.

Consumenten Mobiel
In het segment Consumenten Mobiel daalde in het eerste kwartaal de onderliggende omzet uit mobiele diensten als gevolg van minder bel- en SMS verkeer, gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging van de gecommitteerde omzet uit abonnementen. Het aantal mobiele consumenten abonnees steeg in het eerste kwartaal met 7.000, gedreven door SIM-only abonnees, en stond het totaal aantal mobiele abonnees aan het eind van het kwartaal op 3,5 miljoen. KPN verwacht dat het totale Nederlandse mobiele marktaandeel in een competitieve markt stabiel is gebleven rond 45%. Op 4 februari lanceerde KPN als eerste in Nederland diensten over zijn 4G netwerk. De uitrol van het 4G netwerk ligt goed op schema. Het netwerk dekt inmiddels circa 30% van de Nederlandse bevolking met steden als Amsterdam en Den Haag. De eerste reacties van klanten zijn zeer positief, gedreven door de verbeterde klantervaring met betrekking tot snelheid en dekking.

Zakelijke Markt
In het eerste kwartaal was er sprake van een verminderde vraag naar traditionele diensten, dalende verkeersvolumes, prijsdruk en minder hardware verkopen. De aanhoudend moeilijke macro economische omstandigheden zorgden voor een daling van de orderinstroom bij corporate klanten.
Ondanks de uitdagende marktomstandigheden zijn KPN’s marktposities naar verwachting in het eerste kwartaal stabiel gebleven. Het aantal mobiele klanten en het gebruik van mobiele data groeiden wel door. Ook was er groei in nieuwe diensten die zich bijvoorbeeld richten op de gezondheidszorg en bleven de Challenger merken goed presteren. KPN zal zich de komende periode blijven richten op vast-mobiel diensten die opgebouwd zijn rondom data, inclusief 4G diensten.

Mobile International
In Duitsland optimaliseren meer klanten hun tarieven en gebruik, wat heeft geleid tot een lagere omzetgroei uit mobiele diensten. Een sterke focus op het aantrekken van nieuwe abonnees en een toename van de commerciële activiteiten zorgden voor een forse stijging van het aantal nieuwe abonnees. In het eerste kwartaal van 2013 steeg het aantal abonnementen met 265.000 en het aantal prepaid klanten steeg met 282.000. De extra investeringen en hogere marketing en promotiekosten om klanten aan te trekken en de aanwezigheid in gebieden waar E-Plus een laag marktaandeel heeft te vergroten, zorgden ervoor dat de winstmarges in het kwartaal daalden. Het marktaandeel van EPlus, gemeten in omzet uit mobiele diensten bedroeg aan het eind van het eerste kwartaal naar schatting circa 15%.

BASE Company (voorheen KPN Group Belgium) had in het eerste kwartaal te kampen met toegenomen concurrentie. Hierdoor daalde de onderliggende groei van de dienstenomzet in het kwartaal naar 1,9%. Het aantal abonnees daalde met 8.000 terwijl het aantal nieuwe prepaid klanten in het eerste kwartaal 45.000 bedroeg. Op 7 februari heeft KPN in België nieuwe breedband- en vaste lijndiensten gelanceerd onder de naam SNOW. De voorlopige verkoopcijfers zijn veelbelovend.
Nieuwe mobiele abonnementen werden geïntroduceerd op 17 april 2013. Daarnaast is de snelheid van het mobiele netwerk verhoogd tot 42 Mbps door de introductie van 3G dual carrier. Het marktaandeel in België, gemeten in omzet uit mobiele diensten, was naar verwachting ongeveer 20% aan het eind van het eerste kwartaal.
KPN had aan het eind van het eerste kwartaal 27,4 miljoen mobiele klanten in Duitsland en België, waarvan 23,9 miljoen in Duitsland en 3,5 miljoen in België.

Vooruitzichten
KPN is op weg om de outlook te behalen die is afgegeven bij de presentatie van de jaarcijfers 2012 op 5 februari jongstleden. De dividendverwachting is echter aangepast. Rekening houdend met de claimemissie die naar verwachting kort na de publicatie van de eerste kwartaalcijfers wordt gelanceerd, en het feit dat deze zal leiden tot een hoger aantal uitstaande aandelen, heeft KPN besloten geen dividend te betalen over de boekjaren 2013 en 2014.
Nederland zal naar verwachting stabiliseren richting 2014. De volgende fase in de strategie van KPN in Duitsland zal naar verwachting leiden tot groei van de dienstenomzet, bij lagere marges, met name in 2013. De investeringen van KPN zullen in 2013 onder de 2,3 miljard euro uitkomen. De totale investeringen in de periode 2013-2015 zullen niet boven 7 miljard euro uitkomen, inclusief investeringen die horen bij een eventuele consolidatie van Reggefiber die niet voor de tweede helft van 2014 wordt verwacht. Er zal geen dividend betaald worden over de boekjaren 2013 en 2014.
Daarna verwacht KPN weer dividend te gaan betalen, afhankelijk van de operationele prestaties en de financiële positie.
Dit persbericht is een korte samenvatting van de Engelse versie die leidend is.

Het Engelstalige persbericht is beschikbaar op www.kpn.com/resultaten.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL