KPN is dichter bij winstdoel dankzij verkoop netwerk

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 11/12/2011 10:10
Geschreven door: Johan Leupen
Amsterdam
KPN-topman Eelco Blok is weer een stapje dichter bij zijn winstdoel voor 2011, dankzij de verkoop van honderden telefoniemasten.

Analisten waren tot nu toe verdeeld over de vraag of KPN dit jaar zijn ebitda-doel van €5,3 mrd gaat halen, maar die kans is gegroeid met de verrassend hoge opbrengst van een paar honderd mobieletelefoniemasten.

KPN mag de boekwinst van bijna € 100 mln voor tweederde opvoeren in 2011.

Op de schaal van een moloch als KPN is het bedrag niet zo imposant, maar de meevaller is belangrijk omdat het bedrijf dit jaar alle zeilen bij moet zetten in een krimpende Nederlandse consumentenmarkt.

‘Ik zat al in het kamp van degenen die KPN het voordeel van de twijfel geven, maar dit maakt de marge comfortabel’, zegt ING-analist Jeffrey Vonk. Hij was uitgegaan van een bate van € 30 mln tot € 40 mln.

KPN is de laatste vier jaar al bezig om delen van zijn netwerk infrastructuur te verkopen aan professionele uitbaters, waarvan het zijn antennes en opstelpunten vervolgens terughuurt. KPN beschouwt de masten als vastgoed en daarmee niet-kernactiviteit.

Met de huidige tranche stoot KPN een groot deel van zijn netwerk af. Vorig jaar verkocht KPN al 250 van zijn 1250 masten aan uitbater Novec voor zo’n € 20 mln, ditmaal nog een paar honderd aan de Britse Shere Group. De totale opbrengst van € 115 mln is hoog, vindt Vonk van ING.

‘De timing is gunstig, met de aanstaande veiling van nieuwe frequentieruimte en de explosieve groei van dataverkeer.’ Bedrijven zoals Shere Group verhuren hun masten niet alleen aan KPN maar ook aan rivalen en nieuwkomers als kabelaars UPC en Ziggo, die er eigen zendapparatuur ophangen.

Volgens Vonk hoeft het de concurrentiepositie van KPN niet te schaden, omdat de grote aanbieders in Nederland toch al verplicht zijn hun masten open te stellen.

Bijkomend voordeel voor KPN is dat de machtspositie van Novec niet verder groeit met de komst van relatieve nieuwkomer Shere.

De meevaller is belangrijk nu KPN in de Nederlandse markt alle zeilen bij moet zetten

© Het Financieele Dagblad


Met dank aan een lezer voor toezending.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL