Mondiale tarweoogst valt minder hoog uit

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 07/08/2010 11:17
DOETINCHEM - De International Grains Council (IGC) heeft de prognose van de tarweoogst verlaagd naar 651 miljoen ton. Dat is 13 miljoen ton minder dan in de prognose van eind juni.

Een wereldproductie van 651 miljoen ton tarwe is nog altijd de twee na grootste oogst ooit. Bovendien lag er op 30 juni zo’n 197 miljoen ton tarwe op voorraad, de grootste voorraad ooit.

De prognosedaling komt doordat de graanopbrengsten in Noordwest-Europa, Rusland, Kazachstan en delen van Oekraïne vallen tegen door droogte, stelt de IGC.

De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs steeg vandaag voor het eerst in twee jaar boven de 190 euro per ton. In één week is tarwe ruim 15 euro duurder geworden op de termijnmarkt.

Bron: AGD.nl/International Grains Council


lees meer op
http://www.bakkerswereld.nl/zoeken/graan/

Toevoeging 9 aug.
AMSTERDAM (AFN) - Graanhandelaren gaan een hobbelige beursweek tegemoet. De markt krijgt dinsdag een belangrijk productierapport over graan van het Amerikaanse landbouwministerie te verwerken. Ook de impact van het exportverbod van Rusland, door de extreme droogte in het land, weegt zwaar.

,,Het zal een volatiele week worden'', zo stelde een handelaar. Toch is de graanprijs sinds afgelopen vrijdag weer wat gezakt. Graan voor levering in december piekte toen op 8,68 dollar per bushel, een inhoudsmaat die overeenkomt met circa 35 liter. Dat was het hoogste niveau sinds augustus 2008. Maar winstnemingen zetten de prijs in de elektronische handel op maandag rond de 4 procent lager.

Handelaren focussen zich nu op de omstandigheden bij andere grote graanexporteurs. Canada heeft de productiedoelen eerder al bij moeten stellen vanwege extreme regenval, en in Australië zal de export dit jaar naar verwachting eveneens zwak zijn. In West-Australië, verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van de productie van het land, mikt men nu op de oogst van 6 miljoen ton graan, tegen 8,2 miljoen ton een jaar geleden.

De huidige graanprijs bevindt zich overigens nog fors onder het recordniveau van 13,34 dollar per bushel van 27 februari 2008. Destijds heerste er de vrees over een wereldwijde voedselcrisis, en hadden grote exporteurs als China en de Verenigde Staten veel last van extreem weer.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL