Reed Elsevier nader bekeken

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 17/02/2006 10:51
Reed Elsevier is zelf optimistisch voor dit jaar 2006. Zit ruim in het geld en kijkt naar kleinere overnames van EUR 50 tot EUR 500 miljoen. De vrije kasstroom was in 2005 ca. EUR 1,1 miljard en daar kunnen leuke dingen voor gedaan worden, o.a. het dividend gaat met ca. 9% omhoog van EUR 0,33 naar EUR 0,359 (er is al 9 cent int.dividend betaald) dus er volgt een slot dividend van 26,9 cent. Het rendement is dan ca. 3,25% p.a., maar de koers is niet los te krijgen en alle adviezen ten spijt, het wil niet.
ook het inkoop eigen aandelen programma lijkt wel niet aan te slaan. De heer Crsipin Davis denkt teveel aan het management eigen belangen. Enkele jaren geleden moesten de optie koersen personeel al naar beneden worden bijgesteld. Anders had het management, ondanks het harde werken geen extraatje! Nu dat hadden de aandeelhouders ook al "jaren" niet. Zal dat weer op de agenda staan? Dat verlagen van de optie koersen van het management?
Reed Elsevier gaat steeds meer net als Buhrmann voordelen uit de verkoop van het internet halen. Reed haalt al circa 1/3 van de omzet uit de on-line publicaties. De Juridische tak LexisNexis deed het in 2005 goed, en de omzet steeg daar met ca. 6%. vooral onderdeel Seisint, die persoonsgegevens aan bijv. banken en andere klanten levert, had een sterke vraag. Deze steeg met ca. 20%. Voor dit jaar gaat Reed bij LexisNexis uit van wederom een stijging van 6-7%. Wel worden de marges kleiner bij Reed Elsevier, steeg de omzet van EUR 7,07 miljard naar EUR 7,54 miljard, de winst netto bleef gelijk op EUR 677.
Dan moet de winst voor de aandeelhouders komen uit het dividend en het inkoopprogramma van de eigen aandelen. Dat zal de komende jaren de "spoeling" wat dikker maken, maar dan moeten de koersen van de opties personeel niet meer verlaagd worden. Want dan is het inkopen en weer uitgeven. Daar schiet je dan ook niets mee op als aandeelhouder. Ja, het management wordt alleen rijker en die verdienen toch al voldoenden. Kijk eens in het verkorte verslag over 2004 op blz 46/47, mijnheer Chrispin Davis "slechts" EUR 2.865.670. Dan heeft hij niets te klagen, maar de aandeelhouders wel, ondanks die "zoethouder" van een kleine dividend verhoging.
Bij zijn aantreden heeft de heer Davis nog weinig laten zien of het moet nog in het bekende "vat" zitten.
Nu onze vraag; "haal dat er eens uit mijnheer Chrispin Davis".
Zet je schouders er nog eens onder, want met zo'n salaris mogen de aandeelhouders dat best wel "eisen"!
Toch lijkt de koers van het aandeel niet veel meer naar beneden te kunnen op het dividend en vooruitzichten.

Daarom blijven wij positief voor Reed Elsevier, maar onze twijfel begint te knijpen. Zo ook bij "veel" beleggers, getuigen de daling van het koers van het aandeel gisteren. De opties hebben zeker meegespeeld, maar in beperkte mate.

Het aandeel doet nu ook niet veel.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL