Verslag Algemene Verg. v. Aand. Elsevier (Reed)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 12/04/2001 07:50
Hier dan weer een verslag van de AVA Elsevier gehouden d.d. 11-4-01.
Voorzitter Moris Tabaksblat opende de vergadering met de gebruikelijke handelingen en opmerkingen. Een opmerking was dat de aanwezigen elektronisch moesten stemmen, na uitleg van een dame werd even proef gedraaid met de aanwezige stemmen. Dat ging prima en het totaal aantal stemmen was 29.216.913 van ca 300 aanwezigen.
Op onze vraag hoeveel aanwezigen precies, dat kon het systeem nog niet aan, maar daar zou aangewerkt worden.
De CEO Crispin Davis kreeg het woord, deze nam het verloop van zaken in 2000 door en de overname van Harcourt. In 2000 waren de zaken goed verlopen het nieuwe "team" was goed op elkaar in gespeeld en ieder kende zijn/haar plaats.
Het viel Elsevier tegen dat de Engelse Anti Trust bezwaar had gemaakt, terwijl Harcourt daar slechts 20 miljoen omzet heeft. Het Amerikaanse Anti Trust onderzoek heeft geen ongebruikelijk lange looptijd, ja ze nemen hun tijd. De nieuwe strategie was gepland op 3 jaar en dat halen wij zeker.
De "wetenschap" divisie had een erg goed jaar en speciaal het elektronisch onderdeel! Drie jaar geleden was het gebruik nog maar 5% en nu 50% en wij verwachten over enkele jaren 70-80% te halen. Wij willen nog verder uitbreiden in de B.to B.(business to business), daar zien wij goede mogelijkheden. De markt is kleiner dan wij dachten, maar het afgelopen jaar hebben wij de omzet verdubbeld. Aan het einde van dit jaar is het resultaat beter dan andere in de B.to B.
De heer Davis sloot met de woorden; "vandaag hebben wij het gevoel dat wij er voor de lange termijn goed voorstaan". Op de meeste plaatsen zijn wij de no. 1 of no. 2.

Daarna was het de beurt aan de aanwezigen en onder uitstekende leiding van de heer Tabaksblat verliep dat vlot.
De meest gestelde vraag ging over Harcourt; o.a. wat duurt het lang, is er niet te veel voor betaald en hoeveel eigenlijk. Uit eindelijk bleek het niet langer te duren als normaal en de prijs bleek ook niet te duur en zelfs aan de goedkope kant. Waarom hebben andere deze goedkope vis dan niet gekocht, vroeg een andere? Ja, zei Tabksblat dat is nu weer onze goede koopmans kwaliteit.
Op onze vraag; waar onderscheid de goede positie van Elsevier zich nu? Het antwoord was; een sterke financiele positie (voor overnames), handels positie en ons sterkste punt "technologie" op e- gebied.
Dit laatste was voor de aanwezige een mooie opsteker, want nog niet zo land geleden werd er nog gedacht dat Elsevier een achterstand had.
Door ons goede management "team" liggen wij nu voor op de concurrent, zei dhr. Davis.
Het dividend werd vastgesteld op 0,28 euro, waarvan nog een slotdiv. rest van 0,19 ex.datum 18 april en betaalbaar 14 mei. 2001
Verder waren er nog (her)benoemingen en dat er door de invoering van de registratiedatum niet aandeelhouders hun stem konden uitbrengen en dat er op 1 aandeel (door optie opvraging) 2 stemmen konden worden uitgebracht. Dat was voor de voorzitter nieuw en daar zullen wij navraag over doen.
Verder verliepen alle (elektronische) stemmingen vlot en kon de voorzitter een goede en gezellige vergadering afsluiten. Er was nog het bekende hapje en drankje en ieder kreeg het nieuwe "Nederlandse woordenboek" mee.

Wij van debeleggersadviseur hadden een goede indruk, vooral dat er volgend jaar weer winst met dubbele cijfers geschreven wordt. De uitstraling en de rust die dit jonge team (van zo'n groot concern) heeft, dan zou je zeggen "succes" verzekerd!
Ons advies is dan ook kopen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL