Verslag AVA van Reed Elsevier 18 april 2007

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 21/04/2007 18:53
De Heer J. Hommen opende om 10.30 uur alg. verg. van Aandeelhouders (AVA) nam de gebruikelijke stukken door, later werd medegedeeld dat van de 740 miljoen stukken er totaal 325 (278 en 47) miljoen stukken aanwezig waren.
De heer Crispin Davis geeft uitleg over de gang van zaken over 2006 aan de hand van sheets.
Het aangepaste resultaat per aandeel van Reed Elsevier en Reed PLc steeg met 11% tegen constante wisselkoers.
De des investering van Harcourt Education, waarom?
Nu
- de bedrijfsdynamiek en strategie wijken in toenemende mate af v.d. rest van Reed Elsevier
- Markt groei profiel en performance minder consistent
- mogelijkheden voor digitale omzet en marge minder duidelijk.
De verkoop zal vermoedelijk in de 2e helft van 2007 z'n beslag krijgen.
Vooruitkijkend in 2007 en later.
1 Coherentere portfolio
- mondiaal marktleiderspositie in de markt.
2 aangescherpte strategische focus
- aanbieden van gezag hebbende content met marktleidende titels
- stimuleren van on-line oplossingen
3 kostenbeheersing
4 selectieve ontwikkeling van portfolio

Samenvattend
- marktomstandigheden over het algemeen gunstig voor RE
- verdere voortgang van de digitale business

Aan het begin van het boekjaar 2007 zijn de marktomstandigheden over het algemeen gunstig. Elsevier, LexisNexis en Reed Business zullen naar verwachting opnieuw goede voortgang boeken.
RE financiële doelstelling is groei van het aangepaste resultaat per aandeel met ten minste 10% tegen constante wisselkoersen. Het aangepaste resultaat per aandeel zal in 2007 echter worden beïnvloed door verwatering bij de verkoop van de seizoensgebonden activiteiten van Harcourt Education.
De vooruitzichten van RE op de langere termijn zijn veelbelovend en de digitale horizon verbreedt en RE is prima gepositioneerd.
RE is als bedrijf afhankelijk van de energie en de ondernemingszin van hun ca. 37.000 medewerkers verspreid over de hele wereld.De netto schuld bedroeg per 31/12/2006 EUR 3.448 mln., was in 2005 EUR 3.933 een daling van EUR 485 miljoen. De vrije kasstroom - na rente en belastingen - beliep EUR 1,201 mln., een stijging van EUR 85 mln.
Het resultaat per aandeel steeg van EUR 0,70 naar EUR 0,76 = 9%
Het dividend wordt EUR 0,406 over 2006, daarvan is EUR 0,102 als int.div. betaald, 't slot div. is EUR 0,304
Ook was RE tevreden over haar koersontwikkeling. Nu, ons (XEA.nl) antwoord was, dat stelt U nu wel, maar de afgelopen jaren is de koers gewoon blijven hangen tussen de EUR 9 en 12. De laatste tijd is er een stijging tot ruim boven de EUR 13.
De koersen op de Europese beurzen zijn de afgelopen jaren eerst gedaald en daar bleef RE van gespaard. (zo lusten we er nog wel meer).
De opbrengst van Harcourt gaat voor een groot deel terug naar de aandeelhouders, in de vorm van zogenaamde B aandelen. Die afsplitsing past het beste om de aandeelhouders die er recht op hebben, dat ook terug te geven en kunnen zij eventueel hun gewone stukken verkopen. Later bij inlevering van de B aandelen wordt het geld uitgekeerd.
Hoe staat het met uw IT en ICT systemen? Nu, daar heeft RE de laatste 5/6 jaren veel aangedaan en alles draait naar volle tevredenheid.
Ook de Corporate Governance heeft onze aandacht, in Nederland mogen bijv. commissarissen 12 jaar aanblijven, maar in Engeland 9 jaar
Ook de accountant, Deloitte Acc. B.V. mag aanblijven en kreeg 321 miljoen stemmen voor. Verdere agenda punten werden er door de goed leidende voorzitter snel door heen gehamerd. Het beloningsbeleid ging er ook redelijk vlot door en kreeg 315 mln. stemmen voor mee. De statutenwijziging kreeg 319 mln stemmen voor mee.
Wel was het eigenlijk allemaal mosterd na de maaltijd, want de dag ervoor hadden de Engelsen al de AVA van RE PLc gehad.
Om ca. 12.45 uur werd de vergadering die slecht bezocht was, afgesloten. Wel hadden de bezoekers door het beperkte aantal voordeel, want er was een uitstekende verzorging na de AVA. Bij vertrek kregen de aanwezigen een mooi boekwerkje over de natuurparken in de wereld mee.
Reactie XEA.nl
Reed Elsevier lijkt los te komen, al zou je het niet verwachten van de ietwat saaie vergadering. De gehele sector heeft veel meer nadeel ondervonden van de "internet" ontwikkeling, dan zijzelf hadden verwacht. Maar de keer is er nu duidelijk en dat zullen de komende jaren ook de resultaten wel laten zien, althans daar gaan wij wel vanuit.
Een aandeel voor elke portefeuille.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL