DSM rapporteert robuust tweede kwartaal in moeilijke omgeving

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 07/08/2012 07:18
EBITDA uit doorlopende activiteiten in tweede kwartaal €290 miljoen (Q2 2011: €339 miljoen)
Life Sciences blijft robuust presteren dankzij Nutrition
Verbetering bij Materials Sciences, afgezien van caprolactam (EBITDA-effect - €70 miljoen)
Cashflow uit bedrijfsactiviteiten €197 miljoen in het tweede kwartaal, hoger dan Q2 2011 en het vorige kwartaal
Winstverbeteringsprogramma aangekondigd met verwachte jaarlijkse EBITDA-bijdrage van €150 miljoen vanaf 2014
Interim-dividend €0,48, in lijn met DSM's dividendbeleid
Verwachting 2012 grotendeels onveranderd, met uitzondering van caprolactam

Feike Sijbesma, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten: "Ik ben blij dat DSM ondanks de moeilijke macro-economische omstandigheden wederom robuuste resultaten heeft neergezet. Dat illustreert de kracht van onze strategie, die ook blijkt uit de aanhoudend goede resultaten bij Nutrition. Onze Life Sciences-clusters waren samen goed voor circa 70% van de EBITDA over het tweede kwartaal. Dit bood tegenwicht aan de door caprolactam veroorzaakte verzwakking bij Materials Sciences. De overige activiteiten binnen Materials Sciences verbeterden, ondanks een moeilijke macro-economische omgeving."

"De vooruitzichten voor de wereldeconomie voor de tweede helft van het jaar zijn onzekerder geworden, deels door het onvermogen van Europa om een effectieve en duurzame oplossing te vinden voor de financiële problemen in de Eurozone. Omdat de economische onzekerheid is toegenomen, presenteren wij vandaag een Profit Improvement Program oftewel winstverbeteringsprogramma dat bestaat uit structurele kostenreductie en een aantal andere initiatieven die vanaf 2014 jaarlijks €150 miljoen aan de EBITDA zullen bijdragen."

"Hoewel wij voorzichtig blijven over de macro-economische vooruitzichten voor de rest van het jaar, geeft het robuuste karakter van onze portfolio ons het vertrouwen dat DSM's strategische focus de juiste is. Zoals blijkt uit onze recente acquisities, Kensey Nash en Ocean Nutrition Canada, blijven wij onze strategie waarmaken door te investeren in nieuwe en interessante groeimogelijkheden. Wij hebben er vertrouwen in dat we dankzij het winstverbeteringsprogramma, in combinatie met onze brede geografische spreiding (met een significante aanwezigheid in snelgroeiende economieën) en onze sterke balans, goed in staat zullen zijn om de kortetermijn-uitdagingen aan te pakken. Wij blijven uitvoering geven aan onze strategie om voor DSM als geheel sterkere en stabielere groei en winstgevendheid te realiseren, mede op basis van onze innovatieve oplossingen die een antwoord ziin op de belangrijkste mondiale trends."

De tabellen zijn terug te vinden op www.dsm.com en in de pdf van het kwartaalbericht.

Overzicht
De wereldeconomie ontwikkelde zich minder positief dan verwacht, vooral door de aanhoudende problemen in de Eurozone, waardoor het consumentenvertrouwen zwak bleef en sommige delen van Europa in een recessie belandden. China zag zijn economische groei afzwakken door lagere export, hoewel de groei nog altijd op een hoog niveau ligt. In de VS hield de groei aan, zij het op een gematigd niveau.

Ondanks deze ontwikkelingen waren de resultaten van DSM robuust en in lijn met de verwachtingen, met uitzondering van Polymer Intermediates.

De EBITDA over het tweede kwartaal (€290 miljoen) was 14% lager dan in het tweede kwartaal van 2011. De daling van de EBITDA was geheel toe te schrijven aan Polymer Intermediates, dat in 2011 recordresultaten behaalde waarvan reeds werd verwacht dat deze zich in 2012 niet zouden herhalen. Het gecombineerde effect van de verzwakking bij caprolactam op DSM Fiber Intermediates en DSM Engineering Plastics bedroeg in het tweede kwartaal €70 miljoen.

Nutrition presteerde wederom sterk. Met acquisities in het cluster Nutrition zoals Martek in 2011 en Ocean Nutrition Canada in 2012 is DSM op weg naar een omzet van €4 miljard in Nutrition.

Pharma beleefde een relatief goed kwartaal, mede dankzij tijdelijk hogere leveringen door DSM Pharmaceutical Products.

Performance Materials presteerde iets beneden het niveau van het tweede kwartaal van 2011 en in lijn met het eerste kwartaal van 2012. Het negatieve effect van caprolactam op DSM Engineering Plastics werd deels gecompenseerd door verbeterde resultaten bij DSM Resins, waar de eerste resultaten merkbaar werden van de in 2011 gepresenteerde herstructureringsprogramma's.

Bij Polymer Intermediates daalde de EBITDA significant ten opzichte van het zeer hoge resultaat in het tweede kwartaal van 2011.

De kassstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg in het tweede kwartaal van 2012 €197 miljoen, tegenover €133 miljoen in het overeenkomstige kwartaal van 2011 en €97 miljoen in het eerste kwartaal van 2012. De nettoschuld steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 met €464 miljoen en kwam uit op een niveau van €729 miljoen, onder meer als gevolg van de acquisitie van Kensey Nash.

Netto-omzet
In het tweede kwartaal van 2012 bedroeg de autonome omzetontwikkeling -3% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. De daling was vooral te wijten aan lagere volumes bij Performance Materials en lagere prijzen bij Polymer Intermediates.

Nutrition bleef autonome omzetgroei realiseren op basis van zowel hogere volumes als hogere prijzen.

Ook de beide Pharma-activiteiten realiseerden autonome groei in zowel volumes als prijzen.

Bij Performance Materials werd de autonome omzetontwikkeling vooral bepaald door lagere volumes bij DSM Engineering Plastics en DSM Resins.

Bij Polymer Intermediates daalde de omzet, vooral als gevolg van lagere prijzen.

DSM start winstverbeteringsprogramma
Gezien de economische onzekerheid, vooral in Europa, en ongunstige ontwikkelingen in sommige markten, heeft DSM besloten om over de hele breedte van de onderneming een winstverbeteringsprogramma door te voeren, voornamelijk gericht op kostenreductie en efficiencyverbeteringen, maar ook op omzetgroei en verbeterde prijsstellingen. Dit programma, dat de komende anderhalf jaar zal worden geïmplementeerd, zal naar verwachting vanaf 2014 jaarlijks structureel €150 miljoen aan EBITDA opleveren. Het programma komt bovenop de reeds aangekondigde herstructureringsmaatregelen bij DSM Resins, die vanaf 2013 tot een jaarlijkse besparing van €25-30 miljoen zullen leiden.

Het programma omvat verscheidene projecten. DSM Nutritional Products verbetert het concurrentievermogen van zijn activiteiten op het gebied van belangrijke vitaminen (Bs en C)

met herstructureringsprojecten in Grenzach (Duitsland) en Dalry (Verenigd Koninkrijk). In Zwitserland zijn projecten gestart om minder afhankelijk te worden van de Zwitserse frank door middel van kostenreductie. De LTP-fabriek in Zweden wordt gesloten. Bij Martek worden efficiencyverbeteringen gerealiseerd via de integratie met DSM's wereldwijde Nutrition business. Bij Pharma zal de Percivia joint venture zich richten op de bestaande licentiëringsactiviteiten met betrekking tot de PER.C6® technologie. De Biosimilar-productontwikkelingsactiviteiten van Percivia worden afgebouwd. Tevens worden bij alle overige activiteiten binnen het Pharma-cluster kostenreducties uitgevoerd.

Bij Materials Sciences worden programma's uitgevoerd om DSM beter te laten concurreren op de wereldmarkt. Bij DSM Dyneema wordt de organisatie aangepast aan de ontwikkeling van de voertuigbeschermingsactiviteiten en worden verdere programma's geïmplementeerd om de groei te versnellen. Bij DSM Engineering Plastics zal een omvangrijk programma worden uitgevoerd om de vaste kosten te verlagen, de operationele efficiency en het margebeheer te verbeteren en de groei van innovatieve specialty-producten te versnellen. DSM Resins zal zijn in 2011 gestarte programma intensiveren.

De bovengenoemde acties resulteren in voorzieningen en andere cash-kosten voor een totaal bedrag van €62 miljoen, dat in het tweede kwartaal als bijzondere post is opgenomen. In het derde kwartaal zullen additionele kosten moeten worden verantwoord.

In de tweede helft van het jaar zullen de gevolgen merkbaar worden van programma's die gericht zijn op het standaardiseren en offshoring van transactionele activiteiten op het gebied van accounting en ICT-services.

DSM verwacht dat dit programma zal leiden tot een vermindering van het wereldwijde personeelsbestand met circa 1000 personen. De eenmalige cash-kosten voor het kostenreductie- en winstverbeteringsprogramma zullen in totaal circa €125 miljoen bedragen, waarvan in het tweede kwartaal de helft als bijzondere post is verantwoord. De rest zal naar verwachting in de tweede helft van 2012 als bijzondere post worden verantwoord.

DSM zal blijven zoeken naar mogelijkheden om het winstverbeteringsprogramma verder uit te breiden.

Het winstverbeteringsprogramma zal bijdragen aan de realisatie van DSM's ambitieuze financiële doelstellingen en zal tevens DSM's sterke balans en financiële positie verder versterken. Hierdoor zal DSM nog beter in staat zijn om nu en in de toekomst in te spelen op groeikansen, en tegelijkertijd vast te houden aan de strategische koers zoals vastgelegd in DSM in motion: driving focused growth, waarbij alle vier de 'groei-aanjagers' (Snelgroeiende Economieën, Innovatie, Duurzaamheid en Acquisities & Partnerships) volledig worden benut.

Gang van zaken per cluster
Nutrition
In het tweede kwartaal van 2012 bedroeg de omzetgroei bij Nutrition 7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011, ondersteund door een gezonde autonome groei (2%) in alle segmenten. Gunstiger valutakoersen droegen 5% bij. De fundamentele groeifactoren voor de business bleven onveranderd sterk. In het tweede kwartaal van 2012 kondigde DSM de acquisitie van Ocean Nutrition Canada aan. Deze acquisitie, die aan het begin van het derde kwartaal werd afgerond, draagt bij aan de verdere duurzame groei van het cluster naar een omzetniveau van €4 miljard.

De diervoedermarkten bleven profiteren van een sterke vraag naar dierlijk eiwit in alle geografische gebieden. In de voedingsmarkten was er sprake van aanhoudende groei in alle regio's en segmenten, met enig verzwakking in Europa. Verkoop van Martek-producten via DSM's wereldwijde verkoopnetwerk resulteerde in een groei met dubbele cijfers van Nutritional Lipids voor kindervoeding buiten de Verenigde Staten.

De EBITDA voor het cluster steeg verder en kwam uit op €195 miljoen dankzij stabiele groei bij stabiele marges. Dit compenseerde ruimschoots het negatieve effect van de sterke Zwitserse frank en de afwezigheid van een valutahedge-opbrengst zoals die in het tweede kwartaal van 2011 was gerealiseerd.

Pharma
In het tweede kwartaal van 2012 groeide de netto-omzet met 2%, ondanks de negatieve invloed van de 50% deconsolidatie van DSM Sinochem Pharmaceuticals. De autonome omzetgroei bedroeg 9% en werd veroorzaakt door hogere volumes en prijzen bij zowel DSM Sinochem Pharmaceuticals als DSM Pharmaceutical Products.

De EBITDA over het kwartaal steeg ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal in 2011. Naast de verbeterde performance van de beide activiteiten had dit ook te maken met een eenmalig effect van de herstructurering van de Biosimilar-activiteiten. Tegelijkertijd paste DSM een bijzondere waardevermindering toe op deze activa. Deze factoren compenseerden het negatieve effect van de 50% deconsolidatie van DSM Sinochem Pharmaceuticals per september 2011.

Performance Materials
In het tweede kwartaal van 2012 bedroeg de omzetgroei ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 1%, waarbij positieve valutakoersontwikkelingen en het effect van acquisities ruimschoots compensatie boden voor lagere volumes bij DSM Engineering Plastics en DSM Resins. DSM Dyneema realiseerde een solide volumegroei ondanks het uitblijven van nieuwe grote tenders voor de voertuigbeschermingsactiviteiten.

De EBITDA over het tweede kwartaal van 2012 was lager dan in het tweede kwartaal van het vorige jaar. Dit was geheel toe te schrijven aan lagere marges in de polyamide-6 waardeketen van DSM Engineering Plastics, die de verbeterde resultaten van de rest van de DSM Engineering Plastics portfolio tenietdeden. DSM Resins liet een sterke verbetering van zijn resultaten zien dankzij betere marges en de uitvoering van besparingsacties en ondanks aanhoudend getemperde marktomstandigheden, vooral in de Europese bouwsector. Het resultaat van DSM Dyneema was in lijn met het voorgaande jaar.

Polymer Intermediates
De omzetontwikkeling bedroeg -8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. Dit was het saldo van 11% lagere prijzen, 3% lagere volumes en 6% gunstiger wisselkoersen. De verkoopprijzen daalden gedurende het kwartaal significant als gevolg van onzekere macro-economische omstandigheden resulterend in een zwakkere vraag en voorraadafbouw bij klanten en doordat enkele kleinere nieuwe spelers de markt betraden.

De EBITDA over het tweede kwartaal van 2012 was significant lager dan de recordniveaus van 2011. Dit werd veroorzaakt door zwakke marges die het gevolg waren van stijgende benzeenprijzen in combinatie met dalende caprolactamprijzen. Aan het eind van het kwartaal lagen de marges significant beneden de niveaus aan het begin. Ook de marges voor acrylonitril daalden. De daling van de EBITDA werd voor een deel ook veroorzaakt door de onderhoudsstop van de caprolactamfabriek in Nederland. Dit was de grootste onderhoudsstop in de geschiedenis van DSM's caprolactam-activiteiten.

Innovation Center
De resultaten lagen boven hun gebruikelijke niveau als gevolg van een enigszins hogere omzet voor Biomedical en lagere kosten. De acquisitie van Kensey Nash werd op 22 juni afgerond. Kensey Nash zal vanaf het derde kwartaal van 2012 bijdragen aan de EBITDA; deze bijdrage zal in het tweede halfjaar circa €10 miljoen bedragen. Deze acquisitie positioneert DSM als een belangrijke leverancier aan de medischehulpmiddelenindustrie, waarin Kensey Nash een leidende positie heeft op het gebied van op biomaterialen gebaseerde producten voor weefselherstel en -regeneratie. Er werd goede vooruitgang geboekt op het gebied van biobrandstoffen; er werden nieuwe goedkeuringen verkregen voor enzymen (Dong Energy, Denemarken) en gisten (GraalBio, Brazilië) voor de productie van bioethanol op basis van lignocellulose.

Corporate activities
De lagere omzet in het tweede kwartaal van 2012 ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 was het gevolg van de deconsolidatie van Sitech Manufacturing Services medio 2011 en de herintegratie van de Maleïnezuur Anhydride en Derivativen-business in het cluster Pharma.

De EBITDA over het tweede kwartaal van 2012 verbeterde ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011, vooral als gevolg van lagere kosten voor op aandelen gebaseerde beloningen, lagere kosten bij de shared service-organisaties en lagere projectkosten.

Bijzondere posten

In het tweede kwartaal kwamen de bijzondere posten in totaal uit op een verlies van €92 miljoen vóór belastingen (€73 miljoen na belastingen). In verband met de implementatie van het winstverbeteringsprogramma werden voorzieningen voor herstructurering opgenomen voor een bedrag van €58 miljoen samen met andere kosten van €4 miljoen. Daarnaast werden bijzondere waardeverminderingen toegepast die voornamelijk te maken hadden met de herstructurering van de productie-installaties van DSM Nutritional Products in Dalry en de sluiting van de LTP-fabriek. De aan acquisities gerelateerde kosten in het kwartaal bedroegen €4 miljoen.

Nettowinst
De Nettofinancieringslasten stegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 met €11 miljoen tot een niveau van €29 miljoen, als gevolg van een bijzondere waardevermindering in Overige deelnemingen en enkele negatieve effecten van valuta- en rente-ontwikkelingen.

De belastingdruk bedroeg 18% en was daarmee 1% lager dan over het gehele jaar 2011.

De nettowinst vóór bijzondere posten daalde met €52 miljoen ten opzichte van het tweede kwartaal 2011 en kwam uit op €114 miljoen. De daling was het gevolg van het lagere bedrijfsresultaat bij Polymer Intermediates.

De totale nettowinst daalde met €351 miljoen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 en kwam uit op €41 miljoen. Dit had te maken met het feit dat in het resultaat over het tweede kwartaal van 2011 de boekwinst op de verkoop van DSM Elastomers en de opbrengst van de verkoop van de aandelen Danisco waren opgenomen (totale opbrengst €226 miljoen), terwijl in het resultaat over het tweede kwartaal 2012 voor €73 miljoen aan herstructureringskosten en bijzondere afwaarderingen zijn opgenomen.

De Nettowinst per gewoon aandeel (doorlopende activiteiten, vóór bijzondere posten) bedroeg €0,67 in het tweede kwartaal van 2012, tegenover €0,97 in het tweede kwartaal van 2011.

Cashflow, investeringen en financiering

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten in het tweede kwartaal van 2012 bedroeg €197 en was daarmee hoger dan in het overeenkomstige kwartaal van 2011 (€133 miljoen) en het voorgaande kwartaal in 2012 (€97 miljoen).

De middelen aangewend voor investeringen bedroegen in het tweede kwartaal van 2012 €162 miljoen, tegenover €88 miljoen in het tweede kwartaal van 2011. De stijging is onder meer een gevolg van de samenloop van verschillende grote projecten bij alle businessgroepen.

De nettoschuld steeg ten opzichte van ultimo 2011 met €411 miljoen en kwam uit op €729 miljoen (gearing 11%).

Interim-dividend

DSM's dividendbeleid is erop gericht de aandeelhouders een stabiel en bij voorkeur stijgend dividend te bieden. Besloten is over het jaar 2012 een interim-dividend van €0,48 per gewoon aandeel uit te keren. Dit is zoals gewoonlijk eenderde van het totale dividend over het voorafgaande jaar. Het interim-dividend geeft geen indicatie voor het totale dividend over 2012. Het dividend wordt uitgekeerd in contanten of in de vorm van gewone aandelen, naar keuze van de aandeelhouder. Het dividend in contanten zal worden uitgekeerd na inhouding van 15% dividendbelasting. De ex-dividend datum is 8 augustus 2012. Het interim-dividend over 2012 wordt betaalbaar gesteld op 30 augustus 2012.

DSM in motion: driving focused growth

DSM in motion: driving focused growth markeert de overgang van een tijdperk van intensief portfoliomanagement naar een strategie voor de komende jaren die gericht is op het maximaliseren van duurzame en winstgevende groei van 'het nieuwe' DSM. De huidige activiteiten vormen de nieuwe kern van DSM in Life Sciences en Materials Sciences.

DSM's focus op Life Sciences (Nutrition en Pharma) en Materials Sciences (Performance Materials en Polymer Intermediates) wordt gevoed door drie maatschappelijke trends die DSM aanduidt als: Mondiale verschuivingen, Klimaat & Energie en Gezondheid en Welzijn. DSM wil met innovatieve en duurzame oplossingen tegemoetkomen aan de onvervulde behoeften die voortvloeien uit deze maatschappelijke trends.

DSM heeft de ambitie om de unieke kansen in Life Sciences en Materials Sciences volledig te benutten door gebruik te maken van vier 'aanjagers van groei' (Snelgroeiende Economieën, Innovatie, Duurzaamheid en Acquisities & Partnerships) en deze alle vier naar een hoger niveau te brengen.

Hieronder volgt een actueel overzicht van de resultaten en de voortgang met betrekking tot elk van de vier groei-aanjagers.

Snelgroeiende Economieën: van 'reaching out' naar 'truly global'

De verkopen naar snelgroeiende economieën bereikten in het tweede kwartaal van 2012 een niveau van 39% van de totale omzet, tegenover 37% in het tweede kwartaal van 2011, vooral dankzij de clusters Nutrition en Performance Materials, die in de snelgroeiende economieën een sterke groei met dubbele cijfers realiseerden.

De verkopen aan China bedroegen USD 430 miljoen, tegenover USD 489 miljoen in het tweede kwartaal van 2011. De daling was geheel toe te schrijven aan lagere verkoopprijzen bij Polymer Intermediates.

Innovatie: van 'het bouwen van de machine' naar verdubbeling van de output

Omzet uit innovatie - gemeten als de omzet uit innovatieve producten en toepassingen die in de laatste vijf jaar zijn geïntroduceerd - bereikte in het tweede kwartaal een niveau van 18% van de totale omzet en lag daarmee dicht bij de doelstelling van ongeveer 20% voor 2015.

Duurzaamheid: van verantwoordelijkheid naar business driver

Het aandeel Eco+ producten in DSM's 'running business' portfolio is geleidelijk toegenomen tot 42% in de eerste helft van 2012, tegenover 39% in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is in lijn met DSM's inspanningen om het aandeel Eco+ producten in zijn portfolio uit te breiden en het geeft aan dat Eco+ producten steeds beter worden ontvangen door klanten. In de eerste helft van 2012 was het aandeel Eco+ producten in de innovatiepijplijn van DSM 65%.

In juni ontving DSM twee duurzaamheidsprijzen van beleggingsfonds SAM, op basis van het onderzoek dat SAM jaarlijks uitvoert naar de duurzaamheidsprestaties van bedrijven. De prijzen vormen een erkenning voor de Gold-status van DSM en het feit dat de onderneming in de Dow Jones Sustainability World Index de nummer 1 is in de chemische industrie als het gaat om duurzaamheid.

Acquisities & Partnerships: van portfoliotransformatie naar driving focused growth

DSM voltooide de acquisitie van Kensey Nash, een vooraanstaand leverancier aan de medischehulpmiddelenindustrie. De acquisitie betekent een versterking en aanvulling van DSM's biomedische activiteiten, een van de Emerging Business Areas van de onderneming. De acquisitie positioneert DSM Biomedical als winstgevend groeiplatform voor DSM.

DSM heeft met succes de acquisitie afgerond van Ocean Nutrition Canada, 's werelds belangrijkste leverancier van voedingsproducten op basis van visolie voor de markten voor voedingssupplementen, voedingsmiddelen en dranken. De acquisitie betekent een versterking en aanvulling van het door DSM nieuw opgezette wereldwijde Nutritional Lipids groeiplatform. Nutritional Lipids vormen het grootste, met dubbele cijfers groeiende segment van de voedingsingrediëntenmarkt.

In juli maakte DSM de acquisitie bekend van Cilpaz Srl, een Italiaanse specialist op het gebied van diervoederpremixen. Hoewel relatief gering in omvang onderstreept deze acquisitie DSM's gerichte groeistrategie. Verdere waardegroei in het cluster Nutrition is een belangrijk onderdeel van deze strategie.

DSM heeft tot nu toe voor €1,7 miljard aan groeibevorderende acquisities afgerond sinds de onderneming begon aan de uitvoering van het huidige strategische plan, minder dan twee jaar geleden. Daarvan is iets minder dan €1,3 miljard besteed in het cluster Nutrition, als onderdeel van de voortgaande verbetering van DSM's aantrekkelijke portfolio op het gebied van gezondheid, voeding en materialen met als doel het genereren van aandeelhouderswaarde door middel van sterkere en stabielere groei en winstgevendheid.

Verwachting
Gezien de economische onzekerheid, vooral in Europa, en ongunstige ontwikkelingen in sommige markten, heeft DSM besloten om over de hele breedte van de onderneming een winstverbeteringsprogramma door te voeren, dat naar verwachting jaarlijks €150 miljoen zal bijdragen aan de EBITDA vanaf 2014. Het effect hiervan in 2012 zal naar verwachting beperkt zijn. De eenmalige cash-kosten voor het winstverbeteringsprogramma zullen naar verwachting in totaal €125 miljoen bedragen, waarvan de helft in het tweede kwartaal is verantwoord als bijzondere post. Het resterende deel zal naar verwachting in de tweede helft van 2012 als bijzondere post worden verantwoord. Het programma komt bovenop de reeds aangekondigde herstructureringsmaatregelen bij DSM Resins, die vanaf 2013 een jaarlijkse besparing van €25-30 miljoen zullen opleveren.

Nutrition blijft veerkracht tonen en zal naar nu wordt verwacht een duidelijk hogere EBITDA realiseren dan in 2011. Ocean Nutrition Canada zal daar gedurende de rest van het jaar nog circa €20 miljoen aan toevoegen.

Bij Pharma zullen de marktomstandigheden waarschijnlijk moeilijk blijven, hoewel DSM verdere strategische vooruitgang voorziet. DSM verwacht hier een licht verbeterde EBITDA te realiseren ondanks de 50% deconsolidatie van de activiteiten op het gebied van anti-infectiva.

Op basis van de huidige inzichten ten aanzien van de economische ontwikkelingen zullen de marktomstandigheden voor Performance Materials volatiel blijven en wordt niet verwacht dat deze gedurende de rest van het jaar zullen verbeteren. Verwacht wordt dat de EBITDA over het gehele jaar in lijn zal liggen met 2011, ondanks de zwakke markt voor caprolactam.

De ongunstige marktomstandigheden voor Polymer Intermediates die zich aan het eind van het tweede kwartaal manifesteerden zullen naar verwachting niet significant verbeteren gedurende de rest van het jaar. Bovendien zullen de resultaten worden beïnvloed door geplande onderhoudsstops van de caprolactamfabrieken in China en Noord-Amerika in de tweede helft van het jaar. DSM verwacht dat de EBITDA duidelijk lager zal zijn dan het uitzonderlijke resultaat dat in 2011 werd behaald.

Over het geheel genomen is DSM voorzichtig ten aanzien van de economische vooruitzichten voor de rest van 2012. DSM's verwachtingen voor het gehele jaar zijn grotendeels in lijn met de eerder afgegeven verwachtingen voor de clusters, met uitzondering van de zwakte bij caprolactam.

Ervan uitgaande dat de economische omstandigheden niet verder verslechteren, en op basis van de strategie, de financiële kracht van de onderneming en de acties die nu worden ondernomen, is DSM op weg naar zijn strategische doelstellingen voor 2013.

Additionele informatie

DSM houdt vandaag ten behoeve van de media een conference call van 07.30 tot 08.00 uur. Voor beleggers en analisten wordt van 09.00 tot 10.00 uur een conference call gehouden. Informatie over de mogelijkheden voor deelname aan deze calls en/of beluistering achteraf zijn te vinden op de DSM-website www.dsm.com. In het beleggersgedeelte van deze website kan de Presentation to Investors worden gedownload. Daarin wordt informatie gegeven over de resultaten van DSM over het eerste halfjaar van 2012.


Relevante data
Ex-interim-dividend-notering woensdag 8 augustus 2012
Record date vrijdag 10 augustus 2012
Betaalbaarstelling interim-dividend donderdag 30 augustus 2012
Bericht over het derde kwartaal 2012 dinsdag 6 november 2012

Jaarverslag 2012 woensdag 20 februari 2013
Bericht over het eerste kwartaal 2013 donderdag 2 mei 2013
Bericht over het tweede kwartaal 2013 dinsdag 6 augustus 2013
Bericht over het derde kwartaal 2013 dinsdag 5 november 2013

tijd 13.03
DSM aangeboden op het verminderen van het aantal banen en de moeilijkheden economie EUR 39,36 -1,86 en 1,6 miljoen sts omzet.
BASF is meer de kandidaat voor een overname CSM na de verkoop bakkerijen, dan DSM. Basf draait goed en dat kunnen we van DSM niet helemaal zeggen.
Jammer, weer een Nederlands bedrijf naar het buitenland.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL