DSM rapporteert positief begin 2012 met robuuste eerstekwartaalresultaten

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 08/05/2012 07:43
Q1 EBITDA uit doorlopende activiteiten €306 miljoen (Q1 2011: €325 miljoen)

. Sterke resultaten Life Sciences door aanhoudende groei bij Nutrition
. Sterke verbetering bij Materials Sciences ten opzichte van vierde kwartaal 2011
. Joint venture met POET van start om mogelijkheden geavanceerde biobrandstoffen te ontsluiten
. Recent aangekondigd voornemen tot openbaar bod op Kensey Nash vestigt status van DSM Biomedical als nieuw winstgevend groeiplatform
. Verwachting voorzichtig optimistisch, op koers voor realisatie doelstellingen 2013

Feike Sijbesma, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten:

"In een moeilijke businessomgeving bleef DSM in het eerste kwartaal goede vooruitgang maken, en de robuuste resultaten betekenen een positief begin van 2012. Bij Life Sciences bleef Nutrition ondanks ongunstige valutakoersen uitstekend presteren dankzij de acquisitie van Martek en voortgezette autonome groei. Bij Materials Sciences verbeterde Performance Materials zijn resultaat ten opzichte van het vorige kwartaal en boekte Polymer Intermediates wederom een goed resultaat."

"Wij blijven belangrijke stappen maken bij de uitvoering van onze strategie. In de loop van het kwartaal hebben we de joint venture opgericht met het Amerikaanse bedrijf POET, een van de grootste producenten van bioethanol ter wereld, om de veelbelovende mogelijkheden van geavanceerde biobrandstoffen op basis van lignocellulose te ontsluiten. Vorige week maakten we bekend dat we een fusie-overeenkomst hebben gesloten met Kensey Nash en voornemens zijn een openbaar bod te doen op deze onderneming. Daarmee zetten we DSM Biomedical duidelijk op de kaart als het tweede nieuwe groeiplatform voor DSM naast onze Bio-based Products & Services business."

"DSM heeft zich met succes getransformeerd tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming. We beschikken over een aantrekkelijke portfolio op het gebied van gezondheid, voeding en materialen, een brede geografische spreiding met een belangrijke aanwezigheid in snelgroeiende economieën, en een zeer solide balanspositie. Dit alles geeft ons een goede uitgangspositie om waarde te creëren voor onze aandeelhouders op basis van sterkere en stabielere groei en winstgevendheid. We blijven voorzichtig optimistisch over 2012 ondanks de onzekere macro-economische situatie."

Overzicht
Het eerste kwartaal van 2012 bracht geen wezenlijke veranderingen in de mondiale macro-economische situatie ten opzichte van eind 2011. De Europese economie bleef zwak zonder duidelijke tekenen van verbetering, terwijl in de Verenigde Staten het positieve momentum standhield. De snelgroeiende economieën, met name China, bleven solide presteren, al was de groei gematigder dan vorig jaar.

Tegen deze achtergrond waren de resultaten van DSM's activiteiten robuust.

De totale EBITDA (€306 miljoen) was 6% lager dan in het eerste kwartaal van 2011. Dit was vrijwel geheel toe te schrijven aan de voorziene daling bij Polymer Intermediates, dat in 2011 een recordresultaat behaalde.

Nutrition continueerde zijn winstgevende groei. Dankzij de goede marktomstandigheden en de Martek-acquisitie werd een duidelijk hogere EBITDA gerealiseerd, ondanks de sterkere Zwitserse frank ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 en ondanks de afwezigheid in het verslagkwartaal van een positief hedging-resultaat van circa €20 miljoen, dat in 2011 de invloed van de sterke Zwitserse frank temperde. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2011 droeg Martek twee maanden langer bij aan de resultaten.

Pharma bleef zwak presteren, hoewel de eerste tekenen van verbetering zichtbaar zijn.

Performance Materials presteerde ondanks de zwakke economische omstandigheden beter dan in het vierde kwartaal van 2011, maar bereikte niet het niveau van het eerste kwartaal van 2011.

Bij Polymer Intermediates lagen de resultaten wederom duidelijk boven de langetermijntrend voor deze business; ten opzichte van 2011 waren de marges zoals verwacht lager en bovendien was er een grote geplande onderhoudsstop.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg €97 miljoen in het eerste kwartaal van 2012 ten opzichte van €23 miljoen in het overeenkomstige kwartaal van 2011. De nettoschuld daalde ten opzichte van ultimo 2011 met €53 miljoen en kwam uit op een niveau van €265 miljoen.

Netto-omzet
De autonome omzetgroei in het eerste kwartaal van 2012 bedroeg 1% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011, maar er waren grote verschillen tussen de clusters. Tegenover het effect van de acquisitie van Martek (dat in het eerste kwartaal van 2011 één maand bijdroeg aan de resultaten) en andere, kleinere acquisities stond het effect van de 50% deconsolidatie van DSM Anti-Infectives volgend op de oprichting van de DSM Sinochem Pharmaceuticals joint venture.

Nutrition bleef solide groeicijfers realiseren.

Bij Pharma lieten beide businessgroepen autonome groei zien, vooral DSM Pharmaceutical Products.

Bij Performance Materials toonden DSM Engineering Plastics en DSM Resins een sterk herstel van de terugval in het vierde kwartaal van 2011. De prijzen lagen hoger dan in het eerste kwartaal van 2011. De omzet van DSM Dyneema was lager dan in het eerste kwartaal van 2011.

Bij Polymer Intermediates lag de omzet duidelijk lager doordat de prijzen beneden de ongekend hoge niveaus van 2011 lagen. Daarnaast werden de volumes beïnvloed door een grote onderhoudsstop van een fabriek.

De netto-omzet in China bedroeg USD 456 miljoen en lag daarmee op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2011. De lagere omzet bij Polymer Intermediates werd gecompenseerd door hogere omzetten bij andere activiteiten. De omzet in snelgroeiende economieën bereikte in het eerste kwartaal van 2012 een niveau van 38% van de totale omzet.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL