ASML nader bekeken.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 17/07/2005 09:26
ASML heeft met de cijfers aan onze verwachtingen voldaan, maar de toekomstige verwachtingen zijn verminderd. Daarom staat wij nu op een houden voor het aandeel ASML.
Ook de nieuwe ontwikkeling van de LcD-televisies wordt even teruggenomen. De vraag naar platte televisies staat (even ?) onderdruk. Afnemers als LG Philips en Samsung noteren een stagnerende vraag naar platte televisies de laatste tijd en dat zal met de bestedingen te maken hebben. De consumenten houden de hand op de knip.
Wel is ASML met enkele andere nieuwe producten bezig, maar wil daar nog weinig tot niets over zeggen, hoe of wat. En dat is begrijpelijk. Wij van de redactie XEA.nl vermoeden, dat het met de 3D chip te maken kan hebben of met chips met een beter en grote vermogen. ASML was ook de concurrentie te vlug af met de ommersiontechnologie, waarmee chipproducten meer geheugen kwijt kunnen op een chip.
ASML zit dus niet stil en dat lieten de cijfers ook zien, er wordt meer winst gemaakt, ruim 70%, ging van 65 miljoen naar 112 miljoen (netto) in het tweede kwartaal of per aandeel EUR 0,22 . In het eerste kwartaal was dat EUR 100 miljoen (+377%), of per aandeel EUR 0,21. Alleen de order ontvangst voor nieuwe systemen stagneert en dat is dat de bedrijven ook de hand op de knip houden, net als de consumenten voor de LcD TV's.
De heer Meurice is tevreden over de gang van zaken, al zal hij graag wat meer orders zien binnen komen. Hij verwacht, dat de winstgevendheid ook in het tweede halfjaar goed zal blijven. Er is de laatste jaren goed in de kosten gesneden en gelet en dat werpt vruchten af.
Het orderboek staat op 80 machines en dat waren er 107 en er kwamen er slechts 24 bij in het afgelopen kwartaal.
In het eerste kwartaal was de gemiddelde verkoopprijs per systeem ca. EUR 10,7 miljoen en ASML ging ervan uit, dat deze in het 2e kwartaal naar de EUR 13,3 miljoen kon. Ook wordt bij de verkopen van systemen ook het onderhoud en services gedaan, daar komt ook een vaste stroom van inkomsten uit.
ASML is winstgevend en dat is een basis voor een verdere ontwikkeling, maar de huidige koers van ruim EUR 14 voor het aandeel is op dit moment goed betaald.
Die 14 euro kan in een ander bedrijf sneller naar een hoger niveau.
Kijk een Buhrmann, maar ook een KPN, die staan lager en daar verwachten wij een hogere koers dan de huidige. Een tijdelijke (geheel of gedeeltelijke) overstap kan het rendement misschien verbeteren.
Beleggen is wegen en overwegen en daar moet je wel eens durf voor moeten tonen.
Achteraf weet je precies wat je wel en niet had moeten doen.
Buhrmann heeft de USA dollar mee en de vraag naar haar eigen merken en als straks de Europese markt ook duidelijk aantrekt is het crescendo bij Buhrmann en KPN zien wij nog steeds als een overname kandidaat, die nu een bodemprijs heeft en de ergste pijn eruit heeft gehaald.
Dividend zal nog wel gepasseerd worden bij ASMl, want de investeringen vragen enorme bedragen bij ASML.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL