ASML cijfers nader bekeken

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 16/04/2005 18:47
ASML stelde de beleggers teleur stond er in verschillende media, maar is dat wel zo?
ASML heeft nog weinig zulke goede cijfers laten zien en ASML was onder de heer Dunn het "lievelingetje" van de analisten, van waar die afkeer nu. Want aan de 1e kwartaalcijfers lag het niet, die waren omzet EUR 685 miljoen, nettowinst van EUR 100 miljoen (+377%) en een winst per aandeel van EUR 0,21 en dat was EUR 0,04 in vergelijkbare periode vorig jaar.
Bij ASML waren in het laatste kwartaal 2004, de maanden oktober en november zeer matig en december begon weer aan te trekken. Het orderboek liet in het 4e kwartaal 2004, aan 119 nieuwe orders zien en dat was in vergelijkbare periode 2003 162.
Maar de concurrenten van ASML gaven juist in hun outlook betere verwachtingen te zien. Samsung, Intel en Hynix lieten goede order ontvangsten zien. Bedrijven bestellen pas, als zijzelf winst/afzet mogelijkheden zien. Houden het geld zolang mogelijk op de bank. Dat is van de bedrijven een juist besluit, maar ASML verkocht in het 1e kwartaal 2005 59 systemen, daarvan waren 50 nieuwe, met een gemiddelde prijs van EUR 10,7. Voor het 2e kwartaal 2004 gaat bestuursvoorzitter E. Meurice uit van een verkoop aantal van 50 stuks met een gemiddelde verkoopprijs van EUR 13,3 miljoen.
Door de berichten, dat in de halfgeleiderindustrie men nog niet door het dal is, is de vraag ook nog klein. Maar als de vraag wel gaat opleven, kan het ook hard gaan. De order ontvangst is altijd voor directe levering op een termijn van 6 tot 9 maanden. In het orderboek zitten op dit moment 107 systemen met een waarde van ca. EUR 1.377 miljoen. Ook is ASML nog steeds bezig de kosten te drukken en een hogere efficiency te bereiken. Alles bijelkaar, zal de soep voor ASML wel zo heet gegeten worden?
ASML heeft ook nog services en onderhoud, en met de verkopen steeg de omzet 1e kw. 2005 met ruim 50% tot EUR 685 miljoen. De services en onderhoud zijn terugkerende inkomsten en met de verkoop van steeds meer nieuwe machines, stijgen ook deze inkomsten. Ook wil ASML de LCD markt betreden, dus men kijkt naar meer inkomsten mogelijkheden. De beslissing over de productie van machines voor de lcd televisies kan/zal dit kwartaal worden geworden. ASML is al langs verschillende afnemers geweest.
Met de marges daling valt het ook mee bij ASML, want die bedroeg in het 1e kw. 2005 ca. 40% en in dit kwartaal is de verwachting een marge van ca. 39% en het 3e kwartaal berekent ASML op ca. 37%.
Dan zijn wij al weer met het jaar een stuk gevorderd en dan kan er veel gebeuren in de tussenliggende periode. De 3D chip zal straks ook gevraagd gaan worden, dus werk voldoende te doen. En vergeet niet, ASML is een van de grotere in haar branche, dus zullen de afnemers ook kijken naar de leverbaarheid van de machines en binnen de tijd. Want tijd is geld voor de afnemers.

Wij van de redactie XEA.nl zien op deze prijs/koers wel kansen in het aandeel ASML en zijn niet zo sober.
Dividend zal ASML niet zo snel betalen, maar misschien volgend jaar wel. En als de keer eind dit jaar komt, misschien al over dit jaar 2005 een dividendje.
Door alle deze nieuwe ontwikkeling voor ASML hebben wij 't nu op een kopen staan.
De markt loopt altijd 6-9 maanden op de nieuwe ontwikkelingen vooruit.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL