Resultaten AkzoNobel derde kwartaal 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 21/10/2013 07:09
- Omzet daalde 5 procent, voornamelijk als gevolg van negatieve valuta-effecten en desinvesteringen
- Bedrijfsresultaat €303 miljoen (2012: €248 miljoen), voornamelijk door lagere herstructureringskosten en hogere volumes
- Nettoresultaat voor aandeelhouders €155 miljoen (2012: €110 miljoen)
- Aangepaste winst per aandeel stabiel op €0,74
- Interimdividend vastgesteld op €0,33
- AkzoNobel behoudt eerste plaats in Dow Jones Sustainability Index in branchegroep Materials
- Verkoop van Building Adhesives afgerond op 1 oktober

Prestatieverbeterprogramma op koers, naar schatting €160 miljoen aan herstructureringskosten in het vierde kwartaal
Hoger geraamde herstructureringskosten en aanhoudend zwakke markten betekenen dat het bedrijfsresultaat vóór incidentele posten over heel 2013 waarschijnlijk niet hoger uitvalt dan €908 miljoen
Derde kwartaal 2013 in € miljoen

3e kw 2012 3e kw 2013 D %
Omzet 3.966 3.778 (5)
Bedrijfsresultaat 248 303 22
Rendement op verkopen (ROS) % 6,3 8,0
EBITDA 428 456 7
Nettoresultaat voor aandeelhouders 110 155 41

Januari - september 2013 cumulatief in € miljoen
cumulatief 2012 cumulatief 2013 D %
Omzet 11.717 11.108 (5)
Bedrijfsresultaat 872 842 (3)
Rendement op verkopen (ROS) % 7,4 7,6
EBITDA 1.392 1.305 (6)
Nettoresultaat voor aandeelhouders 413 673 63

Akzo Nobel N.V. (AkzoNobel) rapporteerde vandaag een omzet van €3.778 miljoen in het derde kwartaal, 5 procent lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De daling was het gevolg van negatieve valuta-effecten en desinvesteringen. Lagere herstructureringskosten en hogere volumes droegen bij aan een stijging van het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal met 22 procent tot €303 miljoen.

In het derde kwartaal verkocht AkzoNobel het bedrijfsonderdeel Building Adhesives (afgerond op 1 oktober) en maakte plannen bekend voor verdere efficiency- en prestatieverbeteringen binnen Functional Chemicals en in Duitsland. Bovendien wordt de managementstructuur bij Decorative Paints gestroomlijnd om het concurrentievermogen te verbeteren. Daarnaast werden details bekendgemaakt van investeringen van in totaal ruim €50 miljoen in twee nieuwe productiefaciliteiten om te voldoen aan de groeiende vraag in het westen van China. AkzoNobel behield bovendien de eerste plaats in de Dow Jones Sustainability Index in de branchegroep Materials.

De omzet van €1.136 miljoen in Decorative Paints in het derde kwartaal was stabiel ten opzichte van vorig jaar, waarbij hogere volumes werden tenietgedaan door negatieve valuta-effecten. Hoewel de omstandigheden in Europa in het algemeen uitdagend bleven, waren de wereldwijde volumes hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Lagere kosten en lagere herstructureringskosten droegen bij aan een hoger bedrijfsresultaat in het derde kwartaal van 2013 van €107 miljoen - een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De kwartaalomzet bij Performance Coatings daalde met 4 procent tot €1.415 miljoen vergeleken met vorig jaar, waarbij de daling te wijten was aan negatieve valuta-effecten. Hoewel de algehele volumes met 2 procent stegen, bleef de zwakke vraag in Europa een negatieve invloed hebben op alle bedrijfsonderdelen. De herstructureringskosten in het derde kwartaal van 2013 waren lager dan een jaar geleden. Ten gevolge daarvan verbeterde het bedrijfsresultaat met 23 procent tot €160 miljoen.

De omzet bij Specialty Chemicals viel 10 procent lager uit op €1.252 miljoen, voornamelijk als gevolg van de verkoop van Chemicals Pakistan en negatieve valuta-effecten. Totale volumes waren vlak vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daalde met 20 procent tot €107 miljoen, voornamelijk als gevolg van eenmalige herstructureringskosten, voortvloeiend uit

het prestatieverbeterprogramma in de Business Unit Functional Chemicals.

CFO Keith Nichols
"Het handelsklimaat achter deze resultaten is niet veranderd, in die zin dat de vraag achterblijft en het feit dat het derde kwartaal van vorig jaar uitzonderlijk zwak was. Niettemin beginnen we een positief effect te zien van onze verbeteracties. Bij alle drie de bedrijfsonderdelen is het rendement op verkopen vóór herstructureringskosten verbeterd, grotendeels als gevolg van onze acties voor prestatieverbetering".

Prestatieverbeterprogramma
Het in oktober 2011 aangekondigde prestatieverbeterprogramma ligt op koers om aan het eind van dit jaar, een jaar eerder dan gepland, in totaal €500 miljoen aan EBITDA op te leveren. Ook zijn in het kader van opgevoerde herstructureringsactiviteiten verdere maatregelen voor efficiency en kostenverlagingen vastgesteld waarvan de voordelen in 2014 en daarna worden gerealiseerd. Zoals eerder aangegeven zal het grootste deel van de herstructureringskosten voor de tweede helft van 2013 worden geboekt in het vierde kwartaal. Tot op heden heeft AkzoNobel dit jaar €144 miljoen van een verwacht jaartotaal van circa €300 miljoen aan herstructureringskosten geboekt, waarvan €75 miljoen in het derde kwartaal.

AkzoNobel blijft zich voortdurend richten op het implementeren van nieuwe manieren om processen en prestaties te optmaliseren. De onderneming is bezig met de omslag naar een cultuur van continue operationele kwaliteitsverbetering.

Vooruitzichten
De economische omstandigheden blijven uitdagend en AkzoNobel verwacht geen spoedige verbetering in de trends in zijn eindgebruikersegmenten. De versnelde uitvoering van het prestatieverbeterprogramma en de strategische prioriteiten zoals aangekondigd in februari zijn de juiste focus bij de huidige marktomstandigheden. AkzoNobel verwacht circa €160 miljoen aan herstructureringskosten in het vierde kwartaal. Het bedrijfsresultaat vóór incidentele posten over heel 2013 zal daardoor waarschijnlijk niet hoger uitvallen dan €908 miljoen.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL