Resultaten AkzoNobel tweede kwartaal 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 18/07/2013 07:41
Omzet 4 procent lager, voornamelijk door desinvesteringen
Bedrijfsresultaat €322 miljoen (2012: €388 miljoen) als gevolg van ongunstige prijs-/mix-ontwikkelingen
Nettoresultaat voor aandeelhouders €429 miljoen (2012: €219 miljoen) door het boeken van een latente belastingvordering en verkoop van Decorative Paints Noord-Amerika
Aangepaste winst per aandeel €1,37 (2012: €1,06)
Prestatieverbeterprogramma op koers om afgerond te worden in 2013, €500 miljoen EBITDA-voordeel wordt een jaar eerder dan gepland gerealiseerd
Operationele focus van strategie-update aangekondigd in februari juiste aanpak voor aanhoudend uitdagende marktomstandigheden; 2015 doelstellingen bevestigd
Herstructureringsactiviteiten worden opgevoerd, kosten voor het gehele jaar geraamd op ongeveer €325 miljoen (initiële raming €205 miljoen), voordelen van €120 miljoen aanvullende kosten gerealiseerd in 2014 en daarna
Hoger geraamde herstructureringskosten en aanhoudend zwakke markten betekenen dat het bedrijfsresultaat over 2013 waarschijnlijk niet hoger uitvalt dan in 2012 (€908 miljoen)
Tweede kwartaal 2013 € miljoen
2e kw 2012 2e kw 2013 D %
Omzet 4.044 3.865 (4)
Bedrijfsresultaat 388 322 (17)
Rendement op verkopen % 9,6 8,3
EBITDA 554 474 (14)
Nettoresultaat voor aandeelhouders 219 429 96

Eerste halfjaar 2013 in € miljoen
1e hj 2012 1e hj 2013 D%
Omzet 7.751 7.330 (5)
Bedrijfsresultaat 624 539 (14)
Rendement op verkopen % 8,1 7,4
EBITDA 964 849 (12)
Nettoresultaat voor aandeelhouders 303 518 71

Akzo Nobel N.V. (AkzoNobel) rapporteerde vandaag een 4 procent lagere omzet in het tweede kwartaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit was het gevolg van de verkoop van bedrijfsonderdelen en negatieve valuta-effecten in tijden van uitdagende marktomstandigheden. Het bedrijfsresultaat voor het tweede kwartaal was met €322 miljoen 17 procent lager. Het nettoresultaat voor aandeelhouders steeg naar €429 miljoen, waarbij geprofiteerd werd van het boeken van een latente belastingvordering en de boekwinst op de verkoop van Decorative Paints Noord-Amerika. De versnelde uitvoering van het prestatieverbeterprogramma ligt op koers om het volledige EBITDA-voordeel van €500 miljoen al aan het einde van dit jaar te behalen. Aanvullende kosten worden verwacht in de tweede helft van het jaar, doordat de herstructureringsactiviteiten worden opgevoerd.

Bij Decorative Paints daalde de omzet met 1 procent, voornamelijk als gevolg van negatieve prijs-/mix-effecten en ongunstige valuta-effecten. De ongunstige wereldwijde economische situatie blijft een negatieve invloed hebben op de omzet. Er was sprake van stabiliserende volumes in de meeste regio's, waarbij sommige markten, met name China, een positieve bijdrage leverden in het kwartaal. Het bedrijfsresultaat voor het tweede kwartaal bedroeg €102 miljoen, 9 procent lager dan vorig jaar, voornamelijk als gevolg van herstructureringskosten in volwassen markten.

De omzet bij Performance Coatings daalde met 1 procent bij voornamelijk stabiele volumes vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, als gevolg van negatieve valuta-effecten. Het bedrijfsresultaat kwam 5 procent lager uit op €163 miljoen door investeringen in groei- en kwaliteitsverbeteringinitiatieven, deels gecompenseerd door margebeheer en structurele kostenbesparingen.

De omzet bij Specialty Chemicals was 12 procent lager door de verkoop van Chemicals Pakistan en lagere volumes. Het bedrijfsresultaat daalde 21 procent tot €121 miljoen, voornamelijk als gevolg van lagere volumes en het herstel van productieonderbrekingen uit het vorige kwartaal. Tijdens het kwartaal heeft Functional Chemicals, als onderdeel van het prestatieverbeterprogramma, een omvangrijke reorganisatie geïnitieerd, die vanaf het derde kwartaal wordt geïmplementeerd.

CEO Ton Büchner
"Ik ben tevreden dat onze bedrijfsonderdelen Decorative Paints en Performance Coatings een verbeterd of stabiel rendement op verkopen hebben behaald tijdens de eerste helft van het jaar. Echter, onze eindmarkten blijven uitdagend en dit werd vooral duidelijk aan het einde van dit tweede kwartaal. De economische omstandigheden blijven moeizaam en zoals al eerder aangegeven verwachten we geen spoedige verbeteringen van de trends in onze eindgebruikersegmenten. Door de druk hiervan op onze omzet gaan we onze herstructureringsactiviteiten opvoeren om er zeker van te zijn dat we onze financiële doelstellingen voor 2015 behalen, die zorgen voor verbeterde kasstromen en winstgevendheid. Als gevolg hiervan verwachten we dat de herstructureringskosten voor het gehele jaar hoger uitvallen en de voordelen hiervan in 2014 zichtbaar worden. Deze hoger geraamde herstructureringskosten en aanhoudend zwakke markten betekenen dat het bedrijfsresultaat voor het gehele jaar waarschijnlijk niet hoger uitvalt dan vorig jaar."

Prestatieverbeterprogramma
Het prestatieverbeterprogramma, zoals aangekondigd in oktober 2011, maakt goede voortgang en heeft een positief effect op zowel de variabele als vaste kosten. De initiatieven uit het programma hebben tot nu toe een totale besparing van €381 miljoen opgeleverd en AkzoNobel ligt op koers om al een jaar eerder dan gepland in totaal €500 miljoen EBITDA-voordeel te behalen.

Van de drie pijlers van het prestatieverbeterprogramma vloeit het merendeel van de voordelen voort uit specifieke aanpassingen per bedrijfsonderdeel en operationele kwaliteitsverbetering, terwijl functionele standaardisatie als derde pijler een belangrijke rol speelt om dit te faciliteren. Diverse acties op het vlak van operationele kwaliteitsverbetering richten zich op verminderingen van productcomplexiteit, margebeheer en inkoop-, productie- en distributieoptimalisatie voor de gehele organisatie.

Sinds de aankondiging van het programma is het aantal medewerkers met ruim 2.500 FTE verminderd, waarvan circa 800 in 2013. In de eerste helft van 2013 bedroegen de herstructureringskosten €69 miljoen. De kosten voor het gehele jaar worden beraamd op ongeveer €325 miljoen, waarvan de voordelen zichtbaar worden in 2014. Voorbeelden van aanvullende herstructureringsactiviteiten zijn geplande initiatieven binnen de bedrijfsonderdelen Decorative Paints Europa en Functional Chemicals.

AkzoNobel blijft zich voortdurend richten op het implementeren van nieuwe manieren om processen en prestaties te optimaliseren. De onderneming is bezig met de omslag naar een cultuur van continue operationele kwaliteitsverbetering.

Grondstoffen
In het tweede kwartaal was er sprake van lagere inkoopprijzen als gevolg van lagere kosten voor titaniumdioxide en een lagere olieprijs, welke een invloed beginnen te hebben op enkele grondstoffen. De totale grondstofrekening voor het jaar zal naar verwachting marginaal lager uitkomen dan vorig jaar.

Vooruitzicht
De economische omstandigheden blijven uitdagend en AkzoNobel verwacht geen spoedige verbetering in de trends in zijn eindgebruikersegmenten. AkzoNobel verwacht dat de herstructureringskosten voor de tweede helft van het jaar €120 miljoen hoger uitvallen tot in totaal ongeveer €325 miljoen, om het behalen van de financiële doelstellingen voor 2015 te waarborgen. Dit betekent dat het bedrijfsresultaat voor het gehele jaar waarschijnlijk niet hoger uitvalt dan in 2012, toen dat €908 miljoen bedroeg. De versnelde uitvoering van het prestatieverbeterprogramma en de strategische prioriteiten zoals aangekondigd in februari zijn de juiste focus bij de huidige marktomstandigheden.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL