AkzoNobel publiceert resultaten vierde kwartaal en 2012 en AkzoNobel kondigt nieuwe strategie en financiële doelstellingen aan

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 20/02/2013 07:08
Omzet 2012 steeg 5 procent dankzij valuta-effecten en prijsacties, deels geneutraliseerd door lagere volumes
EBITDA 2012 steeg 4 procent naar €1.901 miljoen (2011: €1.834 miljoen)
Doelstellingen van het prestatieverbeterprogramma voor 2012 zijn overtroffen
Nettoverlies uit doorlopende activiteiten in 2012: €1.733 miljoen (2011: €536 miljoen winst), vanwege afschrijving van €2.106 miljoen in het derde kwartaal
Netto cash uit operationele activiteiten steeg 86 procent tot €737 miljoen
Aangepaste EPS: €3,26 (2011: €3,10)
Voorgesteld totaaldividend voor 2012: €1,45 (2011: €1,45)
Decorative Paints Noord-Amerika gerapporteerd als beëindigde bedrijfsactiviteit; verkoop Chemicals Pakistan voltooid in 2012
De economische omstandigheden blijven uitdagend, in het bijzonder in Europa
2012 in € miljoen

Akzo Nobel N.V. (AkzoNobel) publiceerde vandaag de resultaten voor het vierde kwartaal en het gehele jaar 2012. De omzet voor het jaar steeg 5 procent, dankzij gunstige valuta-effecten en prijsacties, die deels werden geneutraliseerd door een daling in volumes.

De EBITDA over 2012 steeg 4 procent naar €1.901 miljoen (2011: €1.834 miljoen), mede doordat het prestatieverbeterprogramma €276 miljoen bijdroeg aan de EBITDA. Als gevolg van de afschrijving van €2.106 miljoen op Decorative Paints in het derde kwartaal, werd over het gehele jaar een operationeel verlies genoteerd van €1.244 miljoen. Los van deze afschrijving bedroeg het operationeel inkomen €862 miljoen positief (2011: €1.145 miljoen).

CEO Ton Büchner
"AkzoNobel heeft een sterk resultaat neergezet in moeilijke markten, ondersteund door ons prestatieverbeterprogramma dat de tussentijdse doelstellingen overtrof."

In een reactie op de resultaten zei Büchner: "Op de korte termijn blijven de economische omstandigheden uitdagend en wij verwachten geen fundamentele veranderingen in de trends die we in de afgelopen tijd bij onze bedrijfsonderdelen hebben gezien. Wij blijven ons richten op prestatieverbeteringen en operationele efficiëntie om te kunnen profiteren van onze sterke portefeuille van bedrijfsonderdelen met vele leidende marktposities en aanwezigheid in groeimarkten."

Business update
Decorative Paints werd beïnvloed door een zwakkere vraag in Europese markten. Specialty Chemicals leverde solide prestaties, ondanks een zwakkere vraag in de tweede helft van het jaar. Performance Coatings presteerde sterk dankzij margebeheer en operationele efficiëntie, ondanks zwakkere volumes.

Wijzigingen in de portefeuille
Op 14 december 2012 maakte AkzoNobel de verkoop bekend van Decorative Paints Noord-Amerika aan PPG. Op 28 december 2012 voltooide AkzoNobel de verkoop van Chemicals Pakistan, dat vervolgens werd gedeconsolideerd. Begin 2012 kocht AkzoNobel Boxing Oleochemicals, dat werd opgenomen in Specialty Chemicals. Boxing Oleochemicals is de belangrijkste leverancier van nitrilaminen en derivaten in China en andere Aziatische markten. De overname van Schramm/SSCP leverde een positief overname-effect op bij Performance Coatings, omdat deze activiteiten vanaf het vierde kwartaal 2011 werden geconsolideerd.

Incidentele posten
AkzoNobel kreeg te maken met hogere herstructureringskosten, voornamelijk in volwassen markten, als gevolg van de implementatie van het prestatieverbeterprogramma. Overal binnen de onderneming zijn er herstructureringsactiviteiten gaande; in het vierde kwartaal werd bij Decorative Paints in Europa de herstructurering verder doorgevoerd.

Grondstoffen
De gemiddelde grondstofkosten waren stabiel vergeleken met vorig jaar, waarbij de stijgende olieprijzen de lagere prijzen voor titaniumdioxide neutraliseerden.

Voorgesteld dividend
Voor 2012 stelt AkzoNobel een totaaldividend voor van €1,45. Het slotdividend wordt uitgekeerd in contanten, tenzij aandeelhouders kiezen voor een dividend in aandelen.

Het verslag voor het gehele jaar en het vierde kwartaal van 2012 kunt u bekijken op www.akzonobel.com/quarterlyresults.

- - -
AkzoNobel is 's werelds grootste verf- en coatingsonderneming en een vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 55.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".

AkzoNobel kondigt nieuwe strategie en financiële doelstellingen aan

Leidende marktposities leveren leidende prestaties
Hoofdpunten
De visie van AkzoNobel is om het volledige potentieel van haar leidende marktposities te realiseren in volwassen markten en groeimarkten
De strategie concentreert zich op klantgerichtheid, operationele kwaliteitsverbeteringen en duurzaamheid
Nieuwe financiële doelstellingen die voor eind 2015 moeten zijn gerealiseerd
Versnelling van het prestatieverbeterprogramma: volledig EBITDA-voordeel van €500 miljoen gerealiseerd in 2013, een jaar eerder dan gepland
Focus op vier eindgebruikerssegmenten: Bouw en Infrastructuur, Transport, Industrie en Consumentengoederen - meer inzicht in voorspellende indicatoren zorgt ervoor dat flexibeler kan worden ingespeeld op marktomstandigheden
Kleiner Executive Committee; beloning afgestemd op doelstellingen
AkzoNobel heeft een nieuwe strategie bekend gemaakt die voortbouwt op de leidende marktposities van de onderneming in volwassen markten en groeimarkten, en gericht is op de realisatie van nieuwe financiële doelstellingen. De strategie concentreert zich op eindgebruikerssegmenten, operationele kwaliteitsverbeteringen en duurzaamheid en wordt samengevat in de nieuwe visie van de onderneming: Leidende marktposities leveren leidende prestaties.

Naar aanleiding van de nieuwe strategie en financiële doelstellingen van AkzoNobel verklaarde CEO Ton Büchner: "AkzoNobel heeft leidende merken en marktposities in verf, coatings en specialistische chemicaliën. Met onze wereldwijde schaal en leiderschapspositie in duurzaamheid richten we onze strategie op klantgerichtheid en operationele kwaliteitsverbeteringen, wat waarde creëert voor al onze stakeholders".

Volledig potentieel realiseren
Om AkzoNobel's volledige potentieel realiseren zijn de volgende strategische aandachtsgebieden gedefinieerd: zorg voor de klant; minder complexiteit van producten en processen; cash en rendement op investeringen; ingebedde veiligheid en duurzaamheid; diversiteit en geïntegreerde talentontwikkeling.

AkzoNobel's kernprocessen ondersteunen en stimuleren de strategische aandachtsgebieden. Deze processen zijn: een striktere operationele beheercyclus om de realisatie van de doelstellingen te sturen en bewaken, veiligheid op basis van gedrag en processen, talentontwikkeling, innovatie en inkoop.

AkzoNobel heeft vier essentiële eindgebruikerssegmenten waaraan wordt verkocht: Bouw en Infrastructuur, Transport, Industrie en Consumentengoederen. Een betere analyse en inzicht in de leidende indicatoren van deze segmenten stelt AkzoNobel in staat om flexibeler in te spelen op marktontwikkelingen. De focus van AkzoNobel op eindgebruikerssegmenten zorgt ook voor verdere groei in zowel volwassen markten als groeimarkten. De onderneming bouwt voort op haar leidende posities in groeimarkten, die inmiddels goed zijn voor 44 procent van de omzet - een percentage dat naar verwachting in de komende jaren verder zal toenemen.

Duurzaamheid is ondernemen; ondernemen is duurzaamheid
Het streven van AkzoNobel naar operationele kwaliteitsverbeteringen en prestatieverbetering wordt ondersteund door een duurzaamheids- en innovatiestrategie die is gericht op: "Meer waarde creëren met minder middelen".

AkzoNobel heeft de volgende duurzaamheidsambities gedefinieerd:
In 2020 bestaat 20 procent van AkzoNobel's omzet uit downstream eco-premium-producten
In 2020 (basis 2012) is de CO2-uitstoot verminderd met 25 tot 30 procent per ton product.
Versnelling van prestatieverbeterprogramma

Sinds de aankondiging van het prestatieverbeterprogramma in oktober 2011 heeft AkzoNobel structurele EBITDA-voordelen gerealiseerd van €250 miljoen, tegen eenmalige kosten van €292 miljoen*. AkzoNobel gaat het programma versnellen en naar verwachting wordt het volledige EBITDA-voordeel van €500 miljoen al in 2013 gerealiseerd. Dit is een jaar eerder dan aanvankelijk gepland, waarbij de bijbehorende kosten worden geschat op €205 miljoen.

*Voordelen en kosten exclusief North America Decorative Paints.

Nieuwe financiële doelstellingen
De nieuwe financiële doelstellingen van AkzoNobel zijn bedoeld om operationele kwaliteitsverbeteringen, cashgeneratie en verantwoordelijkheid te stimuleren en een duidelijke focus te tonen op waardecreatie voor aandeelhouders.

Beoogd rendement op omzet, gedefinieerd als operationeel resultaat gedeeld door omzet, is 9 procent aan het eind van 2015.

Beoogd rendement op investeringen van 14 procent aan het eind van 2015. Hieruit blijkt de focus van AkzoNobel op het realiseren van waarde door hogere rendementen te behalen dan de kapitaalkosten.

Netto schuld / EBITDA ratio lager dan 2,0 aan het eind van 2015. Dit biedt een volledigere maatstaf voor cash generatie en niet slechts één component.
Op basis van de marktomgeving en de leidende indicatoren in de eindgebruikerssegmenten - Bouw en Infrastructuur, Transport, Industrie en Consumentengoederen - gaat AkzoNobel uit van een omzetgroei (CAGR) van rond de 4 procent per jaar tussen 2012 en 2015.

Financiële implicaties en pensioenen
Voor betere financiële verantwoording worden incidentele posten zoals herstructureringskosten voortaan opgenomen in de EBITDA, tenzij het eenmalige kosten betreft die niet zijn gerelateerd aan normale of doorlopende activiteiten. Met het oog op deze en andere wijzigingen worden pro-forma gegevens openbaar toegankelijk gemaakt op de website van de onderneming. De pensioenaanvullingen van AkzoNobel hebben voornamelijk betrekking op pensioenverplichtingen in het Verenigd Koninkrijk. Het actuariële financieringstekort voor de twee grootste pensioenregelingen in het Verenigd Koninkrijk (ICI en CPS) bedraagt naar schatting tussen de €1,5 miljard en €2 miljard. De recente driejaarlijkse actuariële financieringstoetsing bij CPS heeft geresulteerd in een afname van de aanvullende betalingen van €40 miljoen per jaar, wat een gezamenlijke besparing inhoudt van €240 miljoen over de resterende zes jaar van het overeengekomen financieringsherstelplan. In combinatie met de eerdere financieringstoetsing bij ICI betekent dit een totale besparing van €485 miljoen over de komende zes jaar.

Aanpassing Executive Committee
In de toekomst heeft AkzoNobel een kleiner Executive Committee. De beloning van topmanagers wordt afgestemd op de nieuwe doelstellingen, waarbij de nieuwe bonusdoelstellingen voor de korte termijn onder meer betrekking hebben op operationeel resultaat, rendement op investeringen en operationele cashflow.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL