AkzoNobel publiceert resultaten derde kwartaal 2012 en AkzoNobel kondigt wijzigingen aan in leiderschapsteam

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 18/10/2012 07:17
· Omzet steeg met 6 procent tot €4.28 miljard, dankzij valuta-effecten en prijsacties
· Volumes daalden 3 procent, met name door de economische achteruitgang in Europa
· EBITDA steeg met 7 procent tot €540 miljoen (2011: € 507 miljoen)
· Afschrijving van €2.5 miljard bij Decorative Paints, leidt tot een nettoverlies van €2.4 miljard
· Aangepaste EPS €1,01 (2011: € 0,91)
· Interim dividend van €0,33 per aandeel vastgesteld
· Prestatieverbeterprogramma op koers
· Economische omstandigheden blijven de belangrijkste gevoeligheid in 2012

Derde kwartaal 2012 in € miljoen
3e kw 2011 3e kw 2012 D%
Omzet 4.051 4.280 6
EBITDA 507 540 7
EBITDA-marge (in %) 12,5 12,6
Nettoresultaat uit doorlopende activiteiten 148 (2.360)

Januari - September 2012 in € miljoen
Jan. -Sep. 2011 Jan. -Sep. 2012 D%
Omzet 11.910 12.658 6
EBITDA 1.495 1.556 4
EBITDA-marge (in %) 12,6 12,3
Nettoresultaat uit doorlopende activiteiten 531 (2.093)

Akzo Nobel N.V. (AkzoNobel) publiceerde vandaag een 6 procent hogere omzet in het derde kwartaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit was het gevolg van gunstige valuta-effecten en prijsverhogingen. De EBITDA voor het derde kwartaal was 7 procent hoger (€540 miljoen).

AkzoNobel heeft een zorgvuldige evaluatie gemaakt van de balans, herstructureringsvoordelen uitgezonderd, en daarbij rekening houdend met een verwachte lagere marktgroei. Dit heeft geresulteerd in een non-cash afschrijving bij Decorative Paints, voornamelijk in Europa.

Decorative Paints behaalde een omzet van €1.46 miljard, vrijwel identiek aan het kwartaal vorig jaar. De moeilijke marktomstandigheden in Europa en Latijns-Amerika werden voor een groot deel geneutraliseerd door een sterke omzet- en volumegroei in China en Noord-Azië. Ondanks gedaalde volumes heeft AkzoNobel in de meeste markten het relatieve marktaandeel gelijk gehouden of vergroot. De EBITDA van €147 miljoen daalde 1 procent vergeleken met 2011.

Bij Performance Coatings steeg de omzet met 13 procent tot €1.47 miljard, op basis van overnames bij Industrial Coatings en een sterke vraag bij Protective Coatings. De volumes waren vlak met voortdurende variatie tussen de verschillende markten. De EBITDA steeg met 29 procent tot €202 miljoen dankzij margegroei binnen alle onderdelen.

De omzet van Specialty Chemicals nam met 3 procent toe tot €1.39 miljard. De EBITDA daalde met 5 procent tot €227 miljoen door lagere volumes en zwakkere marges bij Functional Chemicals. Surface Chemistry en Pulp & Performance Chemicals hadden dit kwartaal de sterkste groei in EBITDA.

Grondstoffen
In het derde kwartaal bedroegen de kosten van grondstoffen voor AkzoNobel iets meer dan vorig jaar, maar ten opzichte van het tweede kwartaal was sprake van een afvlakking. De prijs van TiO2 is gedaald, maar is nog steeds hoger dan vorig jaar en er is sprake van enige schommeling in de prijs van oliegerelateerde grondstoffen. De onderneming verwacht dat de gemiddelde grondstofkosten voor dit jaar iets hoger uitkomen als gevolg van de stijging van de olieprijs in het tweede kwartaal.

Prestatieverbeterprogramma
Het prestatieverbeterprogramma, dat in oktober 2011 is aangekondigd, richt zich op drie belangrijke onderdelen: operationele professionalisering, functionele standaardisatie en specifieke aanpassingen voor de business units. Het programma ligt op koers om de eerder aangekondigde EBITDA van €200 miljoen aan het eind van 2012 te realiseren.

CFO Keith Nichols
"Ondanks de onvermijdelijke impact van de economische achteruitgang, blijft AkzoNobel's portfolio veerkrachtig. Daarnaast hebben we voor dit kwartaal solide operationele resultaten gerapporteerd. Veel van onze business units presteren goed, behouden hoge marges en marktaandeel. De impact van de economische achteruitgang werkt voornamelijk door in de op de consument gerichte activiteiten. Vooruitkijkend blijft onze voornaamste zorg de markt voor decoratieve verven in Europa. De dit kwartaal genomen afschrijving is een weerspiegeling van deze zorgen en van onze realistische inschatting van de groei die er in de markten zit. Aangezien een snel herstel van de economie niet kan worden verwacht, zullen we ook ons verbeteringsprogramma blijven voortzetten met als doel om onze winstgevendheid te verbeteren".

Vooruitzichten
De recessie, in het bijzonder in Europa, heeft gedurende het jaar een negatief effect op de volumes van AkzoNobel. Daarom worden aanvullende herstructureringsactiviteiten ondernomen om de kosten in de meest getroffen onderdelen verder te verlagen. Daarnaast ligt het prestatieverbeterprogramma op koers.

AkzoNobel beschikt over sterke en complementaire activiteiten met vele leidende marktposities en aanwezigheid in groeimarkten. De onderneming heeft vertrouwen in de langetermijngroei van de activiteiten, maar blijft voorzichtig wat betreft de marktontwikkelingen op de kortere termijn.

AkzoNobel kondigt wijzigingen aan in leiderschapsteam
18 oktober 2012
AkzoNobel kondigt vandaag aan dat de Raad van Commissarissen en Raad van Bestuurslid Leif Darner gezamenlijk zijn overeengekomen dat Leif zijn bestuursfunctie neerlegt tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders 2013, april volgend jaar. Conrad Keijzer, op dit moment Managing Director van AkzoNobel Industrial Coatings, volgt Leif Darner op in zijn verantwoordelijkheid voor Performance Coatings. Hij wordt in januari 2013 lid van de Executive Committee om zo voor een soepele overgang te zorgen.

Leif Darner heeft een lange en succesvolle carrière bij AkzoNobel gehad, waar hij in 1998 begon toen Courtaulds onderdeel werd van de onderneming. In 1999 werd hij aangesteld als Business Unit Manager van AkzoNobel Marine and Protective Coatings, een positie die hij heeft vervuld tot 2004 waarna hij werd benoemd tot lid van de Raad van Bestuur voor Chemicals. In mei 2008, nam hij de verantwoordelijkheid over voor het bedrijfsonderdeel Performance Coatings.

"Ik wil Leif graag bedanken voor zijn dienstverband en zijn zeer gewaardeerde bijdrage aan AkzoNobel om van de onderneming een wereldwijde marktleider te maken," zei Karel Vuursteen, voorzitter van de Raad van Commissarissen. "Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het succesvol herpositioneren van onze Chemicals-portfolio en heeft daarnaast een nieuwe richting gegeven aan Performance Coatings. Beide bleken cruciaal te zijn voor de hervorming van onze strategische agenda."

Vuursteen zegt verder over Conrad Keijzer: "Hij heeft een grote staat van dienst en uitgebreide managementervaring binnen AkzoNobel. Als Managing Director van Industrial Coatings heeft hij een aantal belangrijke acquisities afgerond en daarnaast diverse wereldwijde marktleiderschapsposities verworven. Een opvolger voor Conrad wordt later aangekondigd."

Daarnaast wordt Werner Fuhrmann, momenteel als lid van de Executive Committee verantwoordelijk voor Supply Chain and Sourcing en ook interim-verantwoordelijk voor Specialty Chemicals, in de Executive Committee officieel verantwoordelijk worden voor Specialty Chemicals.

Werner Fuhrmann begon zijn carrière bij AkzoNobel in financiële rollen. In 2000 werd hij aangesteld als General Manager van Chelates and Sulphur Products, waarna hij in 2005 Managing Director werd van Industrial Chemicals. Deze positie behield hij tot het moment waarop hij begon in zijn huidige rol als lid van de Executive Committee in 2011.

"Namens Ton Büchner en de Raad van Commissarissen wil ik Leif het beste wensen en daarnaast Werner en Conrad alle succes wensen in hun nieuwe rollen. We zijn ervan overtuigd dat hun kennis en kunde de komende jaren een grote bijdrage gaat leveren aan de onderneming", aldus Vuursteen.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL