Aholds omzetbericht eerste kwartaal 2009

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 06/05/2009 06:50
Amsterdam - Ahold heeft vandaag een geconsolideerde netto-omzet bekendgemaakt van € 8,7 miljard over het eerste kwartaal, dat liep tot en met 19 april 2009. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 steeg de netto-omzet met 15,2% en met 6,2% tegen constante wisselkoersen.

In Europa en de Verenigde Staten bleven onze prestaties solide, waarbij de nadruk bleef liggen op het vinden van een evenwicht tussen omzetgroei, marktaandeel en marge. Wij blijven goed gepositioneerd om in te spelen op de behoeften van onze klanten en om te reageren op de concurrentie in het huidige turbulente economische klimaat.

Omzetontwikkeling

Stop & Shop/Giant-Landover
De netto-omzet steeg met 3,6% tot $ 5,3 miljard.
De identieke omzet van Stop & Shop steeg met 3,1% (4,8% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen) en die van Giant-Landover steeg met 3,6% (3,6% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen), ondanks lagere verkopen van geneesmiddelen.
De vergelijkbare omzet van Stop & Shop steeg met 3,6% en die van Giant-Landover met 4,0%.
Giant-Carlisle
De netto-omzet steeg met 3,4% tot $ 1,5 miljard.
De identieke omzet steeg met 1,1% (4,3% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen).
De vergelijkbare omzet steeg met 1,8%.
Albert Heijn
De netto-omzet steeg met 12,3% tot € 3,0 miljard.
De netto-omzet van Albert Heijn supermarkten bedroeg € 2,8 miljard, een stijging van 12,7% ten opzichte van het voorgaande jaar. De helft van deze stijging is afkomstig van de voormalige Schuitema-winkels die in het tweede halfjaar van 2008 en begin 2009 werden omgebouwd tot Albert Heijn-winkels.
De identieke omzet van Albert Heijn supermarkten steeg met 4,7%.
Albert/Hypernova (Tsjechië en Slowakije)
De netto-omzet daalde met 3,9% tot € 491 miljoen. Tegen constante wisselkoersen was sprake van een toename met 1,4%.
De identieke omzet steeg met 1,0% (2,0% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen).
Niet-geconsolideerde joint venture - ICA
De netto-omzet daalde met 9,0% tot € 2,1 miljard. Tegen constante wisselkoersen was sprake van een toename met 2,9%.

Netto-omzet per segment
(in miljoenen) K1 2009 K1 2008* Mutatie in
%
Alle segmenten (in euro's)

Stop & Shop / Giant-Landover 4.056 3.403 19,2%
Giant-Carlisle 1.114 936 19,0%
Ahold USA 5.170 4.339 19,2%

Albert Heijn 2.993 2.664 12,3%
Albert / Hypernova 491 511 (3,9%)
Ahold Europa 3.484 3.175 9,7%

Ahold Groep 8.654 7.514 15,2%

Niet-geconsolideerde joint venture - ICA
2.062 2.266 (9,0%)
Gemiddelde wisselkoers Amerikaanse dollar (EUR per USD) 0,7622 0,6618 15,2%


Amerikaanse segmenten (in U.S. dollars)

Stop & Shop / Giant-Landover 5.323 5.139 3,6%
Giant-Carlisle 1.462 1.414 3,4%


* In verband met boekhoudstelselwijzigingen met terugwerkende kracht, zijn de vergelijkende cijfers aangepast. De geconsolideerde netto-omzet over het eerste kwartaal van 2008 daalde met € 24 miljoen als gevolg van de toepassing van IFRIC 13 Loyaliteitsprogramma's en een herrubricering van huuropbrengsten die eerder onder netto-omzet werden verantwoord. Zie toelichting hierna voor nadere informatie.

Toelichting

De netto-omzetcijfers in dit omzetbericht zijn voorlopig en niet door een externe accountant gecontroleerd.

Stelselwijzigingen
Ahold past met ingang van 2009 IFRIC 13 Loyaliteitsprogramma's toe; deze interpretatie behandelt de financiële verslaglegging door entiteiten die spaarpunten toekennen aan hun klanten. De toepassing met terugwerkende kracht van IFRIC 13 resulteerde in een daling van de netto-omzet over het eerste kwartaal van 2008 met € 7 miljoen bij Albert Heijn.
Huuropbrengsten worden met ingang van 2009 verwerkt onder verkoopkosten, terwijl deze eerder onder netto-omzet werden verantwoord. De vergelijkende informatie is dienovereenkomstig aangepast, waardoor de netto-omzet over het eerste kwartaal van 2008 is gedaald met € 17 miljoen, voornamelijk bij Albert Heijn.

Definities
Identieke omzet: netto-omzet van exact dezelfde winkels in lokale valuta voor de vergelijkbare periode.
Vergelijkbare omzet: identieke omzet plus de netto-omzet van vervangende winkels in lokale valuta.
Constante wisselkoersen: sluit het effect uit van het gebruik van verschillende wisselkoersen bij de omrekening van financiële informatie van bepaalde dochtermaatschappijen of joint ventures van Ahold in euro's. Om inzicht te verkrijgen in dit wisselkoerseffect is, ter vergelijking, de financiële informatie over het voorgaande jaar of kwartaal aangepast door gebruik van de gemiddelde wisselkoersen gedurende het lopende jaar of kwartaal.

Alternatieve financiële prestatie-indicatoren

Dit omzetbericht bevat de volgende alternatieve financiële prestatie-indicatoren:
Netto-omzet tegen constante wisselkoersen. De netto-omzet tegen constante wisselkoersen sluit het effect uit van het gebruik van verschillende wisselkoersen bij de omrekening van financiële informatie van bepaalde dochtermaatschappijen of joint ventures van Ahold in euro's. Het management van Ahold is van oordeel dat met deze indicator een beter inzicht wordt gegeven in de prestaties van buitenlandse dochtermaatschappijen of joint ventures van Ahold.
Netto-omzet in lokale valuta's. In bepaalde gevallen wordt de netto-omzet in lokale valuta's gepresenteerd. Het management van Ahold is van oordeel dat hierdoor beter inzicht wordt gegeven in de operationele prestaties van Aholds buitenlandse dochtermaatschappijen.
Identieke omzet exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen. Omdat de benzineprijzen onderhevig zijn geweest aan grotere schommelingen dan de voedselprijzen, is het management van Ahold van oordeel dat, door de netto-omzet uit benzineverkopen buiten beschouwing te laten, met deze indicator een beter inzicht wordt gegeven in de groei van de identieke netto-omzet in haar winkels.

Aholds financiële jaar
Aholds financiële jaar beslaat een periode van 52 of 53 weken, die eindigt op de zondag die het dichtst bij 31 december ligt.
Aholds financiële jaar 2009 beslaat een periode van 53 weken, die eindigt op 3 januari 2010. De kwartalen zijn in 2009 als volgt ingedeeld:
Eerste kwartaal (16 weken) 29 december 2008 tot en met 19 april 2009
Tweede kwartaal (12 weken) 20 april tot en met 12 juli 2009
Derde kwartaal (12 weken) 13 juli tot en met 4 oktober 2009
Vierde kwartaal (13 weken) 5 oktober 2009 tot en met 3 januari 2010

Waarschuwing

Dit persbericht omvat toekomstgerichte uitspraken, die niet verwijzen naar historische feiten maar naar verwachtingen gebaseerd op de huidige gezichts- en uitgangspunten van het management en die onderhevig zijn aan bekende en onbekende risico's en onzekerheden waardoor daadwerkelijke resultaten, de uitvoering of gebeurtenissen wezenlijk kunnen verschillen van die tot uitdrukking gebracht in zulke uitspraken. Deze uitspraken omvatten, maar zijn niet beperkt tot, uitspraken over Aholds omzetgroei, marktaandeel en marge en Aholds respons naar aanleiding van consumentenbehoeften en gedragingen van concurrenten in het huidige turbulente economische klimaat. Deze toekomstgerichte uitspraken zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van de toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de toekomstgerichte uitspraken. Veel van deze risico's en onzekerheden hebben betrekking op factoren die voor Ahold niet beheersbaar en ook niet nauwkeurig voorspelbaar zijn, zoals het effect van algemene economische of politieke omstandigheden, stijgende voedselprijzen, wisselkoers- en renteschommelingen, de toename van of veranderingen in concurrentie, Aholds mogelijkheden om haar plannen en strategieën succesvol te implementeren en af te ronden, tegenvallende of andere dan verwachte voordelen van en middelen uit Aholds plannen en strategieën, veranderingen in Aholds liquiditeitsbehoeften, maatregelen van concurrenten en derden, alsmede andere factoren zoals besproken in documenten welke in Aholds naam in openbare registers zijn neergelegd. Lezers wordt geadviseerd behoedzaam om te gaan met deze toekomstgerichte uitspraken, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Koninklijke Ahold N.V. - dat is Aholds statutaire naam - neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge effectenrecht, geen verplichting op zich om enige verandering in openbare informatie of een toekomstgerichte uitspraak vervat in dit bericht te publiceren naar aanleiding van gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na de datum van dit persbericht.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL