Ahold resultaten eerste kwartaal 2008

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 06/06/2008 07:03
Hoofdpunten eerste kwartaal 2008
- Het bedrijfsresultaat steeg met EUR 23 miljoen naar EUR 336 miljoen
- De nettowinst bedroeg EUR 261 miljoen
- Uitvoering Value Improvement Program verloopt volgens plan
- Bedrijfsresultaat Albert Heijn met 26% gestegen naar EUR 189 miljoen
- Overeenkomst over de verkoop van meerderheidsbelang in Schuitema

Amsterdam - Ahold heeft vandaag haar tussentijdse financiële verslag over het eerste kwartaal van 2008 gepubliceerd. CEO John Rishton: "We zijn verheugd met het behaalde kwartaalresultaat, dat een reflectie is van de goede voortgang die we boeken met onze strategie voor winstgevende groei.

"In de Verenigde Staten ligt de uitvoering van het Value Improvement Program bij Stop & Shop/Giant-Landover op schema. De marge en omzet worden nog steeds beïnvloed door de prijsinvesteringen in verband met de uitvoering van het programma, dat naar verwachting later in het jaar tot verbeteringen zal leiden. Giant-Carlisle boekte een solide omzet- en margegroei en wint nog steeds marktaandeel in een zeer concurrerende markt. We blijven inspelen op de turbulente economische omstandigheden en de invloed daarvan op het gedrag van consumenten en concurrenten. Wij zijn ervan overtuigd dat we de juiste maatregelen nemen om het aanbod voor onze klanten te verbeteren.

"In Europa realiseerde Albert Heijn indrukwekkende resultaten in de verslagperiode. Zoals bekendgemaakt in april hebben wij overeenstemming bereikt over de verkoop van ons meerderheidsbelang in Schuitema aan CVC Capital Partners, als onderdeel van de strategie van Ahold om de groei bij Albert Heijn verder te stimuleren.

"Naar aanleiding van de overeenkomst over de verkoop van Schuitema hebben we onze prognoses aangepast: de onderliggende operationele retailmarge voor het gehele jaar is met 30 basispunten verhoogd naar 4,8%-5,3%, de kapitaalinvesteringen blijven onveranderd op circa EUR 1,1 miljard en de nettorentelast is met EUR 40 miljoen verlaagd naar een bedrag tussen de EUR 230 miljoen en de EUR 250 miljoen."

Financiële prestaties
Eerste kwartaal 2008
De netto-omzet bedroeg EUR 7,5 miljard, een daling met 1,3% vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar. Tegen constante wisselkoersen steeg de netto-omzet met 6,8%.

Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 336 miljoen, EUR 23 miljoen meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Het bedrijfsresultaat van de retailactiviteiten kwam uit op EUR 370 miljoen, een operationele marge van 4,9% ten opzichte van 4,8% in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De kernkosten van het Corporate Center bedroegen het eerste kwartaal EUR 25 miljoen en lagen daarmee EUR 8 miljoen lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De totale kosten van het Corporate Center werden negatief beïnvloed door een lagere disconteringsvoet op de voorziening voor te betalen schaden.

Het resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg EUR 221 miljoen, een stijging van EUR 65 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaat kwam uit op EUR 261 miljoen, EUR 20 miljoen meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen U.S. Foodservice nog aan het resultaat bijdroeg.

De cash flow vóór financiering bedroeg EUR 271 miljoen; dit was EUR 273 miljoen beter dan het eerste kwartaal van 2007. Dit hangt samen met het feit dat Ahold in het eerste kwartaal van 2007 de laatste betaling (EUR 284 miljoen) uit hoofde van de schikking van de massa-effectenclaim heeft voldaan.


(Euro's in miljoenen) K1 2008 K1 2007 Mutatie
Netto-omzet 7.538 7.634 (1,3%)*
Bedrijfsresultaat 336 313 7,3%
Resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten 221 156 41,7%
Nettoresultaat 261 241 8,3%

* Tegen constante wisselkoersen steeg de netto-omzet met 6,8%.

Prestaties per bedrijfssegment

Stop & Shop / Giant-Landover
De netto-omzet over het eerste kwartaal van 2008 bedroeg USD 5,1 miljard, 1,3% hoger dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. In de netto-omzet was een bedrag van USD 56 miljoen inbegrepen aan verkopen aan Tops. Vóór de desinvestering van Tops werden dergelijke verkopen verwerkt als intercompany-omzet. De identieke omzet van Stop & Shop steeg met 1,2% (0,2% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen) en de identieke omzet van Giant-Landover daalde onder invloed van lagere verkopen van geneesmiddelen met 1,5% (1,6% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen). Het bedrijfsresultaat kwam uit op USD 202 miljoen (oftewel 3,9% van de netto-omzet), een daling met USD 26 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De marges en omzet werden beïnvloed door de prijsinvesteringen in verband met de uitvoering van het Value Improvement Program, dat naar verwachting later in het jaar tot verbeteringen zal leiden.

Giant-Carlisle
De netto-omzet over het eerste kwartaal van 2008 bedroeg USD 1,4 miljard, een toename van 9,2% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet steeg met 5,7% (3,7% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen). Het bedrijfsresultaat bedroeg USD 72 miljoen (oftewel 5,1% van de netto-omzet) en lag daarmee USD 10 miljoen hoger dan in het eerste kwartaal van 2007.

Albert Heijn
De netto-omzet over het eerste kwartaal bedroeg EUR 2,7 miljard, een toename met 13,5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet van Albert Heijn steeg met 11,3%. Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 189 miljoen (oftewel 7,0% van de netto-omzet), een stijging van EUR 39 miljoen ten opzichte van het vorige jaar, hoofdzakelijk dankzij de sterke groei van de identieke omzet en de lagere pensioenkosten.

Albert / Hypernova (Tsjechië en Slowakije)
De netto-omzet steeg met 18% naar EUR 512 miljoen. Tegen constante wisselkoersen lag de netto-omzet 7,9% hoger. De identieke omzet kwam 7,8% hoger uit. Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 1 miljoen negatief vergeleken met een verlies van EUR 5 miljoen over dezelfde periode vorig jaar.

Schuitema
Schuitema wordt vanaf het eerste kwartaal van 2008 aangemerkt als beëindigde bedrijfsactiviteit.

Niet-geconsolideerde joint ventures
Het aandeel van Ahold in het nettoresultaat uit joint ventures daalde het eerste kwartaal met 40,9% naar EUR 13 miljoen. Deze daling viel hoofdzakelijk toe te schrijven aan ICA en was met name het gevolg van een lager resultaat op de verkoop van activa.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL