AHold, Kernpunten tweede kwartaal 2007

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 30/08/2007 09:41
Bedrijfsresultaat € 291 miljoen

Implementatie Value Improvement Program ligt op koers

Nettowinst stijgt met € 2 miljard door desinvestering U.S. Foodservice en Poolse activiteiten

Teruggave aan aandeelhouders van € 3 miljard naar € 4 miljard door middel van inkoop eigen aandelen ter waarde van € 1 miljard
Amsterdam - Ahold heeft vandaag haar tussentijdse verslag over het tweede kwartaal en eerste halfjaar van 2007 gepubliceerd. John Rishton, CFO en waarnemend President en CEO van Ahold: "Uit deze resultaten blijkt dat wij gestage voortgang boeken met onze strategie van winstgevende groei. Vooral belangrijk is dat ons Value Improvement Program bij Stop & Shop en Giant-Landover nog steeds op schema ligt en de klantperceptie van de prijzenverlagingen blijft verbeteren.
Het doet mij genoegen te kunnen meedelen dat wij, als gevolg van de succesvolle verkoop van U.S. Foodservice en onze Poolse activiteiten, besloten hebben om nog eens € 1 miljard aan onze aandeelhouders terug te geven , via inkoop van eigen aandelen. In combinatie met de onlangs afgeronde reverse stock split en kapitaalrestitutie van € 3 miljard komt het totale, aan de aandeelhouders uit te keren, bedrag hiermee op € 4 miljard.
In verband met de lagere netto-schuld stellen we de eerder gegeven bandbreedte van de nettorentelast voor 2007 op jaarbasis bij van € 400 à € 450 miljoen naar € 320 à € 340 miljoen”.
Zoals eerder vandaag aangekondigd, heeft Ahold het voornemen om de notering aan de New York Stock Exchange te beëindigen.Dit besluit is consistent met de strategie van de onderneming om de kosteneffectiviteit te verbeteren door vermindering van de complexiteit, zonder daarbij af te doen aan de integriteit van de governance- en beheersingsprocessen. Ahold blijft in de Verenigde Staten haar American Depositary Receipts (ADR’s) verhandelen op de over-the-counter (OTC) markt.
Financiële prestaties
Tweede kwartaal 2007
De netto-omzet bedroeg € 6,6 miljard en lag daarmee 2% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegen constante wisselkoersen steeg de netto-omzet met 5,6%.
Het bedrijfsresultaat bedroeg € 291 miljoen, € 11 miljoen lager dan vorig jaar, als gevolg van een negatief wisselkoerseffect. Het bedrijfsresultaat uit de retailactiviteiten bedroeg € 313 miljoen, een operationale marge van 4,7%. De kernkosten van het Corporate Center bedroegen 22 miljoen per kwartaal, € 13 miljoen lager dan vorig jaar.
De nettowinst bedroeg € 2,2 miljard; een toename met € 2 miljard ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2006 door de desinvestering van U.S. Foodservice en van de Poolse activiteiten.
De kasstroom vóór financieringsactiviteiten was € 5,7 miljard positief, € 5,1 miljard beter dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Aan deze verbetering lagen met name de opbrengsten uit de verkoop van U.S. Foodservice en van de activiteiten in Polen ten grondslag.
Eerste halfjaar 2007
De netto-omzet bedroeg € 15,2 miljard, een toename van 1,6% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Tegen constante wisselkoersen steeg de netto-omzet met 6,1%.
Met € 626 miljoen lag het bedrijfsresultaat € 24 miljoen lager dan vorig jaar, als gevolg van een negatief wisselkoerseffect. Het bedrijfsresultaat uit de retailactiviteiten bedroeg € 696 miljoen, een operationele marge van 4,6%. De kernkosten van het Corporate Center bedroegen € 55 miljoen, € 29 miljoen lager ten opzichte van vorig jaar.
De nettowinst bedroeg € 2,5 miljard, een toename van € 2 miljard ten opzichte van het eerste halfjaar van 2006, als gevolg van de desinvestering van U.S. Foodservice en van de activiteiten in Polen.
De kasstroom vóór financieringsactiviteiten was € 5,7 miljard positief, € 5,2 miljard beter dan in het eerste halfjaar van 2006.
Prestaties per bedrijfssegment
Stop & Shop / Giant-Landover
De netto-omzet voor het tweede kwartaal bedroeg $ 3,9 miljard, een stijging van 1,9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar; de identieke omzet was 1,1% hoger bij Stop & Shop (0,6% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen) en 1% lager bij Giant-Landover. Het bedrijfsresultaat bedroeg $ 161 miljoen, 4,1% van de netto-omzet, en was daarmee $ 62 miljoen lager dan in de vergelijkbare periode van 2006. De marges werden beïnvloed door prijsinvesteringen in verband met de verdere implementatie van het Value Improvement Program. Het tweede kwartaal omvatte daarnaast herstructureringslasten van $ 26 miljoen, die voor een deel werden gecompenseerd door $ 13 miljoen winst uit de verkoop van activa.
De netto-omzet over het eerste halfjaar bedroeg $ 9 miljard; 1,8% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet bij Stop & Shop was 0,7% hoger (0,2% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen) en bij Giant-Landover 1,1% lager. Het bedrijfsresultaat daalde ten opzichte van de vergelijkbare periode van 2006 met $ 123 miljoen naar $ 389 miljoen, 4,3% van de netto-omzet.
Giant-Carlisle
De netto-omzet bedroeg het tweede kwartaal $ 1 miljard. De toename met 13,7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2006 was deels te danken aan de overname van de Clemens Markets-winkels in het vierde kwartaal van 2006; de identieke omzet lag 2,7% hoger (2,6% exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen). Het bedrijfsresultaat steeg met $ 7 miljoen naar $ 56 miljoen, oftewel 5,6% van de netto-omzet. Net als in het tweede kwartaal van 2006 werd het bedrijfsresultaat positief beïnvloed door goede seizoensverkopen en lage promotionele uitgaven.
De netto-omzet over het eerste halfjaar lag met $ 2,3 miljard 15% hoger dan in de eerste helft van 2006 en hing ten dele samen met de overname van de Clemens Markets-winkels in het vierde kwartaal van 2006; op identieke basis steeg de omzet met 3,7% (3,3% exclusief de netto-omzet uit hoofde van benzineverkopen). Het bedrijfsresultaat steeg met $ 13 miljoen naar $ 113 miljoen, 4,9% van de netto-omzet.
Albert Heijn
De netto-omzet in het tweede kwartaal bedroeg € 1,8 miljard. De stijging van 10,3% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar viel voor een deel toe te schrijven aan de overname van de Konmar-winkels in het vierde kwartaal van 2006. De identieke omzet van Albert Heijn steeg met 6,2%. Het bedrijfsresultaat was € 130 miljoen, 7,1% van de netto-omzet, € 28 miljoen hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar als gevolg van een hogere identieke omzet, effectieve kostenbeheersing en lagere pensioenkosten. In het bedrijfsresultaat voor het tweede kwartaal van 2007 is een bate begrepen van € 9 miljoen uit de verkoop van activa.
De netto-omzet in het eerste halfjaar bedroeg € 4,2 miljard, 11,6% hoger dan in dezelfde periode in 2006. De toename kwam deels voor rekening van de overname van de Konmar-winkels in het vierde kwartaal van 2006. De identieke omzet van Albert Heijn steeg met 7,6%. Het bedrijfsresultaat kwam uit op € 280 miljoen oftewel 6,7% van de netto-omzet – € 76 miljoen meer dan in de eerste helft van 2007.
Albert / Hypernova (Tsjechië en Slowakije)
De netto-omzet steeg het tweede kwartaal met 10,7% naar € 342 miljoen. Op basis van constante wisselkoersen steeg de netto-omzet met 9,4%. De identieke omzet steeg 6,5%. Het bedrijfsresultaat was € 5 miljoen positief ten opzichte van een negatief bedrijfsresultaat van € 4 miljoen in het tweede kwartaal van 2006.
Voor het eerste halfjaar steeg de netto-omzet met 10,2% tot € 776 miljoen. De netto-omzet tegen constante wisselkoersen steeg met 7,9%, terwijl de identieke omzet 4,7% hoger lag. Het bedrijfsresultaat kwam uit op nul, vergeleken met een negatief bedrijfsresultaat van € 14 miljoen voor het eerste halfjaar van 2006.
Schuitema
De netto-omzet steeg in het tweede kwartaal met 0,5% tot € 771 miljoen, De identieke omzet daalde met 0,6%. Het bedrijfsresultaat van € 17 miljoen (2,2% van de netto-omzet) was € 8 miljoen minder dan in het tweede kwartaal van 2006, als gevolg van verbeterde condities voor de franchisenemers enerzijds en toegenomen commerciële activiteiten anderzijds.
De netto-omzet steeg het eerste halfjaar met 2,3% naar € 1,8 miljard; de identieke omzet steeg met 1,5%. Het bedrijfsresultaat bedroeg € 39 miljoen, 2,2% van de netto-omzet, € 16 miljoen lager dan in de vergelijkbare periode van 2006.
Niet-geconsolideerde joint ventures en geassocieerde deelnemingen
Aholds aandeel in het resultaat van joint ventures en geassocieerde deelnemingen bedroeg in het tweede kwartaal € 32 miljoen. Door een lagere nettowinst bij ICA was dat € 1 miljoen lager dan in het tweede kwartaal van 2006.
Aholds aandeel in het resultaat van joint ventures en geassocieerde deelnemingen bedroeg het eerste halfjaar € 54 miljoen en was daarmee € 8 miljoen lager dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Overige informatie
Alternatieve financiële prestatie-indicatoren:

Netto-omzet tegen constante wisselkoersen. In bepaalde gevallen wordt in de weergave van de netto-omzet geen rekening gehouden met het effect van verschillende valutakoersen bij de omrekening van de financiële informatie van bepaalde Ahold-dochtermaatschappijen naar euro’s. Voor een betere vergelijking wordt de financiële informatie over de voorgaande periode aangepast op basis van de gemiddelde valutakoersen voor het eerste halfjaar respectievelijk het tweede kwartaal van 2007; dit om inzicht te verschaffen in het wisselkoerseffect. In bepaalde gevallen wordt de netto-omzet ook in de lokale valuta weergegeven. Het management is van oordeel dat hierdoor beter inzicht ontstaat in de operationele prestaties van buitenlandse dochterondernemingen.

Identieke omzet exclusief de netto-omzet uit benzineverkopen. Omdat benzineprijzen de laatste tijd wisselvalliger zijn dan de prijzen van voedingsmiddelen is het management van oordeel dat door de netto-omzet uit benzineverkopen buiten beschouwing te laten beter inzicht wordt gegeven in de recente invloed van de netto-omzet uit hoofde van benzineverkopen op Aholds identieke omzet.

Kernkosten Corporate Center. De kernkosten van het Corporate Center hebben betrekking op de belangrijkste verantwoordelijkheden van het Corporate Center, waaronder Corporate Finance, Corporate Strategy, Internal Audit, Legal, Human Resources, Information Management, Communications en de Corporate Executive Board. In het totaal aan corporate kosten is tevens het bedrijfsresultaat begrepen van andere activiteiten die centraal worden gecoördineerd, maar die niet aan een specifieke werkmaatschappij worden toegewezen. Het management is van oordeel dat deze indicator een beter inzicht geeft in de operationele prestaties van de onderneming.

Bedrijfsresultaat in lokale valuta. In bepaalde gevallen wordt het bedrijfsresultaat in lokale valuta weergegeven. Het management is van oordeel dat hierdoor beter inzicht wordt gegeven in de operationele prestaties van buitenlandse dochterondernemingen.

Kasstroom vóór financieringsactiviteiten. De kasstroom vóór financieringsactiviteiten is de som van de nettokasstroom uit operationele activiteiten en de nettokasstroom uit investeringsactiviteiten. Het management is van oordeel dat deze indicator, omdat de nettokasstroom uit financieringsactiviteiten buiten beschouwing wordt gelaten, nuttig is in gevallen waarin dergelijke financieringsactiviteiten discretionair zijn, zoals in het geval van de vrijwillige vervroegde aflossing van schulden.
(In miljoenen) K2 2007 K2 2006
Kasstroom vóór financieringsactiviteiten € 5.678 € 582
Nettokasstroom uit financieringsactiviteiten € (217) € (532)
Nettokasstroom uit bedrijfs-, investerings- en financieringsactiviteiten
€ 5.461 € 50 (In millions)
HJ 2007 HJ 2006
Kasstroom vóór financieringsactiviteiten € 5.676 € 480
Nettokasstroom uit financieringsactiviteiten € (472) (764)
Nettokasstroom uit bedrijfs-, investerings- en financieringsactiviteiten
€ 5.204 € (284)
Dit persbericht resultaten dient te worden gelezen in samenhang met het tussentijdse financiële verslag over het tweede kwartaal en het eerste halfjaar van 2007, dat te vinden is op www.ahold.com. In dit bericht wordt gebruik gemaakt van bepaalde alternatieve financiële prestatie-indicatoren, die in het tussentijdse financiële verslag nader worden toegelicht. Op de in dit persbericht verstrekte gegevens is geen accountantscontrole toegepast. De gegevens zijn opgesteld conform IFRS, tenzij anders aangegeven.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL