AEGON rapporteert voorlopige vergelijkende cijfers 2004 op basis van IFRS

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 14/04/2005 08:41
Eigen vermogen bedraagt op 31 december 2004 EUR 14,9 miljard vergeleken met EUR 14,4 miljard op basis van Nederlandse waarderingsgrondslagen (DAP)

Nettowinst bedraagt EUR 2.259 miljoen (EUR 1,38 per aandeel) vergeleken met EUR 1.663 miljoen (EUR 1,05 per aandeel) op basis van DAP

Operationeel resultaat vóór belasting bedraagt EUR 1.813 miljoen
Den Haag, 14 april 2005 – Vandaag publiceert AEGON voorlopige vergelijkende cijfers over 2004 op basis van International Financial Reporting Standards (IFRS). Deze cijfers en de verklaring van de belangrijkste gevolgen worden als aanvullende informatie aan de financiële wereld verschaft om behulpzaam te zijn bij de vergelijking van de resultaten van AEGON over 2004 op basis van DAP met de resultaten op basis van IFRS. Deze informatie dient niet te worden opgevat als vervanging van de officiële jaarrekening over 2004, die is opgesteld op basis van DAP. Vanaf 1 januari 2005 moeten alle beursgenoteerde ondernemingen in de Europese Unie – waaronder AEGON – hun jaarrekening opstellen overeenkomstig IFRS. De jaarrekening over 2005 met de bijbehorende toelichting zal de eerste jaarrekening van AEGON zijn die geheel op basis van IFRS is opgesteld. De kwartaalcijfers zullen in 2005 uitsluitend op basis van IFRS worden gepubliceerd. AEGON zal de resultaten over het eerste kwartaal 2005 op 11 mei 2005 publiceren.

"AEGON is een groot voorstander van de overgang naar een uniform raamwerk voor financiële verslaggeving dat de vergelijking tussen ondernemingen mogelijk kan maken. We zullen blijven bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de verslaggevingsstandaarden, in het bijzonder de standaarden die in de tweede fase voor verzekeraars worden uitgewerkt. Gedurende de eerste fase van de invoering van IFRS zal de volatiliteit van de gerapporteerde winst en het eigen vermogen toenemen. Deze volatiliteit weerspiegelt in het bijzonder het verschil tussen enerzijds de wijze waarop bepaalde beleggingen worden gewaardeerd en anderzijds de gerelateerde verzekeringsverplichtingen worden vastgesteld. In combinatie met de nettowinst zijn het operationele resultaat en de embedded value belangrijke maatstaven om de onderliggende bedrijfsprestaties te meten. Hoewel de manier waarop AEGON extern rapporteert verandert door de invoering van een nieuwe methode van verslaggeving, is het van groot belang dat we ons realiseren dat de fundamentele economische principes van AEGON niet veranderen", zei Jos Streppel, CFO en lid van de raad van bestuur van AEGON N.V.

Uitgangspunt bij het opstellen van de vergelijkende cijfers is de openingsbalans van 1 januari 2004. Het verschil in de wijze waarop activa en passiva enerzijds worden gewaardeerd onder DAP en anderzijds onder IFRS, is weergegeven als een aanpassing van het eigen vermogen in de openingsbalans.

Er heeft geen accountantscontrole plaatsgevonden ten aanzien van de voorlopige cijfers over 2004 op basis van IFRS. De informatie is opgesteld op basis van verslaggevingsregels conform IFRS die op 31 maart 2004 van kracht waren (deze worden aangeduid als het 'stable platform'). Deze verslaggevingsregels en de op grond daarvan vandaag gepubliceerde informatie kunnen nog wijzigen als gevolg van veranderingen die tot 31 december 2005 kunnen worden aangebracht in IFRS. Bovendien kan voortgaande beoordeling en analyse van bepaalde onderdelen, waaronder de consolidatie van speciale beleggingsvennootschappen, er nog toe leiden dat er wijzigingen moeten worden aangebracht.

Het effect van IFRS op het eigen vermogen
Het eigen vermogen per 31 december 2004 op basis van IFRS bedroeg EUR 14,9 miljard vergeleken met EUR 14,4 miljard op basis van DAP. De belangrijkste verschillen zijn het gevolg van een combinatie van:
Beleggingen: op basis van DAP werden obligaties gewaardeerd tegen amortisatiewaarde. Gerealiseerde winsten en verliezen op obligaties werden als overlopende post verantwoord en gedurende een bepaalde periode ten gunste of ten laste van het resultaat gebracht. Op basis van IFRS worden de meeste obligaties opgenomen tegen marktwaarde, terwijl het als overlopende post verantwoorden van gerealiseerde winsten en verliezen op deze beleggingen niet is toegestaan. De per saldo op de balans verantwoorde gerealiseerde winsten onder DAP zijn aan het eigen vermogen toegevoegd. Onder IFRS worden gerealiseerde winsten en verliezen op deze beleggingen verantwoord in de winst- en verliesrekening op het moment dat zij worden gerealiseerd. Ongerealiseerde winsten en verliezen op obligaties die onder IFRS zijn geclassificeerd als available for sale worden verwerkt in het eigen vermogen. Het opnemen van de overlopende winsten op obligaties en van de ongerealiseerde winsten op obligaties had een positieve invloed op het eigen vermogen op basis van IFRS.

Overlopende acquisitiekosten, Value of Business Acquired, en waardering verzekeringsverplichtingen: het positieve effect van de ongerealiseerde winsten uit obligaties op het eigen vermogen is gedeeltelijk tenietgedaan door de toepassing van shadow accounting. Deze verslaggevingsmethode corrigeert de technische voorzieningen en de daaraan gerelateerde activa, zoals overlopende acquisitiekosten (DPAC) en Value of Business Acquired (VOBA), alsof de ongerealiseerde waardeveranderingen daadwerkelijk waren gerealiseerd. Voor bepaalde producten wordt de afschrijving van DPAC en VOBA gebaseerd op de geschatte brutowinst zoals die naar verwachting gedurende de looptijd van de polissen zal worden gerealiseerd. Met de terugboeking van de aanwezige overlopende resultaten uit obligaties zal de toekomstige verwachte winstontwikkeling veranderen. Dit heeft samen met de toepassing van shadow accounting geleid tot extra DPAC en VOBA afschrijvingen en een lager eigen vermogen op basis van IFRS.

Pensioenregelingen op basis van salaris-dienstjaren: voor salaris-dienstjaren pensioenregelingen van eigen medewerkers wordt volgens IFRS het verschil tussen de huidige waarde van de pensioenverplichting en de marktwaarde van de activa verantwoord. Dit had een negatief effect op het eigen vermogen op basis van IFRS.

Fiscale verschillen: vooral door de overgang van een verdisconteerde basis (DAP) naar een niet verdisconteerde basis (IFRS) resulteren fiscale verschillen in een daling van het eigen vermogen op basis van IFRS.
In tegenstelling tot de Nederlandse waarderingsgrondslagen worden perpetual capital securities op basis van IFRS geclassificeerd als eigen vermogen. Deze securities zijn opgenomen in het groepsvermogen en maken geen deel uit van het eigen vermogen dat aan aandeelhouders kan worden toegerekend.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL