AEGON: sterke winstgroei in alle belangrijke landenunits 2004

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 03/03/2005 08:40
WINST VÓÓR GEREALISEERDE WINSTEN EN VERLIEZEN OP AANDELEN EN VASTGOED GESTEGEN MET 22% TOT EUR 1.783 MILJOEN (30% op basis van constante wisselkoersen)
NETTOWINST GESTEGEN TOT EUR 1.663 MILJOEN VERGELEKEN MET
EUR 1.033 MILJOEN IN 2003
SLOTDIVIDEND VAN EUR 0,21 VOORGESTELD, EEN VERHOGING VAN 5%, Totaal dividend over 2004 EUR 0,42 p.a. slot dividend contant e/o keuze.

“In het afgelopen jaar zijn wij nadruk blijven leggen op winstgevende groei van onze belangrijkste productgroepen en wij zijn met name tevreden over het feit dat alle belangrijke landenunits hebben bijgedragen aan de verbeterde resultaten in 2004. De gunstigere economische omstandigheden hebben de groeivooruitzichten voor onze activiteiten verbeterd. AEGON heeft zijn kapitaalpositie verbeterd in het afgelopen jaar, terwijl het multi-channel distributienetwerk verder is versterkt. Wij zijn ervan overtuigd dat AEGON’s bedrijven in Amerika, Europa en Azië goed gepositioneerd zijn om aan de veranderende behoeftes van onze klanten te kunnen voldoen”, zei de voorzitter van de Raad van Bestuur Donald J. Shepard.
AEGON rapporteerde hogere resultaten over 2004, het gevolg van een verbeterde winstgevendheid in de gehele groep. In het afgelopen jaar heeft AEGON zijn kernactiviteiten versterkt door het aangaan van nieuwe distributieovereenkomsten en door uitbreiding van strategischesamenwerkingsverbanden. Voorbeelden zijn de succesvolle start van de samenwerking met Caja de Ahorros del Mediterráneo in Spanje, de landelijke samenwerkingsovereenkomst met de Agricultural Bank of China en de uitbreiding van de activiteiten en het samenwerkingsverband in Frankrijk door de vergroting van het belang in La Mondiale Participations. In overeenstemming met de nadruk die AEGON legt op zijn kernactiviteiten, heeft AEGON het afstoten van de niet-kernactiviteiten van Transamerica Finance Corporation (TFC) afgerond. In de loop van het jaar is het grootste gedeelte van de overgebleven activiteiten verkocht. Dit zijn de activiteiten die betrekking hebben op
bedrijfsfinancieringen en het leasen van zeecontainers. Met de recente bekendmaking van de overeenkomst van de verkoop van de activiteiten op het gebied van leasing van Europese opleggers, zal dit desinvesteringsprogramma zijn afgerond.

De winst vóór gerealiseerde winsten en verliezen op aandelen en vastgoed in Overige landen is met 43% gestegen tot EUR 109 miljoen. Overige landen vertegenwoordigden 5% van de winst vóór gerealiseerde winsten en verliezen op aandelen en vastgoed gegenereerd door de landenunits. De stijging van de winst is met name een gevolg van de sterke verbetering van het resultaat bij
schadeverzekeringen in Spanje.

Het eigen vermogen bedroeg per 31 december 2004 EUR 14.413 miljoen, een stijging van EUR 466 miljoen ten opzichte van 31 december 2003. Per 31 december 2004 vertegenwoordigt het eigen vermogen 72% van AEGON’s totale vermogensbasis. Dit is binnen de doelstelling van minimaal 70%. De kwaliteit van AEGON’s vermogensbasis is in 2004 verder versterkt met de uitgifte van EUR 950 miljoen en USD 500 miljoen Junior Perpetual Capital Securities, waarvan de opbrengsten
zijn gebruikt voor het herfinancieren van schuld.

Vermogensbeheer
Producten met een beheervergoedingcomponent omvatten onder meer beleggingsfondsen, collectieve beleggingstrusts en synthetische GICs. De nieuwe productie bedroeg in 2004 USD 18,4 miljard, een daling van 14% in vergelijking met 2003. De verkopen vanbeleggingsfondsen zijn in 2004 ten opzichte van 2003 met 35% gestegen tot USD 11,2 miljard; dit weerspiegelt de uitbreiding van samenwerkingsverbanden met de wirehouse netwerken. De verkopen van synthetische GICs daalden met 45% tot USD 7,3 miljard, omdat institutionele klanten
momenteel een voorkeur hebben voor aan aandelen gerelateerde producten in plaats van stabiele beleggingsalternatieven. Het totale beheerd vermogen is sinds eind 2003 met 20% gestegen tot USD 76,2 miljard.
De winst vóór gerealiseerde winsten en verliezen op aandelen en vastgoed uit vermogensbeheer bedroeg in 2004 USD 17 miljoen vergeleken met een verlies van USD 20 miljoen in 2003. De winst in 2004 werd positief beïnvloed door de groei van activa door hogere stortingen in beleggingsfondsen en hogere aandelenmarkten. De resultaten in 2003 werden negatief beïnvloed door een grote voorziening voor uitgestelde beloningen, welke volgens een langetermijn formule is bepaald en die gerelateerd is aan een belang in een vermogensbeheerder.

Dividend
De Raad van Bestuur zal tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 21 april 2005 een dividend voorstellen van EUR 0,42 per gewoon aandeel voor 2004. Dat is een verhoging van 5% vergeleken met 2003. Rekeninghoudend met het interim-dividend dat is uitgekeerd in september 2004, bedraagt het voorgestelde slotdividend EUR 0,21 per gewoon aandeel.
Het slotdividend zal naar keuze van de aandeelhouder worden uitgekeerd geheel in contanten of geheel in aandelen. De waarde van het slotdividend in aandelen zal ongeveer 5% hoger zijn dan de waarde van het slotdividend in contanten. De fractie ter bepaling van het dividend in aandelen zal worden bepaald op basis van de gemiddelde koers van het aandeel AEGON op Euronext Amsterdam tijdens de vijf handelsdagen in de periode van 3 mei 2005 tot en met 9 mei 2005. De
dividendregistratiedatum is 22 april 2005, voor zowel AEGON’s Euronext aandelen als voor de in New York geregistreerde aandelen. De notering van aandelen AEGON zal op 25 april 2005 ex-dividend gaan. De in New York geregistreerde aandelen worden “Due Bills” verhandeld van 20 april 2005 tot en met 24 april 2005. Het slotdividend wordt vanaf 17 mei 2005 betaalbaar gesteld.

Gebeurtenissen na balansdatum
Op 11 februari 2005 maakte AEGON bekend dat overeenstemming is bereikt met Dexia waarin het geschil over de overname van Labouchere door Dexia in 2000 is beëindigd. In het kader hiervan heeft AEGON een bedrag van EUR 218 miljoen betaald aan Dexia, ter finale kwijting. De overeenkomst voorkomt een langdurig zakelijk geschil en houdt geen erkenning van schuld in. De betaling is door AEGON als een bijzondere last in de resultaten van het boekjaar 2004 verantwoord.
Op 16 februari 2005 maakte AEGON bekend dat een overeenkomst is bereikt over de verkoop van TFC’s activiteiten op het gebied van leasing van Europese opleggers. Tezamen met de verkoop van de leasingactiviteiten van zeecontainers, heeft AEGON de desinvestering van de als nietkernactiviteiten aangemerkte TFC bedrijven afgerond. Het financiële effect van deze desinvesteringen, dat onder de Nederlandse boekhoudkundige grondslagen in 2004 in het eigen vermogen is verantwoord, is niet materieel.

Redactie XEA.nl, de cijfers zitten voor ons aan de boven kant en het dividend valt ons wat tegen, maar de afkoopsom van 218 miljoen zal daar wel mee te maken hebben. Aegon gaat weer de weg naar boven beklimmen. Ook het keuze dividend is een teken van herwonnen kracht.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL