AEGON verkoopt het merendeel van de activiteiten op het gebied van bedrijfsfinanciering van Transamerica Finance Corporation aan GE Commercial Finance

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 05/08/2003 12:07
AEGON N.V. maakt bekend dat het een overeenstemming heeft bereikt, middels haar dochteronderneming Transamerica Finance Corporation (TFC), om het merendeel van de bedrijfsfinancieringsactiviteiten van TFC te verkopen aan GE Commercial Finance, de bedrijfsfinancieringsunit van General Electric Company, voor een totaal bedrag van circa USD 5,4 miljard* in contanten.
De verkoopprijs omvat een premie op de netto vorderingen van USD 0,3 miljard en resulteert, in overeenstemming met Nederlandse verslaggevingsregels, in een boekwinst na belastingen van circa USD 0,25 miljard, die rechtstreeks zal worden toegevoegd aan het eigen vermogen en niet in de nettowinst zal worden verantwoord. De transactie zal naar verwachting voor het eind van 2003 worden afgerond.
Volgens de bepalingen van de overeenkomst verkoopt AEGON alle TFC eenheden die zich bezighouden met handelsfinanciering (inclusief voorraadfinanciering) voor fabrikanten en handelaren, alsmede de onderdelen die zich bezighouden met de financiering van bedrijfsmiddelen, vastgoed, technologiebedrijven en met internationale gestructureerde financieringen. De transactie betreft USD 8,5 miljard in activa onder beheer en terugbetaling van USD 3,8 miljard van de schuld van TFC. Circa USD 2,4 miljard van deze schuld is intern door AEGON verstrekt. De eenheden die worden verkocht, verkregen in 1999 als onderdeel van de acquisitie door AEGON N.V. van Transamerica Corporation, omvatten circa 1.700 werknemers en bedienen klanten in Noord-Amerika en Europa.
De bedrijfsfinancieringsactiviteiten van TFC, waarvan de meerderheid nu wordt verkocht, droegen EUR 94 miljoen bij aan de nettowinst van AEGON in 2002. Dit bedrag is vóór interestlasten verbonden aan de daaraan gerelateerde schuld.
Deze transactie is geheel in overeenstemming met de strategie van AEGON om zich te concentreren op zijn kernactiviteiten, zijnde levensverzekeringen, pensioenen en daaraan gerelateerde beleggingsproducten. Gegeven de toonaangevende positie van GE op het gebied van bedrijfsfinanciering is AEGON verheugd dat de bedrijfsfinancieringensactiviteiten van TFC onderdeel zullen worden van die organisatie.
Nadat de verkoop zal zijn afgerond, zullen de resterende activiteiten van TFC voornamelijk bestaan uit leasing van zeecontainers en Europese opleggers en uit vastgoed informatiediensten. De totale activa onder beheer zullen dan ongeveer USD 2,1 miljard bedragen.
Naast het aflossen van de interne schuld van USD 2,4 miljard, zal de netto-opbrengst uit deze transactie van USD 1,0 miljard worden gebruikt voor het aflossen van uitstaande schulden. De transactie zal worden afgerond na het verkrijgen van goedkeuring van toezichthouders en is onder voorbehoud van wijziging of ontheffing van bepalingen met betrekking tot uitstaand schuldpapier van TFC, alsmede van overige gebruikelijke transactiebepalingen. AEGON is voornemens een garantie af te geven in verband met de te verkrijgen instemming van het vereiste percentage obligatiehouders van TFC, teneinde de vereiste wijziging of ontheffing te kunnen bewerkstelligen.
* Het bedrag van USD 5,4 miljard omvat een directe verkoop van activa voor USD 0,7 miljard



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL