NETTOWINST IN EERSTE KWARTAAL 2003 EUR 393 MILJOEN; NETTOWINST PER AANDEEL EUR 0,26

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 06/05/2003 08:39
De winst vóór belastingen is in de eerste drie maanden van 2003 sterk toegenomen bij Aegon in vergelijking met het vierde kwartaal van 2002, maar is in vergelijking met de eerste drie maanden van 2002 met 47% afgenomen.
Het eerste kwartaal van 2003 is uitdagend gebleken, met aanhoudend lage renteniveau’s, lagere aandelenmarkten, aanhoudende problemen met vorderingen in de obligatieportefeuille en een zwakkere Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.
Het is echter bemoedigend om te zien dat de aandelen- en obligatiemarkten in het eerste kwartaal van 2003 enige tekenen van herstel toonden, hoewel de problemen met de obligatieportefeuille nog ver boven een niveau liggen dat als gemiddeld kan worden beschouwd voor AEGON en de sector", zegt Don Shepard, voorzitter van de Raad van Bestuur van AEGON N.V. "Exclusief wisselkoersinvloeden blijft de totale levenproductie toenemen, terwijl we onze nadruk op kostenbeheersing handhaven.
Belangrijkste punten eerste kwartaal 2003.
*De nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis nam in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002 in Amerika toe met 10% en in het Verenigd Koninkrijk met 4%, maar daalde in Nederland met 42%, mede ten gevolge van het wisselende productieniveau dat eigen is aan de pensioenmarkt voor grote contracten. De totale annuity- en GIC-stortingen zijn in Amerika met 2% gestegen. Bij de niet in de balans opgenomen productie in Amerika was sprake van een toename van 32% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002. De niet in de balans opgenomen productie in Nederland daalde in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002 met 48%, maar verviervoudigde in het Verenigd Koninkrijk.
*De voorzieningen voor kredietrisico’s in de VS zijn versterkt met USD 149 miljoen in vergelijking met USD 82 miljoen in de eerste drie maanden van 2002, maar verbeterden in vergelijking met het vierde kwartaal van 2002 (USD 219 miljoen). Het saldo van de voorzieningen voor kredietrisico’s in de VS bedroeg op 31 maart 2003 USD 280 miljoen.
*Een bedrag van EUR 126 miljoen is als indirect rendement uit de herwaarderingsreserve ten gunste van de winst vóór belastingen gebracht ten opzichte van EUR 215 miljoen in het eerste kwartaal van 2002.
*De resultaten werden negatief beïnvloed door lagere baten uit het financieringsoverschot van pensioenen voor medewerkers in de VS (USD 22 miljoen) en hogere kosten voor de pensioenen voor medewerkers in Nederland (EUR 15 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (GBP 4 miljoen).
*Voor de resultaten op variable annuities zijn de veronderstellingen gehandhaafd dat het rendement op de aandelenmarkten 12% bedraagt voor een periode van vijf jaar en 9% voor de periode daarna bij de bepaling van de afschrijving van overlopende acquisitiekosten en voorzieningen voor gegarandeerde uitkeringen.
*Er heeft geen versnelde afschrijving van overlopende acquisitiekosten (‘unlocking’) plaatsgevonden. De versterking van de voorzieningen voor producten met een gegarandeerde uitkering bedroeg in het eerste kwartaal 2003 USD 9 miljoen in de VS, in Canada CAD 12 miljoen en in Nederland EUR 13 miljoen. In het eerste kwartaal van 2002 waren de toevoegingen aan deze voorzieningen in alle landen nul.
*De nettowinst van Transamerica Finance Corporation bedroeg USD 78 miljoen in vergelijking met USD 24 miljoen in het eerste kwartaal van 2002. De verbetering was het gevolg van lagere verliezen op de kredietportefeuille, hogere inkomsten voortkomende uit meer hypotheekherfinancieringen, lagere financieringslasten en een eenmalig belastingvoordeel van USD 31 miljoen.
*Wisselkoersinvloeden hadden een negatief effect op de nettowinst van 10% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002, hoofdzakelijk veroorzaakt door de lagere wisselkoers van de Amerikaanse dollar.
*De verhouding van het eigen vermogen tot het totale vermogen blijft stabiel op ongeveer hetzelfde niveau als op 31 december 2002. Wisselkoersinvloeden hebben geen effect op de solvabiliteit van de bedrijfsonderdelen.
Verwachting 2003.
De Raad van Bestuur van AEGON N.V. blijft voorzichtig met zijn verwachting voor 2003 vanwege de aanhoudende onzekerheden in de financiële markten en spreekt daarom geen winstverwachting uit.
Wij van de redactie zien in de cijfers van Aegon een meevallende geheel en gaan over tot wijziging van het houden naar houden/(bij)kopen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL