Goede zorg voor kalveren

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 04/02/2019 11:34
Wat doe je als jonge kalveren ziek worden als gevolg van een infectie? Of wat als ze diarree hebben? Een goede zorg voor zieke kalveren is belangrijk. Daarnaast kun je ook werken aan een goede weerstand.

Een jong kalf is gevoelig voor infecties. Zo kunnen ze een besmetting oplopen met mycoplasma of een worminfectie krijgen. Of ze kunnen via de navelstreek een infectie oplopen. In het artikel 'Zorgen voor zieke kalfjes' zet vakblad de Boerin een aantal aandoeningen op een rij. Hoe ontstaan ze? Hoe herken je ze? En wat kun je er aan doen?

Infecties
De navelstreek is een belangrijke invalspoort voor ziekteverwekkers. Je ziet bij een infecties een zwelling ter hoogte van de navel, soms komt er etter uit. Zo'n navelinfectie moet je vroeg opsporen zodat je het nog op kunt lossen met medicijnen.

In het artikel komen meer infecties aan bod zoals coccodiose, een infectie die wordt veroorzaakt door een darmparasiet. Of kalveren kunnen besmet worden met mycoplasma, een bacterie die uiteenlopende klachten kan veroorzaken. Het kan leiden tot luchtweginfecties of ontstekingen van gewrichten. Longaandoeningen zijn ook een probleem die vaak bij kalveren voorkomen.

Diarree
Diarree bij kalveren kun je makkelijk waarnemen. Het gevaar is dat kalveren uit kunnen drogen. Er zijn verschillende aandoeningen die tot diarree kunnen leiden, zoals een verteringsprobleem of crytosporiodose. Dat laatste is een darmaandoening die wordt veroorzaakt door eencellige parasieten.

Hygiƫnisch werken, een schone afkalfstal voldoende biest tijdens de eerste dagen zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om besmettingen te voorkomen. In het artikel wordt benadrukt dat je moet zorgen dat de weerstand van kalveren goed is. Het artikel geeft een aantal tips om de weerstand van kalveren te versterken.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL