Koninklijke Ten Cate NV : TenCate realiseert 4% autonome omzetgroei in 2014

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/02/2015 07:32
Impairment van € 82 miljoen, hoofdzakelijk bij TenCate Advanced Armour
Autonome omzetgroei 4% over geheel 2014; 9% in het tweede halfjaar 2014
Groei in composieten, kunstgrasgarens en industriële beschermende weefsels
Verwachte toename defensie-omzet uitgebleven door trage uitlevering armourorders (voertuigbepantsering)
Resultaat gedrukt door fors operationeel verlies bij TenCate Advanced Armour, door gedaalde marges in TenCate Geosynthetics en door gestegen marketingkosten
EBITA* € 53,3 miljoen (2013: € 54,4 miljoen); EBITA-marge* 5,1% (2013: 5,4%)
Nettowinst voor eenmalige posten € 24,1 miljoen (2013: € 23,2 miljoen)
Nettoresultaat volgens IFRS - € 45,7 miljoen (2013: € 19,0 miljoen) door eenmalige posten, impairments bij TenCate Advanced Armour en bij Xennia Technology
Positieve cashflow € 1,9 miljoen (2013: € 42,6 miljoen); toename van het werkkapitaal door sterke omzetgroei in het vierde kwartaal mede door aanhoudende vraag naar kunstgrasgarens
Nettoschuld € 215,5 miljoen (2013: € 188,3 miljoen)
Nettoschuld / EBITDA-ratio 2,57 (2013: 2,27)
TenCate verwacht voor 2015 een autonome omzetgroei vergelijkbaar met die in 2014
Dividendvoorstel ongewijzigd € 0,50 per aandeel (keuzedividend)

Loek de Vries, bestuursvoorzitter en CEO: "De omzet van TenCate heeft zich vanaf het tweede kwartaal van 2014 gunstig ontwikkeld. Over het vierde kwartaal nam de omzet autonoom met 15% toe ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Dit laatste is toe te schrijven aan de vraag naar TenCate Defender(TM) M producten uit de VS, omzetgroei in composieten en armourproducten en een aanhoudende vraag naar kunstgrasgarens. Over geheel 2014 liet TenCate Grass met 11% de hoogste autonome omzetgroei zien na TenCate Advanced Composites met 16%.
In de tweede jaarhelft is de defensie-omzet zoals verwacht gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014. TenCate Advanced Armour bleef echter achter bij deze ontwikkeling. Ofschoon in 2014 nieuwe meerjarige leveringsovereenkomsten werden afgesloten voor een totaalbedrag van meer dan US$ 100 miljoen, kwam de uitlevering van orders traag op gang. De timing van uitleveringen blijft onzeker; naar verwachting zal de helft van dit totale contractvolume na 2015 worden uitgeleverd. De historische resultaten alsmede gewijzigde prognoses van met name deze marktgroep waren aanleiding voor een impairment. Deze maatregel heeft geen impact op de concurrentiepositie van dit bedrijfsonderdeel. TenCate blijft goed gepositioneerd in deze markt. De ontwikkeling van het TenCate ABDS(TM) active blast countermeasure system verloopt volgens planning.

Het negatieve resultaat van TenCate Advanced Armour had een nadelig effect op de gepresenteerde winstgevendheid van het TenCate-concern. Maatregelen worden genomen om de kostenbasis duurzaam te verlagen. De Advanced Armour-groep heeft te maken met sterk wisselende uitleveringen van orders, en zal de kosten in belangrijke mate flexibiliseren. Per saldo zal hierdoor het negatieve resultaat aanzienlijk worden gereduceerd in 2015.

In de loop van 2015 wordt een begin gemaakt met leveringen van legeruniformen op basis van TenCate Defender(TM) M materiaal binnen de meerjarige overeenkomst die in oktober 2014 werd getekend met een nieuwe afnemer buiten de Verenigde Staten.

Begin 2015 werd de verkoop van TenCate Enbi overeengekomen. Naar verwachting zal de transactie in de eerste helft van 2015 worden afgerond. Daarmee wordt de Fix-It / Exit-strategie voltooid.

TenCate verwacht over 2015 een groei te realiseren die vergelijkbaar is met die in 2014. Deze groei volgt uit een vergroting van de verkoop- en marketinginspanningen, verbetering van de marktcondities van de kunstgrasactiviteiten, groei in beschermende weefsels en een groeiversnelling in luchtvaartcomposieten. TenCate is de afgelopen jaren sterk gericht geweest op technologieontwikkeling. De komende jaren moeten hiervan de vruchten worden geplukt."

Sectoren
Tenzij anders vermeld, hebben bedragen die in dit bericht worden genoemd betrekking op het resultaat aangepast voor eenmalige posten. De eenmalige posten worden toegelicht op pagina 6.

Impairment en andere eenmalige posten

Per saldo was het bedrag van eenmalige posten voor belasting - € 77,1 miljoen negatief (2013: - € 5,9 miljoen).

De grootste eenmalige post betreft een impairment van in totaal € 82,2 miljoen, die voornamelijk betrekking heeft op TenCate Advanced Armour en Xennia Technology. De impairment is ingegeven door gewijzigde prognoses. Deze zijn mede gebaseerd op de historische resultaten.

In de eenmalige posten is een bate begrepen van € 7,9 miljoen als gevolg van een wijziging in de pensioenregeling in Nederland.

Overige financiële informatie

De investeringen waren in 2014 duidelijk hoger dan in het voorgaande jaar, maar bleven onder het niveau van de afschrijvingen: de investeringen in vaste activa bedroegen € 24,8 miljoen (2013: € 14,4 miljoen), de afschrijvingen op vaste activa waren € 31,3 miljoen (2013: € 34,7 miljoen).

De aantrekkende omzet, met name in het vierde kwartaal, leidde per ultimo december 2014 tot een autonome toename van het nettowerkkapitaal van € 32,8 miljoen (2013: € 8,3 miljoen).

Per saldo genereerde TenCate in 2014 een positieve cashflow uit bedrijfs- en investeringsactiviteiten van € 1,9 miljoen (2013: € 42,6 miljoen). De nettoschuld bedroeg per jaareinde € 215,5 miljoen (2013: € 188,3 miljoen). De € 27,2 miljoen stijging is voor het grootste deel toe te schrijven aan de gestegen koers van de US dollar ten opzichte van de euro.

De ratio nettoschuld / EBITDA was 2,57 (2013: 2,27). Ook hier heeft de dollarkoersontwikkeling een verhogend effect gehad.

Eind 2014 bedroeg het personeelsbestand bij TenCate 4.345 fte (2013: 4.234 fte). De toename vond vooral plaats bij de activiteiten voor composieten en kunstgras.

Dividendvoorstel

TenCate zal aan de aandeelhouders voorstellen de winstuitkering over 2014 gelijk te laten zijn aan het dividend over 2013, zijnde € 0,50 per aandeel van nominaal € 2,50. Deze winstuitkering zal naar keuze van aandeelhouders betaalbaar worden gesteld in contanten of in aandelen.

Vooruitzichten 2015

TenCate verwacht voor 2015 een autonome omzetgroei vergelijkbaar met die in 2014. De hoogste groei wordt verwacht bij TenCate Advanced Composites, bij TenCate Grass en bij TenCate Protective Fabrics.

Omzetgroei zal leiden tot verbetering van de winstgevendheid door de samenstelling van de omzet en door een hogere efficiency. Bij TenCate Advanced Armour zal herstructurering tot een verlaging van de kosten leiden.

De investeringen zullen in 2015 naar verwachting rond het afschrijvingsniveau liggen.

Financiële doelstellingen

Binnen de gepubliceerde financiële doelstellingen krijgt groei van het resultaat prioriteit. Voor de middellange termijn richt TenCate zich op een gemiddelde groei van de EBITA van ten minste 10% per jaar, waarbij de doelstelling voor het rendement (EBITA) op het netto geïnvesteerd vermogen op het niveau van ten minste 15% wordt gehandhaafd.


Koninklijke Ten Cate N.V.

Almelo, vrijdag 20 februari 2015

Voor meer informatie:
TenCate corporate
E-mail : ir@tencate.com
Internet : www.tencate.com

Koninklijke Ten Cate NV (TenCate) is een multinationale onderneming die materiaaltechnologie en chemische processen combineert bij de ontwikkeling en productie van functionele materialen met onderscheidende eigenschappen. De producten van TenCate worden wereldwijd verkocht.

Systemen en materialen van TenCate zijn onder te verdelen naar vier toepassingsgebieden. Veiligheid en bescherming; luchtvaart en ruimtevaart; infrastructuur en milieu; sport en recreatie. TenCate bezit leidende posities in veiligheidsweefsels, composieten voor lucht- en ruimtevaart, antiballistiek, geosynthetics en kunstgras. TenCate is genoteerd aan Euronext Amsterdam (AMX).

De grafieken waren niet goed te plaatsen.(red.)
Ga naar www.tencate.com

tijd 09.41
Ten Cate EUR 19,905 +31ct vol. 101.000



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL