TenCate boekt winstgroei van 38% over eerste negen maanden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 30/10/2008 08:23
- Omzet t/m derde kwartaal 2008: € 781,2 mln. (+18%; +7% autonoom)
- EBITA t/m derde kwartaal 2008: € 71,1 mln. (+40%; +3% autonoom)
- EBITA-marge: 9,1% (2007: 7,7%)
- Nettowinst voor amortisatie en exclusief resultaat verkochte activiteiten t/m derde kwartaal (cash earnings): € 45,3 mln. (+38,3%)
- Nettowinst t/m derde kwartaal 2008: € 37,3 mln. (2007: € 30,6 mln.)
- Omzet derde kwartaal € 269,6 mln. (+16%; +5% autonoom)
- Autonome omzetgroei (Q3) sector Advanced Textiles & Composites +3%
- Autonome omzetgroei (Q3) Geosynthetics & Grass +7%
- Nettowinst voor amortisatie en exclusief resultaat verkochte activiteiten (cash earnings) derde kwartaal € 15,0 miljoen (+22%)
- Winstverwachting voor geheel 2008 gehandhaafd (cash earnings:+ 30%)

Algemene gang van zaken in het derde kwartaal 2008

De omzet nam in het derde kwartaal van 2008 toe met 16% tot € 269,6 miljoen.
Het valutaeffect op de omzet bedroeg -5%.

Het bedrijfsresultaat voor amortisatie (EBITA) steeg in het derde kwartaal tot € 25,8 miljoen (+32%; autonoom: 0%).
Het valutaeffect op EBITA bedroeg in het derde kwartaal -8%.

De nettowinst voor amortisatie (cash earnings) in het derde kwartaal nam met 22% toe tot € 15,0 miljoen.

De sector Advanced Textiles & Composites liet in het derde kwartaal opnieuw uitstekende resultaten zien. De groei werd vooral veroorzaakt door de sterke vraag vanuit defensiemarkten en de vliegtuigindustrie.
De omzet in aerospace/space composites groeide met name door toegenomen leveringen (TenCate Cetex®) voor de Airbus A380.

In de Verenigde Staten zijn onlangs interessante kwalificatieprocessen in de space- en aerospacesector gestart. Mede door de recente acquisities beschikt TenCate over sterke technologieposities, waarmee in de nabije toekomst een belangrijke groei kan worden gerealiseerd in deze markten.

De sector Geosynthetics & Grass boekte in het derde kwartaal een voortgaande winstgroei onder moeilijke externe omstandigheden. In de VS ondervindt de markt voor geosynthetics hinder van de huidige economische situatie. TenCate heeft bij de geosyntheticsactiviteiten in de Verenigde Staten tijdig kostenmaatregelen genomen en wint marktaandeel.

In de kunstgrasmarkt vindt een nauwere samenwerking plaats met kwalitatief hoogwaardige marktpartijen om de positie in eindmarkten te versterken en de markt meer vanuit een systeemaanpak te benaderen. Deze ontwikkelingen zullen aanleiding geven tot een grotere mate van ketenintegratie, waarbij de kwaliteit en de performance van het eindproduct (sportveld) vooropstaan.
TenCate wordt wereldwijd beschouwd als een solide partner in de keten met een brede productportfolio. De huidige economische situatie biedt strategische kansen voor partnerships, gelet op het feit dat door de krapte op de financieringsmarkt momenteel enige groeivertraging zichtbaar wordt in deze bedrijfskolom.

Eerste negen maanden 2008

De omzet over de eerste negen maanden bedroeg € 781,2 miljoen (eerste negen maanden 2007: € 659,6 miljoen). Deze omzetgroei kwam in belangrijke mate voor rekening van acquisities. Autonoom nam de omzet toe met 7%.
Het valutaeffect op de omzet bedroeg over de eerste negen maanden -7%.

Het bedrijfsresultaat voor amortisatie (EBITA) bedroeg € 71,1 miljoen, een stijging van 40% ten opzichte van de eerste negen maanden van 2007. Autonoom was de stijging 3%. Het valutaeffect op de EBITA bedroeg over de eerste negen maanden
-10%.

De nettowinst voor amortisatie en resultaat op verkochte activiteiten en bijzondere posten bedroeg over de eerste negen maanden van 2008 € 45,3 miljoen (2007: € 32,9 miljoen).

De nettowinst over de eerste negen maanden van 2008 bedroeg € 37,3 miljoen (2007: 30,6 miljoen).

De nettowinst per aandeel op cash earningsbasis over de eerste negen maanden bedroeg € 1,93 (2007: € 1,44).

Vooruitzichten 2008

TenCate opereert voor een belangrijk deel van de omzet in markten met een relatief beperkte conjunctuurgevoeligheid. De huidige economische situatie is echter uitzonderlijk. Er dient rekening mee te worden gehouden dat in de toekomst bepaalde (lokale) overheidsbudgetten afnemen en dat vooral industriële markten de komende tijd terughoudend kunnen zijn. Het tijdstip en de mate waarin dit zich kan voordoen, zijn nog onduidelijk. Het effect op de omzet over 2008 lijkt echter beperkt, gelet op de huidige orderpositie.

De groei van TenCate is vooral gebaseerd op markten voor bescherming van mens en milieu, onderwerpen die wereldwijd hoog op de agenda blijven staan.
De hoge mate van functionaliteit en toegevoegde waarde van TenCate-materialen, die vaak een vereiste zijn in specificaties, blijven sterke punten.

TenCate handhaaft de eerder uitgesproken winstverwachting.


lees elders meer op www.tencate.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL