Opwaartse trend zet zich voort bij Fugro

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 14/05/2008 08:30
De opwaartse trend in omzet en resultaat zet zich voort in de eerste maanden van 2008.
Gang van zaken
De grote vraag naar Fugro's diensten houdt onverminderd aan, met name in de olie- en gassector en voor grootschalige infrastructuurprojecten.

De exploratieactiviteiten (seismisch onderzoek op zee) voor de olie- en gasindustrie nemen sterk toe door de in de loop van 2007 in gebruik genomen extra schepen, die ook voor de rest van het jaar goed bezet zijn. De verkoop van seismische data in eigendom (multi-client) was in de eerste maanden fors hoger dan in dezelfde periode in 2007.

De orderportefeuille is in lijn met bovenstaande trend eveneens toegenomen in vergelijking met die van een jaar geleden.

De voor 2008 beoogde vlootuitbreiding met zes schepen (twee in eigendom, overige gehuurd) is inmiddels vastgelegd. Er wordt rekening mee gehouden dat de oplevering van de twee schepen in aanbouw met enkele weken vertraging zal plaatsvinden.

Voorts vindt uitbreiding plaats met operationele apparatuur waaronder twintig ROV's (Remotely Operated Vehicles) en een AUV (Autonomous Underwater Vehicle).

Het personeelsbestand bedraagt inmiddels ruim 12.400 werknemers.

Vooruitzichten
Alle drie divisies zullen naar verwachting een toename in omzet en resultaat laten zien over het eerste halfjaar 2008. De groei in omzet zal grotendeels autonoom zijn. De toename wordt negatief beïnvloed door de lagere koers van de US Dollar en het Britse Pond, welke op het huidige niveau een neerwaarts effect zullen hebben van ongeveer 7% op de omzet. Daartegenover staat een omzettoename met circa 5% door acquisities die in de loop van 2007 en 2008 werden afgerond.

Voor de totale onderneming wordt voor het eerste halfjaar, afgezien van onvoorziene omstandigheden en een verdere afkalving van de US Dollar en het Britse Pond een omzetgroei verwacht van zo'n 20% tot rond EUR 1 miljard (H1 - 2007: EUR 826,3 miljoen) en een toename van het nettoresultaat met eveneens zo'n 20% tot ruim EUR 100 miljoen (H1 - 2007: EUR 85,9 miljoen). Dit betekent dat de vorig jaar sterk gestegen nettowinstmarge over het eerste halfjaar van ruim 10% wordt gehandhaafd (H1 - 2007: 10,4%).

Converteerbare obligatielening
Van de in 2005 uitgegeven converteerbare obligatielening van nominaal EUR 125 miljoen is inmiddels een bedrag van EUR 118.602.000 geconverteerd waarvoor 4.890.804 certificaten van aandelen zijn uitgegeven. Met ingang van 11 mei 2008 heeft Fugro het recht om onder bepaalde voorwaarden (het resterende deel van) deze obligatielening vervroegd af te lossen. Fugro is voornemens hiervan gebruik te maken en zal binnenkort de procedure hiertoe in werking zetten.
Door de uitgifte van bovengenoemde certificaten van aandelen is het aantal uitstaande (certificaten) van aandelen per 13 mei 2008 toegenomen tot 75.311.780, waarvan 1.444.646 in depot worden gehouden.

Uitbreiding in Brazilië
Fugro heeft het resterende 38%-belang verworven in de joint venture Fugro-Oceansatpeg in Brazilië, welke in 2005 werd opgericht om offshore survey-werk uit te voeren in Brazilië, voornamelijk voor de olie- en gasindustrie. Deze activiteiten zullen worden voortgezet onder de naam 'Fugro Brazil Ltda', vanuit een nieuw kantoor nabij Rio de Janeiro. In het eerste kwartaal van 2008 werden door Fugro-Oceansatpeg nieuwe opdrachten verkregen voor in totaal circa USD 30 miljoen. Dit betreft ROV-diensten voor onder andere Petrobras, alsmede offshore survey en duikactiviteiten voor de ontwikkeling van productie-installaties onder meer in het Campos veld.

Fugro heeft tevens overeenstemming bereikt over de overname van 'In Situ Geotecnia Ltda.', een vooraanstaande onderneming op het gebied van geotechnische diensten in Brazilië. In Situ is actief in geheel Brazilië, vanuit kantoren in Curitiba en Sao Paulo en heeft een jaaromzet van EUR 4 miljoen (100 medewerkers). In Situ Geotecnia Ltda. zal deel uitmaken van 'Geotechniek op het land'.

Fugro is reeds lange tijd actief in Brazilië onder meer met onderzoek vanuit de lucht voor mijnbouw alsmede seismisch onderzoek op zee, offshore survey en geotechnisch werk voor de olie- en gasindustrie.

In totaal heeft Fugro nu 900 werknemers in Brazilië.

Halfjaarcijfers 2008
Fugro zal de resultaten over de eerste zes maanden van 2008 op vrijdag 8 augustus bekend maken. Dan zal ook een winstverwachting voor het gehele jaar 2008 worden gegeven.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL