Brief over Crucell

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 27/09/2010 08:48
In de brief van de VEB wordt op pagina 5 gesproken over vrijheid in het biedproces. Hiermee bedoelt de VEB, dat in de voorwaarden voor gestanddoening van het bod de vrijheid van iedere aandeelhouder om al dan niet in te gaan op het bod aanzienlijk kan worden ingeperkt. Omdat lang niet iedereen daar ervaring mee heeft, zal ik het hier trachten uit te leggen. Maar bovendien geeft ons dat hier en nu de mogelijkheid tot actie. Ik doe daar dan ook een voorstel voor.

Uitleg. In de wet is sinds jaar en dag vastgelegd dat die aandeelhouder, die 95% of meer van de aandelen in bezit heeft, de andere aandeelhouders kan dwingen hun aandelen te verkopen. Een belangrijke overweging ligt inde afweging van de belangen van de kleine en de grootaandeelhouder. Nu kan een aandeelhouder die er bv wel 80% heeft maar nog geen 95% , proberen tot zoveel aandelen te krijgen door bv aandelen bij te kopen op de beurs. Maar hij kan ook andere middelen aanwenden vb een juridische fusie een verkoop van onderdelen, uitgifte van aandelen aan hemzelf. Immers met 80% kan hij iedere beslissing doordrukken in de aandeelhoudersvergadering. Bij die beslissing moet hij dan wel de belangen van de minderheidsaandeelhouders niet schaden, maar dat is een ruim begrip en meestal delf je het onderspit. Ook al omdat minderheidsaandeelhouders zeer verspreid kunnen zitten. Bij Versatel vs Tele 2 hadden de minderheidsaandeelhouders actief 20% gebundeld en toch moesten zij het loodje leggen, ondanks kostbare en langdurige processen.

Overnemende partijen weten dat ook en trachten gedaan te krijgen, dat in het overname contract, dat ondertekend wordt de RvB en de RvC als voorwaarde op te nemen, dat zij ook hun bod gestand mogen doen bij bv 80% en zelfs met toestemming van de Raad bij 65%. Zulk een voorwaarde houdt in, dat je als kleine aandeelhouder formeel wel het recht hebt om je aandelen niet aan te bieden, maar dan zit je met de negatieve gevolgen, je bent overgeleverd aan de belangen (en de grillen) van de grootaandeelhouder; met het pistool op je slaap mag je eigenlijk beslissen.

CRXL heeft zich in de afgelopen jaren weinig gelegen laten liggen aan de aandeelhouders. Management werd ruim voorzien van opties, die nu veel geld waard zijn, maar aandeelhouders moesten het alleen hebben van de waardestijging. En deze is met een bod van € 24,75 maar uiterst beperkt. De Raad van Commissarissen heeft op de AvA gezegd: een bod, dat ligt bij de fair value van CRXL moeten wij voorleggen aan onze aandeelhouders. Dat is een correcte opstelling, maar laat de aandeelhouders dan in vrijheid beslissen of zij aanbieden.

Tussen CRXL en J&J wordt nu onderhandelt over de contractvoorwaarden. Als wij dus invloed willen uitoefenen, moeten wij nu in actie komen. Ik stel voor dat je het IR-contactformulier op de site van CRXL invult met een tekst zoals bv: beslissingvrijheid voor de aandeelhouder voor het bod van J&J en stuurt ter attentie van de RvC. Een brief schrijven kan natuurlijk ook, maar houdt het kort en zakelijk. Je ongenoegen, indien dan nog nodig, kun je beter op de aandeelhoudersvergadering uiten.

Klagen op de aandeelhouders vergadering heeft geen effect meer. Handel NU!!!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL