Beknopt verslag AVA van Wessanen van 20 april

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/04/2006 06:16
De 20e april 2006 was voor Wessanen beleggers een bijzondere dag, want om ca. 13.45 uur werden de Cert. aandeelhouders van Wessanen binnen geroepen door de voorzitter van het Adm. Kantoor van Wessanen de heer H.P.J Ophof.
Hij verwelkomde de cert. houders en zei het volgende "welkom en ik ga een stemming houden om tot decertificering over te gaan van uw stukken Wessanen en dan krijgt U aandelen Wessanen".
Zijn daar tegen stemmers? Neen, dan is dit agenda punt aangenomen en bent u nu in het bezit van aandelen Wessanen.
Daarna sluiting en was het wachten op de volgende uitnodig voor de AVA van Wessanen die om 14.00 uur zou beginnen.
De heer Veenhof had zich vorig jaar sterk gemaakt voor de opheffing van de certificaten en dat was nu een feit.
Om 14.00 uur was de "groene" tafel weer bezet en kon voorzitter D.I. Jager de Alg. verg. van aandeelhouders openen. Dat was de nieuwe voorzitter, andere jaren was dat de heer C. Storm. De heer Jager gaf aan deze vergadering toch een apart randje, in positieve zin. Andere aanpak, meer meedenkend en begrip vol met de sprekers. Hierdoor was de sfeer gelijk sfeervoller en kwamen op de vragen goede antwoorden en soms moesten zij(bestuur) zich onthouden van antwoord. Dat is een probleem aan het worden door de Corporate Governance, dan moet je als bestuur op "eieren" gaan lopen, want de Corporate Governance "devalueert" de AVA tot een vergadering waar "alleen" oud nieuws medegedeeld wordt. Vragen over hoe gaat het nu en ander actueel nieuws kan of mag niet meer ter sprake komen. AVA zijn daar toch voor, om "actuele" vragen te kunnen stellen?
Om steeds een persbericht en andere zaken vooraf bekend te moeten maken (dat straks wettelijk verplicht wordt/is), is niet bevorderlijk voor een goed ondernemerschap en aandelen bezit.
Maar terug naar de AVA.
Aanwezig waren 6 aandeelhouders en ca. 310 andere stemmers, met totaal ca. 20% van de totaal uitstaande 72.263.784 aandelen.
De heer Veenhof nam met "sheets" de gang van zaken in 2005 door. Dat jaar was voor Wessanen een overgangsjaar, waarin al wat resultaten van het doorvoeren van "operatie Phoenix en Build on the Roots", tot uiting zijn gekomen, de rest volgt dit jaar en komende jaren. Het jaar 2005 was wel een succesvol jaar, want de winstgevendheid nam sterk toe.
Wessanen heeft weer:- een sterk leiderschap in merken en vooral in "lokale bedrijven".
- geharmoniseerde processen, o.a. door procesverbetering onderling.
- snelheid en innovatie, door nieuwe producten en klant benadering.
Dit laatse wil ik (Veenhof) even toelichten. Herpositionering van oude producten/merken en het invoeren van nieuwe producten. Om een nieuw product in de markt te zetten kosten gigantisch veel en dan is het nog maar afwachten of het product "aanslaat"! Daarom te het goedkoper om bekende merken over te nemen, of merken met een kleine afzet, in een ander "jasje", nieuwe verpakking te stoppen en breder te introduceren. Wij hebben haast alle merken in een nieuwe of gedeeltelijk nieuwe verpakking gedaan en de verkopen lopen aanzienlijk beter. Kleurrijker en fleurigere verpakking doen het beter.
Die nieuwe producten zijn vaak voor de lokale markt, maar soms ook introduceren wij die in andere landen, dat hangt van het product af. Ook de betere services slaat goed aan en dat geeft bij de afnemers een goed vertrouwen.
In de VS verloren wij omzet, o.a. door het van de een op de andere dag afname stop van het Dr. Atkins-idee producten en dan spreken wij wel over ca. $150 miljoen goedrenderende omzet. Ook viel in de VS Ralphs weg en daar heb niet gelijk geen antwoord op. Toch werkt de herstructurering in de VS goed en die maakt van Wessanen daar weer een goed draaiend bedrijf, daar heeft Alex Covington voor gezorgd. Jammer dat hij ons gaat verlaten, maar wij hebben een goede vervanger terug, de heer Richard Lane. (Die stelde zich later voor en maakte op ons (red.) een goede zakelijke indruk. Ook wordt de heer D. Vierstra (vertrekt naar de Nuon) door de heer Han Wagter vervangen en die zag Wessanen als een uitdaging en afsluiting (red. XEA.nl) van zijn werk. Hij is geboren in 1949. Wat ons (red.) opviel was de goede onderlinge/ontspannen verhoudingen tijdens de AVA van het bestuur. Want op onze vraag; "hoe is het mogelijk, dat deze mensen toch vertrekken", ondanks de goede verdiensten bij Wessanen, moest de voorzitter het antwoord schuldig blijven.
Soms bepalen andere (menselijke/familie) omstandigheden je vertrek!
In de VS is de herstructurering ten einde en dat zal dit jaar nog enkele miljoenen lasten brengen, maar dan zijn we er weer. Die lasten zullen door enkele des-investeringen (opbrengsten) tegen elkaar wegvallen. Enkele fabrieken worden verkocht en merken o.a. ontbijtgranen en chocoladehagel. Goede producten, maar die voldoen niet meer onder Wessanen paraplu, die gaan er dit jaar dus uit of wanneer een verkoop mogelijk is. Ze moeten niet weg, want anders krijg je niet je "prijs"!
Wij kopen ook weer merken, o.a in Italiƫ, daar hebben wij Righi gekocht, een versterking daar van de Premium Taste en die producten gaan wij ook elders invoeren. En ook gaan wij daar een nieuwe fabriek (Italiƫ) bouwen. Het bedrijf zit aan z'n top en de afzet gaan wij verdubbelen, want er is vraag en afzet voor.
Ook hebben wij in maart 2006 Bio Slym gekocht (o.a. soja producten) en daar willen wij ook de afzet gaan verdubbelen.
Onze doelstelling willen wij halen en daar ziet het naar uit dat dat gaat lukken. Voor 2007 willen wij naar een winstmarge van 10 tot 12%.
De herstructureringskosten vallen o.a. weg en dat scheelt, die waren in 2004 nog 47,2 miljoen, in 2005 29,9 miljoen. Onze nettoschuld liep in 2005 op van 97 miljoen naar 123 miljoen en daar willen wij goed op blijven letten. Die moet binnen de perken blijven.
Op onze vraag, waarom niet Wessanens producten niet allemaal in de supermarkten?
Onze producten moeten speciaal blijven, sommige liggen er wel, maar anders devalueren wij de speciaalzaken. Kijk, er is een markt voor en dan zouden wij onze afnemers van die speciaal zaken in de wielen rijden, dan zijn zij "niet meer"speciaal. Dus wij hanteren een soort scheiding van producten bij levering aan wie! Daardoor hebben die Keten Speciaalzaken een sterke positie weten op te bouwen. Dat is ook met de supermarkten, daar liggen wel o.a. de Zonnature producten.
Ook gaan wij onze focus naar andere landen (omliggende) uitbreiden, o.a. Oostenrijk en andere landen , want nu zijn wij in Benelux en Europa o.a. Franrijk, Duitsland en de UK en Canada en Amerika (Tree of Life) aanwezig.
Wij willen onze "gezonde producten"ook elders in de wereld verkopen.
Beckers vroeg een aanwezige hoort daar toch niet bij? Toch hebben wij Beckers als Premium producten goed in de markt weten te zetten en dat doen wij met al onze producten o.a. smaak verbetering en andere veranderingen, o.a in de VS met de alcoholvrije drank Daily's. Die hebben wij geherintroduceerd als premiumproduct met een hoog fruitgehalte en een markante smaak.
De consumenten weten dat te waarderen en zo trek Wessanen steeds meer klanten en afzet.
Wessanen staat er weer goed voor en de onderzoekskosten dalen ook, die gingen van 2004 EUR 2,9 miljoen, naar EUR 1,8 miljoen in 2005.
Het dividend werd op EUR 0,65 vastgesteld en daardoor is het slot div. EUR 0,45 a.s maandag gaat het aandeel ex.dividend en is 14 dagen later betaalbaar.
De benoemingen gingen er vlot door, maar de beloningen, daar werden nog wel wat vragen over gesteld, maar kwamen er door.
Even rond 17.00 uur kon de nieuwe voorzitter een goedlopende vergadering sluiten.
Daarna nog wat napraten en bij vertrek kregen de aanwezigen verschillende Wessanen producten mee, een goede promotie van je eigen producten.

Reactie XEA.nl,
In de AVA kwam de betere gang van zaken uit in de onderlinge stemming, die goed was. Het nieuwe bestuur wat er zat, er komen nu weer 2 nieuwe, heeft de zaken weer goed op de "rails"en dan zal het voor de 2 nieuwe, eenvoudiger zijn het stuur over te nemen. De "hang" naar "weten wat je eet", wordt bij de consumenten steeds duidelijker.
En, wij hebben ook kort geleden beschreven, Nestle willen gaan uitbreiden in gezonde voeding, met sterke merken, die een grote afzet gebied hebben (geografisch gezien) en daar voldoet Wessanen aan. Ook de "bijzondere"inzet van de heer Veenhof voor de opheffing van de bescherming, gaf ons (red. XEA.nl) de indruk, dat hij het "pad" voor een overname, snel en doeltreffend wil gaan afronden.
En daar lijkt hij volgens ons "gevoel" aardig in te gaan slagen. Misschien is dat de reden dat die 2 bestuurders al weg willen, want anders moeten zij misschien wel weg als er een overname komt.

Wessanen een aandeel met 2 mogelijkheden, een verdere verbetering van de resultaten en een mogelijke overname.
Wij houden het aandeel vast in de modelportefeuille.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL