Wessanen rapporteert verbeterd bedrijfsresultaat

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 29/04/2010 07:38
Belangrijkste ontwikkelingen eerste kwartaal 2010
• Omzet EUR 172,6 miljoen, een stijging van 2,5% (autonome omzetgroei 2,9%)
• Verbetering bedrijfsresultaat (EBIT) tot EUR 6,4 miljoen dankzij hoger resultaat bij ABC en Frozen Foods en lagere niet-gealloceerde kosten
• Nettoresultaat EUR 4,8 miljoen negatief
• Nettoschuld substantieel verminderd als gevolg van verkoop Tree of Life, Inc. en aandelenuitgifte in maart
• Omzet Wessanen Europe groeide licht tot EUR 125,5 miljoen
• Strategische initiatieven, zoals harmonisatie van merken en centrale inkoop, vorderen volgens plan
• Piet Hein Merckens begonnen bij Wessanen om op 1 juni 2010 benoemd te worden tot CEO
Geconsolideerde kerncijfers eerste kwartaal 2010
x EUR miljoen, tenzij anders vermeld Q1 2010 Q1 2009 wijziging in %
Omzet1 172,6 168,5 2,5%
Autonome omzetontwikkeling (1, 2) 2,9%
EBITDA1 9,8 1,9 >100%
Bedrijfsresultaat (EBIT)1 6,4 (0,9)
EBIT-marge (als % van de omzet)1 3,7% (0,5)%
Resultaat uit beëindigde bedrijfsactiviteiten, na belasting (5,5) (0,3)
Nettoresultaat, toekomend aan aandeelhouders van Wessanen (4,8) (3,3)
Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten1 (14,3) (4,5)
Nettoschuld 66,2 213,8
Winst per aandeel (in euro’s) (totaal Wessanen) (0,07) (0,05)
Gemiddeld aantal uitstaande aandelen (x 1.000 aandelen) 69.325 67.601
Toelichting CEO
Frans Koffrie, CEO van Wessanen, licht toe: “Tijdens de eerste maanden van 2010 is de situatie in onze markten moeilijk gebleven, met een laag consumentenvertrouwen, hevige concurrentie en aanhoudende druk van private labels. Ondanks deze uitdagingen vertoonden alle segmenten omzetgroei. Het bedrijfsresultaat is duidelijk verbeterd terwijl we blijven investeren in marketing- en advertentieactiviteiten. We hebben onze nettoschuld verlaagd als gevolg van de verkoop van Tree of Life, Inc. en de succesvolle uitgifte van nieuwe aandelen in maart.
1 Uit voortgezette bedrijfsactiviteiten
2 Inclusief correcties voor valuta-effecten en handelsdagen (index Q1-09: 100%)

Onze prioriteiten voor 2010 – een jaar van investeringen – zijn helder. We versterken de kern van onze onderneming door centralisering van de inkoopafdelingen, harmonisering en ondersteuning van onze merken en investeringen in IT en procesverbetering. Vanaf 2011 is ons streven erop gericht ten volle te profiteren van de gezonde vooruitzichten voor de markt voor biologische voedingsproducten en een groei te realiseren van ten minste het marktgemiddelde.
Ik ben bijzonder blij met de komst van Piet Hein Merckens, die mij per 1 juni zal opvolgen als CEO. Hij is de juiste persoon om leiding te geven aan Wessanen en aan het streven van de onderneming om uit te groeien tot de Europese koploper op het gebied van biologische voedingsproducten.”
Piet Hein Merckens, President van Wessanen Europe en vanaf 1 juni CEO van Wessanen: “Sinds ik op 1 april bij Wessanen ben begonnen heb ik veel tijd besteed aan het bezoeken van vestigingen en ontmoetingen met managementteams en medewerkers en een aantal van onze leveranciers en klanten. Ook heb ik mij verder verdiept in onze merken en markten. Hoewel we nog een aantal uitdagingen het hoofd te bieden hebben en er nog veel werk te verzetten is, voel ik mij gesterkt door de kwaliteit en het enthousiasme van de medewerkers bij Wessanen.
Het is de visie van Wessanen om uit te groeien tot koploper op het gebied van biologische voeding. Ik geloof volledig in biologische producten, hun meerwaarde, hun groeipotentieel en hun bijdrage aan duurzaamheid. Ik meen ook dat onze strategie de juiste is en verheug mij er zeer op Wessanen naar een voorspoedige toekomst te leiden.”
Prioriteiten in 2010
• Wessanen Europe: versterking van de kernactiviteiten via centrale inkoop, strategische samenwerking met leveranciers, stroomlijning van merken en producten en hogere marketing- en IT-uitgaven
• Frozen Foods: revitalisering van het merk Beckers, innovatie en onverminderde aandacht voor de productiekosten
• ABC: afronding van de herinrichting van de bedrijfsprocessen, kostenverlagingen, beter afgewogen distributie en productpositionering, met de intentie het bedrijf in 2011 af te stoten
• PANOS Brands: wordt naar verwachting in de loop van 2010 gedesinvesteerd
Financieel overzicht
In het eerste kwartaal van 2010 steeg de omzet uit voortgezette bedrijfsactiviteiten met 2,5%, inclusief een negatief valuta-effect van 0,4%, een netto effect van een sterker Brits pond en een zwakkere US dollar. De autonome groei bedroeg 2,9%, waarbij alle segmenten groei vertoonden. Wessanen Europe boekte een autonome omzetgroei van 0,2%, Frozen Foods boekte een autonome omzetgroei van 1,4% en ABC realiseerde een autonome omzetgroei van 27%.

Het operationele resultaat bedroeg EUR 6,4 miljoen (3,7% marge). Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Alle segmenten droegen bij, waarbij een hoger operationele resultaat bij ABC en lagere niet-gealloceerde kosten het meeste bijdroegen aan de stijging ten opzichte van vorig jaar.
De netto financieringskosten stegen tot EUR 4,7 miljoen negatief (Q1 2009: EUR 3,0 miljoen negatief) als gevolg van de herwaardering van een renteswap (in verband met in US dollar luidende financiering) ten bedrage van EUR 2,5 miljoen negatief, die deels werd geneutraliseerd door lagere rentelasten. De effectieve belastingdruk bedroeg 51%. Het verschil tussen de effectieve belastingdruk en het gewogen gemiddelde wettelijke belastingtarief wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door niet-aftrekbare lasten en niet-gewaardeerde fiscale verliezen.
De winst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg na belasting EUR 0,8 miljoen, een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorig jaar geleden verlies van EUR 3,2 miljoen. Het resultaat uit beëindigde bedrijfsactiviteiten bedroeg na belasting EUR 5,5 miljoen negatief, inclusief een opname van een tijdelijk in het eigen vermogen verwerkt cumulatief valutakoersverlies van EUR 5,5 miljoen in verband met de desinvestering van Tree of Life, Inc.
Het nettoresultaat kwam derhalve uit op EUR 4,8 miljoen negatief (Q1 2009: EUR 3,3 miljoen negatief) en werd, zoals hiervoor vermeld, nadelig beïnvloed door de gecombineerde gevolgen ter waarde van EUR 8,0 miljoen van de herwaardering van een renteswap en de opname van het per saldo cumulatieve valutakoersverlies, dat tijdelijk in het eigen vermogen was verwerkt. De winst per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg EUR 0,01 tegenover EUR 0,04 negatief vorig jaar.
De operationele kasstroom uit voortgezette bedrijfsactiviteiten (na rente en belasting) bedroeg EUR 14,3 miljoen negatief (Q1 2009: EUR 4,5 miljoen negatief), een bedrag dat geheel is toe te schrijven aan een toename van het werkkapitaal, die gedeeltelijk werd geneutraliseerd door een hoger bedrijfsresultaat en lagere belastingverplichtingen en rentelasten. In vergelijking met ultimo 2009 namen de voorraden, de handelsvorderingen en de handelsschulden toe. De voorraadtoename was voornamelijk toe te schrijven aan de voorraadopbouw bij ABC met het oog op de piekvraag in het zomerseizoen.
De nettoschuld daalde tot EUR 66 miljoen (Q4 2009: EUR 175 miljoen), hoofdzakelijk als gevolg van de verkoop van Tree of Life, Inc. en de aandelenuitgifte in maart die EUR 18 miljoen opbracht. Dit werd deels geneutraliseerd door de kasuitstroom uit operationele activiteiten. De nettoschuld kwam per 31 maart uit op 2,0 x EBITDAE (Q4 2009: 4,3x).
Voor geheel 2010 verwachten wij een effectieve belastingdruk van 30-35%. De investeringen zullen rond het niveau van de afschrijvingen en amortisatie van EUR 15 miljoen uitkomen. De renteswap in verband met in US dollar luidende financiering werd in het begin van het tweede kwartaal vereffend voor een contante vergoeding van EUR 8 miljoen negatief.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL