Vopak, Hare Majesteit Koningin Beatrix opent eerste Nederlandse importterminal voor vloeibaar aardgas.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 23/09/2011 19:16
 Hare Majesteit Koningin Beatrix opent Gate terminal officieel
 Onafhankelijke LNG terminal belangrijke factor voor distributie van aardgas binnen Europa
 Terminal past binnen Nederlands en Europees energiebeleid gericht op diversificatie
 Gate terminal, een gezamenlijk initiatief van Gasunie en Vopak, versterkt positie van
Nederland als gasrotonde voor Noordwest-Europa
Koningin Beatrix heeft vanmiddag Gate terminal officieel geopend. Gate (Gas Access To Europe) terminal is gelegen op de Maasvlakte in Rotterdam en is de eerste importterminal voor vloeibaar aardgas (LNG) in Nederland. De terminal is ontwikkeld door N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak N.V. Honderden buitenlandse afgevaardigden en nationale en internationale
gasten woonden de officiële openingsceremonie bij.
De terminal zal fungeren als een onafhankelijk distributiepunt voor Europese energiebedrijven om in te kunnen spelen op de groeiende vraag en afnemende productie van aardgas in Noordwest- Europa. Als een onafhankelijke importterminal voor LNG zal Gate terminal een belangrijke rol spelen voor Europa in het ontvangen van gas afkomstig uit andere delen van de wereld.
De terminal zal zowel de leveringszekerheid als de mogelijkheid van nieuwe toetreders tot de Europese gasmarkt vergroten.
Gate terminal is al begonnen met het ontvangen van LNG dat per schip wordt aangevoerd en vervolgens gasvormig en gereed wordt gemaakt voor levering aan het Nederlandse gastransportnet en voor verder transport naar Noordwest-Europese markten. De terminal heeft een initiële doorzetcapaciteit van 12 miljard kubieke meter per jaar (gelijk aan 25% van het
Nederlandse gasverbruik) en bestaat uit drie opslagtanks met een totale opslagcapaciteit van 540.000 kubieke meter, twee aanlegsteigers en een omgeving waar LNG weer gasvormig wordt gemaakt. De doorvoercapaciteit kan in de toekomst worden uitgebreid naar 16 miljard kubieke
meter per jaar door het bouwen van een vierde tank. Gate terminal past binnen het Nederlandse en Europese energiebeleid dat is gebaseerd op strategische diversificatie van de aanvoer van aardgas, duurzaamheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid.
Vicepremier, Minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, Maxime Verhagen:
“Gate terminal is een cruciale volgende stap in de ontwikkeling van Nederland als knooppunt voor gas binnen Noordwest-Europa. In het afgelopen decennium is gas veranderd van een lokale energiebron in een internationale commodity. Steeds meer landen sluiten aan op een wereldwijd gasweb – een web waarin Nederland als thuisbasis voor Gate terminal, de Gate Access To Europe, een belangrijke spilfunctie kan vervullen.”

Paul van Gelder, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Gasunie en Eelco Hoekstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Vopak, reageren beiden:
“Gate terminal sluit perfect aan bij de doelstellingen van de Nederlandse gasrotonde: LNG kan vanuit de hele wereld worden aangevoerd, waardoor nieuwe aanvoerroutes ontstaan voor Noordwest-Europa. Deze spreiding van aanvoer bevordert niet alleen de voorzieningszekerheid, maar zorgt ook voor meer liquiditeit in de markt, iets wat steeds belangrijker wordt in de Europese gasmarkt. Deze eerste Nederlandse LNG-terminal is een initiatief van Gasunie en Vopak, omdat wij hierin de perfecte mogelijkheid zagen om aan onze klanten nieuwe diensten aan te bieden.
Onze gezamenlijke visie is een van de succesfactoren bij de totstandkoming van deze nieuwe terminal.”

Profiel N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie)
Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport-hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Gasunie dient het algemeen belang in de markten waarin ze actief is en streeft ernaar een optimale waarde te creëren voor haar stakeholders. Zij is de eerste aanbieder van onafhankelijk gastransport met een grensoverschrijdend netwerk in Europa. Gasunie biedt transportdiensten aan via haar dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland Transport Services GmbH in Duitsland. Daarnaast biedt ze ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG-aanvoer. Gasunie beschouwt de wensen van haar klanten als haar voornaamste drijfveer. Ze streeft naar het realiseren van de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiency en duurzaamheid. Mede door de betrouwbaarheid en strategische ligging ten opzichte van groeiende internationale gasstromen vormt het Gasunie-net het hart van wat de ‘gasrotonde’ van Europa wordt genoemd.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL