Een verheugende ommekeer bij Oce (v.d. Grinten)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/02/2006 11:04
De cijfers van Oce (v.d. Grinten) dat zegt onze nestor nog altijd en daar werd in Inside Oce nog even aandacht aan besteedt. "Een rendement" van ca. 4.000%, toen de Chemische Fabriek L. van der Grinten op 15 oktober 1958 naar de beurs ging, tot heden. Toen kregen de aandeelhouders nog een keuze of contant dividend.
Terug naar het heden, 4 april komen de 1e kw. cijfers alweer en 20 april a.s. de AVA te Venlo.
Het afgesloten boekjaar bracht een "verheugde ommekeer" bij Oce. De CEO en CFO waren tevreden. Vooral dat de ommekeer in het laatste kwartaal met veel verkochten apparaten gepaard ging en dat de terend van investeringen door zet bij de bedrijven. Wij (red. XEA.nl) schreven al eens eerder, je kan als bedrijf wel je investeringen wel uitstellen, maar niet afstellen. daar lijkt de ommekeer bij Oce vandaan te komen. Ook de overname van de Amerikaanse branchegenoot Imagistics, die een distributiekracht in de VS heeft en daardoor de verkopen kan bevorderen voor de komende jaren. De synergie moet dan ook ten volle daaruit geplukt kunnen worden en de CFO en CEO maken bij ons een goede indruk. Al staat de eerste, de CFO ons als "handiger", bij ons hoger aangeschreven. Een CFO moet het eigenlijk ook voor het bedrijf verdienen en dat is aan de heer van den Belt wel toevertrouwd.
Het afgelopen boekjaar bracht een autonome groei van ruim 2% en het bedrijfsresultaat steeg met 66% (winst uit commerciƫle activiteiten) ten opzichte van 2004. Het Leasebedrijf wordt er buiten gehouden. In 2005 werden 10,5% meer printsystemen verkocht dan het jaar ervoor, en daarmee was Oce de grootste groeier in de kopieer- en printindustrie. De omzet uit onderhoud, service en media herstelde zich en kwam uit op +1,4%, met een brutomarge van ruim 39%, gelijk aan het jaar ervoor.
Oce kan met het overbrengen van werk naar de goedkope loonlanden (Centr. Europa en Aziƫ) haar koesten sterk naar beneden drukken. Het mes snijdt aan twee kanten, hogere productie tegen lagere kosten.
Vooral het 4e kw. liet een goed ontwikkeling zien en als die trend doorzet, kan dat een goed voorteken zijn. Toen het 4e kw, verdubbelde de winst bijna en kwam uit op EUR 50,3 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. De winst per aandeel kwam uit op EUR 0,92 en daar wordt EUR 0,58 dividend uit betaald.
De nieuwe aanwinst Imagistics zal in 2007 aan de winst per aandeel gaan bijdragen, maar wij (red. XEA>nl) gaan er wel vanuit, dat ook dit lopende boekjaar door de distributiekracht van Imagistics meer verkopen zullen zijn en ook daardoor een niet zichtbare bijdrage zullen leveren, vanuit Imagistics gezien.
Voor beleggers zijn dit signalen dat de "keer" ten goede er bij Oce weer is.
Vorig jaar was op 13 mei de laagste koers van EUR 11,22 en het aandeel deed niet veel, maar is de laatste tijd toch aan de weg naar hogere niveaus begonnen. Begin deze maand was dat EUR 14,71 en winstnemingen hebben de koers weer naar EUR 14.06 gebracht (slotkoers vrijdag 10 febr.2006).
Bij deze koers pak je wel ca. 4% en een aandeel dat het vertrouwen weer van de beleggers krijgt en het management weer doet uitstralen.
Een aandeel dat niet verkeerd is voor in de portefeuille.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL