Nutreco boekt 72% hoger nettoresultaat over eerste halfjaar 2005

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 02/08/2005 07:57
Diervoeding presteert goed, met uitzondering van mengvoer Benelux
Hoger resultaat wereldwijde visvoeractiviteiten
Uitstekend resultaat voor vlees in Spanje
Zelfstandig Marine Harvest maakt goede start
Implementatie strategie ‘Rebalancing for Growth’ ligt goed op schema


Nettoresultaat 32,2 miljoen en dat was EUR 18,7 miljoen
winst per aandeel EUR 0,94 en dat was EUR 0,56
Interimdividend EUR 0,20 en dat was EUR 0,14

Wout Dekker, CEO van Nutreco: "Een ruim 70% hoger nettoresultaat ten opzichte van het eerste halfjaar van 2004 mag bevredigend worden genoemd voor een periode met zulke ingrijpende veranderingen in Nutreco’s portfolio. Sinds de bekendmaking van Nutreco’s strategisch actieplan ‘Rebalancing for Growth’ in november 2004 is met voortvarendheid aan de uitvoering van de strategie gewerkt."

Volgens Wout Dekker ligt Nutreco met de uitvoering van ‘Rebalancing for Growth’ goed op schema: "We hebben in het eerste halfjaar de meeste actiepunten voor 2005 kunnen realiseren. Het accent heeft daarbij sterk op ‘Rebalancing’ gelegen, de herschikking van Nutreco’s portfolio: minder vleesactiviteiten, het onderbrengen van de visactiviteiten in een joint venture en meer focus op diervoeding en visvoer. Nu breekt de volgende fase aan waarbij de groei van onze diervoeding- en visvoeractiviteiten voorop staat in bestaande markten, maar ook in nieuwe markten in Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika."

Financiële resultaten eerste halfjaar 2005
Nutreco rapporteert en verantwoordt vanaf 2005 de netto-omzet en het operationele resultaat per segment op basis van IFRS-waarderingsgrondslagen. De nieuwe segmentrapportage is in lijn met de nieuwe organisatiestructuur. Nutreco onderscheidt de volgende segmenten ( kernactiviteiten ):
mengvoer, premix en speciaalvoer, visvoer, vlees en fokkerij. De netto-omzet
van deze Nutrecoactiviteiten over het eerste halfjaar van 2005 bedraagt EUR 1.236,4 miljoen, een stijging van 0,3% ten opzichte van de eerste zes maanden in 2004. De visvoer-, vlees- en fokkerijbedrijven laten een omzetstijging zien, die grotendeels onzichtbaar is geworden door een daling van de omzet in
diervoeding. Deze daling is met name het gevolg van aanmerkelijk lagere soja- en graanprijzen in het eerste halfjaar van 2005 ten opzichte van dezelfde periode in 2004. De totale omzet van Nutreco is EUR 1.519,4 miljoen ten opzichte van EUR 1.843,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De lagere
omzet is met name het gevolg van de verkoop van het varkensvleesbedrijf Hendrix Meat Group (HMG) in december 2004. Daarnaast is de omzet van Marine Harvest in 2004 voor zes maanden en in 2005 voor slechts vier maanden geconsolideerd, tot aan het moment van de totstandkoming van de
joint venture op 29 april 2005.
Het bedrijfsresultaat vóór afschrijving van goodwill (EBITA) is gestegen tot EUR 63,8 miljoen (was EUR 39,6 miljoen in het eerste halfjaar 2004). In dit resultaat is een incidentele bate opgenomen van EUR 3,4 miljoen; het saldo van een boekwinst van EUR 8,0 miljoen gemaakt op de verkoop van Hendrix Poultry Breeders en een last van EUR 4,6 miljoen met betrekking tot een reorganisatie in Spanje. In het eerste halfjaar van 2004 was een incidentele bate opgenomen van EUR 11,0 miljoen.
Deze bate was het resultaat van afspraken met leveranciers inzake leveringscondities en samenwerkingsverbanden.
Het bedrijfsresultaat vóór afschrijving op goodwill (EBITA) van de kernactiviteiten vóór bijzondere posten is met 90,0% gestegen tot EUR 51,3 miljoen, voornamelijk als gevolg van een sterk herstel van de vleesresultaten in Spanje. Het resultaat van niet-kernactiviteiten en Marine Harvest is toegenomen van EUR 1,6 miljoen in 2004 tot EUR 9,1 miljoen in het eerste halfjaar van 2005. Deze toename komt voornamelijk door een operationele winst in Marine Harvest in 2005 (4 maanden) van EUR 5,8 miljoen ten opzichte van een operationeel verlies in het eerste halfjaar van 2004 van EUR 4,6 miljoen.
Daarnaast zijn de resultaten van de te verkopen kipactiviteiten van Pingo Poultry verbeterd als gevolg van de reorganisatie in 2004.

Het bedrijfsresultaat (EBIT)
is gestegen met 30,3% tot EUR 51,6 miljoen. In dit resultaat is een
afboeking van goodwill voor het pluimveebedrijf Pingo Poultry meegenomen van EUR 12,2 miljoen. De verkoop van deze activiteit, die op 27 juni 2005 is bekendgemaakt, zal naar verwachting op korte termijn worden afgerond.
Het saldo van de financiële baten en lasten is gedaald tot EUR 13,2 miljoen in het eerste halfjaar van 2005 (-17,5%). Deze lagere lasten zijn toe te schrijven aan zowel een daling van de gemiddelde uitstaande schuld als aan de rentevergoeding op Nutreco s lening van EUR 150 miljoen aan Marine Harvest gedurende de maanden mei en juni.

De effectieve belastingdruk gecorrigeerd vóór de afboeking van goodwill van het pluimveebedrijf Pingo Poultry van EUR 12,2 miljoen en de boekwinst van Hendrix Poultry Breeders (EUR 8,0 miljoen), bedraagt 19,0% (2004: 23,7%). De belastingdruk in 2004 heeft te maken met balansmutaties als gevolg van de invoering van IFRS.
Het aandeel in het resultaat van niet-geconsolideerde deelnemingen bedraagt EUR 2,9 miljoen.
Hiervan heeft EUR 2,4 miljoen betrekking op 75% van het nettoresultaat van de joint venture Marine Harvest over de periode van 30 april tot en met 30 juni 2005.
Het nettoresultaat toekomend aan houders van gewone aandelen
steeg met 72,2% van EUR 18,7 miljoen tot EUR 32,2 miljoen. Het nettoresultaat per gewoon aandeel steeg met 67,9% van EUR 0,56 tot EUR 0,94. Onder Dutch GAAP bedroeg het nettoresultaat in het eerste halfjaar van 2004 EUR 0,41.

De kasstroom uit operationele activiteiten
verbeterde met EUR 51,1 miljoen tot EUR 23,8 miljoen. Dit was voornamelijk het gevolg van hogere operationele resultaten, een lager gebruik van voorzieningen
en minder betaalde winstbelasting. Nutreco heeft een solide balans. Het eigen vermogen bedraagt per 30 juni van dit jaar 33,5% van het balanstotaal. De verhouding netto schuld / eigen vermogen bedraagt 75,4%. Nutreco Holding N.V.
heeft in april 2005 een nieuwe krediet- en garantiefaciliteit onder aantrekkelijke voorwaarden afgesloten voor EUR 550 miljoen met een looptijd van vijf jaar. Deze nieuwe faciliteit vervangt de bestaande kredietovereenkomst die in juni 2006 zou aflopen.

Vooruitzichten
Voor de tweede helft van dit jaar ligt de focus op verdere groei van diervoeding en visvoer. In de eerste zes maanden heeft het aspect van Rebalancing ofwel de herschikking van de portfolio veel aandacht gekregen. Het management van Nutreco zal in het kader van Rebalancing for Growth
nu prioriteit geven aan de implementatie van groeiscenario s, naast kosten-beheersing en logistieke efficiency. De volgende acties staan de komende maanden centraal:
Mengvoer Benelux: optimalisatie productie en logistiek voor herstel resultaat
Premix en speciaalvoer: implementatie van de groeistrategie Visvoer: kostenfocus, mede gelet op consolidatie van de zalmindustrie Vlees: de prijs van kip in Spanje is reeds genormaliseerd, naast kostenoptimalisatie heeft
samenwerking met retail en productinnovatie prioriteit Marine Harvest: de verwachting is dat in het tweede halfjaar vraag en aanbod van zalm goed in
balans zullen zijn. De voortgang van de integratie bij Marine Harvest staat voorop, waarbij synergievoordelen moeten leiden tot jaarlijkse besparingen van EUR 25 miljoen vanaf 2007.
Hoewel de markten zich positief hebben ontwikkeld in de eerste helft van 2005 en programma s voor kostenbeheersing in gang zijn gezet, achten wij het nog te vroeg om voor het gehele jaar 2005 een verwachting uit te spreken over de resultaten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL