Diervoeder gericht op gezondheid is de sleutel voor verbetering van productiviteit en duurzaamheid

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 23/06/2011 16:31
Gezondere dieren hebben een beter welzijn, hebben minder antibiotica nodig en presteren beter.
Tijdens InnoVision 2011, de vierde rondetafelbijeenkomst van internationale topwetenschappers georganiseerd door diervoedingsproducent Nutreco, werd het thema diervoeding en diergezondheid bediscussieerd. De aanwezige wetenschappers zagen nieuwe mogelijkheden om met functionele voederingrediënten de darmgezondheid van dieren te optimaliseren en daarmee de diergezondheid te ondersteunen. Dat is niet alleen beter voor het dier, maar ook voor de veehouder en het milieu. Nutreco organiseert deze tweejaarlijkse bijeenkomst om via een open discussie met internationale experts nieuwe inzichten te verkrijgen voor haar eigen R&D agenda.

InnoVision werd gehouden op 21 juni 2011, voorafgaand aan de tweejaarlijkse multi-stakeholder conferentie Agri Vision, eveneens georganiseerd door Nutreco. Voor de InnoVision bijeenkomst kwamen dierwetenschappers uit Australië, België, Canada, Duitsland en Nederland bijeen. Professor Leo den Hartog, Nutreco's Director Research & Development en Quality Affairs: "Onderzoek naar de relatie tussen diervoeding en de microbiële populatie in de darm laat zien dat deze een belangrijke rol speelt voor diergezondheid en dierwelzijn. Gedurende InnoVision werd bijvoorbeeld geconcludeerd dat natuurlijke functionele ingrediënten de microbiële populatie in de darm kunnen beïnvloeden en het immuunsysteem versterken waardoor de weerstand van het dier verbetert. Toepassen van deze kennis maakt het mogelijk om de kans op dierziekten en de verspreiding daarvan binnen een groep dieren te reduceren."

Functionele ingrediënten
Den Hartog: "Tijdens de vorige InnoVision bijeenkomst in 2009 hebben we geconcludeerd dat landbouwhuisdieren 30 tot 40% onder hun genetisch potentieel presteren, door suboptimale vertering en suboptimale gezondheid. Door functionele voederingrediënten te gebruiken en voederstrategieën te ontwikkelen die de darmgezondheid optimaliseren, kunnen we dit verbeteren, hetgeen kan leiden tot gezondere en beter presterende dieren. Het betekent eveneens dat dieren voer efficiënter gebruiken, wat onder andere resulteert in minder emissies. Daarnaast draagt het bij aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij. Onderzoek naar de relatie tussen diervoeding en diergezondheid zal derhalve voordelen opleveren voor zowel het dier als de veehouder en het milieu en draagt bij aan het duurzaam voeden van 9 miljard mensen in 2050. Ontwikkeling en implementatie van deze kennis vereisen nauwe samenwerking tussen de diervoedingsindustrie, onderzoeksinstellingen en universiteiten, overheden en andere belanghebbenden."
* * * *





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL