Verslag van de AVA van SBM off. te Rotterdam, div. EUR 2,58 contant

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/05/2006 11:46
Om 14.30 uur opende de Heer H.C. Rothermund (ZW.ld) de vergadering en deed dat in het Nederlands en voor een Zwitser op een behoorlijke manier en ook de rest van de vergadering was onder hem in goede handen.
Eerst werden de gebruikelijke stukken doorgenomen en er werd even stilgestaan bij de Corporate Governance en de beloningen van Raad van Commissarissen, die waren achtergebleven bij andere bedrijven en daarom een verhoging om de kwaliteit van de commissarissen op peil te houden. Daarna kreeg de Heer D.Keller het woord en dit dat in het Engels, aan de hand van sheets en het verslag liet al duidelijk zien waar SBM meebezig is. Het jaarverslag laat in een vogelvlucht met duidelijke foto's van FSO en andere werkmateriaal zien wat zij maken, waarmee geld wordt verdiend.
De jaarwinst was extra positief uitgevallen door een verkoop van het drijvende schip FPSO Serpemtina aan Exxon Mobile voor USA$ 80 miljoen, zodoende kwam de jaarwinst uit op USA$ 225,8 miljoen en daar wordt een dividend van USA$ 3,30 of EUR 2,58 uit betaald. Betaalbaar per 2/6/06 en dan is ook de splitsing van 4 nieuwe op 1 oud aandeel. Er is ook een keuze mogelijklheid, de periode loopt van 20 t/m/ 31 mei en daarna bekendmaking van het aantal.
Ook zei de heer Keller dat de splitsing van Scheepsbouw en de huidige business van SBM off. een juiste beslissing is geweest. SBM bestaat nu uit, de volgende groepen;
-Single Buoy Moorings
-SBM Imodco Inc.
-Atlantia Off. Lim.
-Gusto BV, waar het meeste fiscaal compensabele verlies nog in zit en ook gebruikt wordt, zie blz 84 v.h. j.v. 2005
-NKI group N.V.
De laatste zal vermoedelijk ook wel eens verdwijnen werd er in eerdere AVA's gezegd, maar levert nu wel een positieve bijdrage (kleine) aan het resultaat.
Ook de lagere rente stand leverde een bijdrage aan de wpa. en de nieuwe en uitbreidingen van de contracten.
Wij (SBM) zijn tevreden en dat zijn wij ook voor de eerste 4 tot 6 jaar (als antwoord op een vraag van een van de aanwezigen).
Ook gaat SBM in Kuala Lumpur een nieuwe vestiging opzetten, hiermee krijgen wij een betere spreiding en kunnen wij onze klanten ook sneller van dienst zijn.
Voor dit jaar zien wij een bedrag van ca. USA$ 20 miljoen aan R&D kosten voor olie en gas.
Ook hebben wij in de Mexicaanse Golf een Semi Sub/mersible for Hub service gestationeerd. Ook hebben wij voor Petrobras (braz.) een FPSO Capixaba 2 weken voor de leveringsdatum opgeleverd en binnen het budget. En in Anglo voor Chevron van start met de Sanho LPG (P-53 FPU). SBM heeft een uitstekende positie in de diepwatermarkt. Van de aandelen zit ca. 75% in de Engelstalige landen en de rest elders en 1 belanghebber met 5% is er bij ons.
Ook hebben wij gisteren de vooruitzichten van een winst 2006 van $165 miljoen naar ca. $185 miljoen verhoogd. Dit komt door nieuwe opleveringen en nog steeds de voordelige rente stand.
De nieuwe ontwikkelingen van FSRU markt (vloeibaar gas), nieuwe generatie van diepwater installaties, waarvoor wij 1 voor eigen rekening (kost ca. $140 miljoen) hebben gebouwd en zo proberen wij al vroeg in te spelen op deze nieuwe zeer aantrekkelijke markt. Die zal over 8 tot 10 jaar de olie verdringen van de 1e plaats.
Onze concurrenten zitten in Japan (Modec), Korea, China en Denen en Noren. Met sommige werken wij samen, o.a. met Maersk, maar dat is meer een conglomeraat, die zitten haast overal in. Ook krijgen wij van hen soms opdrachten.
In de meeste contracten voor FSO en FPSO's staat de mogelijkheid van koop. Daar wordt in een enkel geval gebruik van gemaakt, zie nu ook de Serpentina. Maar dat levert dan wel weer geld op.
Wij (red. XEA.nl) hadden 1 vraag en die ging over de toekomst van het LNG (vloeibaar gas). SBM ziet over 8 tot 10 jaar de olie naar de 2e plaats gaan en daarom spelen zij nu al in op ontwikkeling van nieuwe systemen en methodes voor het naar boven halen van dat gas op zee en tijdelijke opslag, net als de olie nu bij het oppompen en het overpompen en gelijk het vloeibaar maken van dat gas.
SBM is daar dus druk meebezig en daar zit voor SBM weer een goede toekomstige inkomsten stroom in. Zij gaan zich dus bezig houden met: oppompen, vloeibaar maken, verwerking van en naar het vaste land brengen van dat gas en kijken ook naar andere mogelijkheden voor de verdere ontwikkelingen ervan.
Wij hoorden van een betrouwbare bron, dat er reeds 188 schepen voor het transport van dat vloeibare gas in aanbouw waren. Die waren te groot voor de werf IHC Caland.
Heeft u dan geen problemen nu?
Ja, dat hebben wij, wij hebben het "te" druk en weten haast niet waar wij het eerst aan moeten beginnen. Maar dat zal t.z.t. wel weer normaliseren (hopelijk). Dus een Luxe probleem, maar wij maken de markt niet.
Ook stellen wij hoge eisen aan, veiligheid, milieu en sociale zaken (personeel) en wat er allemaal aan wettelijke eisen bijkomen.
De andere agenda punten gingen er vlot door en om 16.10 uur kon een AVA, die in een goede sfeer verliep gesloten worden.
Daarna nog wat napraten en wij gingen met veel kennis en opgedane zaken huiswaarts.

Reactie XEA.nl
SBM is veelbelovend bezig (LNG markt) en na de splitsing zal de verhandelbaarheid ook toenem en wij denken ook de koers van het aandeel. Voor de langere termijn is SBM een goede belegging.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL