Bioplastics hoog op agenda van de ‘big brands’

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 25/11/2015 13:55
Begin november vond in Berlijn de 10e internationale conferentie plaats over bioplastics, georganiseerd door European Bioplastics, onder de titel ‘Shaping Smart Solutions’.

Volgens de laatste gegevens zal de wereldwijde bioplastics productiecapaciteit naar verwachting groeien met meer dan 350%, van ongeveer 1,7 miljoen ton in 2014 tot ongeveer 7,8 miljoen ton in 2019. Daarnaast is de bioplastics industrie door de Europese Commissie aangewezen als één van de leidende markten waardoor de groei naar een circulaire economie in Europa bespoedigd kan worden.

Nieuwe markten
Ook grote merken bevestigden tijdens de conferentie het belang van bioplastics en de ingezette groei. Brand owners zoals IKEA, Marks & Spencer, Coca Cola en Danone gaven allen aan dat de ontwikkelingen rondom bioplastics binnen de bedrijven hoog op de agenda staat. De besluitvorming laat weliswaar nog steeds op zich wachten (ook vanwege de lage olieprijs) maar de eerste stappen zijn gezet. Zo zijn in Noorwegen zijn alle Coca Cola flessen al deels van bio-PET. En met uitspraken zoals die van Per Stoltz, Sustainability Developer bij Ikea, is er geen weg terug: “By 2020, 100% of our plastics will be made from renewable and recycled sources”.

Ondertussen worden er nieuwe markten gecreëerd, zoals 3d printing met bioplastics, zonder dat er toxische stoffen vrijkomen. Of bioplastic nanodeeltjes, die als drager kunnen dienen om medicijnen precies op de juiste plek in het lichaam te krijgen. Maar ook bijvoorbeeld implantaten van biodegradable plastics.

Spreker Rob Opsomer van de Ellen MacArtur Foundation dicteerde dat bioplastics een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de transitie van naar een circulaire economie. En dat is noodzakelijk, zegt Opsomer: ‘Want als we doorgaan op de huidige weg, zal er in 2025 1 ton plastic op 3 ton vis aanwezig zijn in onze oceanen.’

Waarschuwingen
Er waren ook waarschuwingen. Het gevaar dreigt dat innovaties kunnen stoppen omdat de recycling / end-of-life opties voor bioplastics nog niet helemaal goed op orde zouden zijn. Nu worden bioplastics zoals PLA alleen op kleine schaal gerecycled, omdat de benodigde massa voor grootschalige recyclage nog niet aanwezig is. Maar vanuit technisch oogpunt is recyclage van bioplastics geen probleem. Een kip en ei verhaal dus.

Het World Wildlife Fund (WWF) waarschuwde om geen impact te hebben op de ecosystemen van o.a. wildlife. Samen met grote stakeholders hebben ze de Bioplastic Feedstock Allicances opgericht. Hierbij richten zij zich op verantwoordelijke inkoop van materialen met als doel ecosystemen te beschermen. Ze willen hiermee een positieve impact richting een circulaire economie creëren.

Uiteraard werd er ook gesproken over de nieuwste ontwikkelingen. De belangrijkste is wel dat in de toekomst de bioplastics steeds meer uit restmaterialen en afvalstromen gemaakt zullen worden. Waarbij het momenteel zelfs theoretisch al mogelijk is om allerlei soorten biopolymeren te maken vanuit zonlicht, water en CO2, aldus Michael Carus van het nova-Institute.

Deze bijdrage is geschreven door Caroli Buitenhuis. Zij is bioplastics expert en vanuit InnovatieLink verbonden aan Holland Bioplastics.


Media Samenwerking Nederland en Brazilië
Nederlandse en Braziliaanse bedrijven en wetenschappers gaan samenwerken in een ambitieus publiek-privaat programma voor de verdere ontwikkeling van duurzame bioraffinage van luchtvaartbrandstoffen en chemische bouwstenen.

Dat hebben directeur-generaal Hans Schutte van het Ministerie van OCenW, wetenschappelijk directeur Carlos Henrique de Brito Cruz van het Braziliaanse FAPESP and voorzitter Luuk van der Wielen van de BE-Basic Foundation vandaag bekend gemaakt. Al in augustus dit jaar kondigde de Minister Bussemaker van OC&W een nauwere samenwerking aan tussen Braziliaanse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

Verwaarden
FAPESP, de BE-Basic Foundation en het Nederlandse Network for Innovation, Technology and Science (NL-NITS) spraken met vertegenwoordigers van internationale bedrijven, zoals DSM, Corbion, Boeing en Embraer. Samen met experts van het Centre for Bioethanol (CTBE) and Braziliaanse en Nederlandse universiteiten USP, UNICAMP, WUR en TU Delft wordt een programma opgezet voor het verwaarden van agrarische reststromen en organische afvalstromen naar producten met toegevoegde waarde, zoals bioplastics en biobrandstoffen voor de luchtvaartindustrie. Het doel daarvan is het terugdringen van de klimaatverandering en het stimuleren van een duurzame economie.

Het programma moet leiden tot de ontwikkeling van praktische tools en modellen voor het bedrijfsleven. Ook zullen er pilotprojecten worden opgezet en werken Nederlandse en Braziliaanse kennisinstellingen samen aan het opzetten van cursussen en nieuwe onderwijsmaterialen op het gebied van technologie en business. BE-Basic, NWO en FAPESP stemmen hun programma’s af om deze ambities haalbaar te maken.

Zie ook: BE-Basic Brazil
Publicatiedatum: 25-11-2015



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL