Verslag AVA KPN (beknopt).

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/04/2007 19:35
Om ca. 14.00 uur opende de voorzitter de heer A. Risseeuw de alg. Verg. van Aandeelhouders te Amsterdam.
Daarvoor waren de aanwezigen al met koffie en thee en broodjes ontvangen en konden tijdens dat, luisteren naar de presentatie van KPN nieuwe diensten door de heren Coopmans en Blok.
Wij van de redactie vinden dat een heel goede reclame en kunnen aanwezigen uit heel Nederland en zelfs enkele Belgen zagen wij proeven en zien wat er te koop is bij KPN op "mode" gebied, t.w. zorg op afstand, Digitenne, Klantenservice, beeldbellen, Mine InternetPlusBellen, Mobiel Thuisbellen en KlasseTV.
Vooral dat zorg op afstand is voor de ouderen een uitkomst. Men kan zelfs op afstand bloeddruk meten en hartslag.
Op onze vraag in de AVA, kijk ook eens naar de beveiliging, kwam het antwoord, daar zijn wij ook mee bezig en ook het onderwijs staat hoog op 't programma. Inderdaad zijn, zorg, beveiliging en onderwijs minder gevoelig voor de economische ontwikkelingen.

Terug naar de AVA. Is te zien op webcast en alle stukken zijn op te vragen via de ww.kpn.com
Het is alweer 5 jaar geleden dat KPN aan de rand van de afgrond stond, maar KPN staat er weer, ca. 10 miljard schuld rest er nog, maar dankzij de banken en de emissie er weer boven opgekomen.
Aanwezig waren 263 aandeelhouders met gem. voor 208 miljoen aandelen en totaal 806.336.737 stemmen en dat is 41,8% van het totaal.
De heer Smits CFO, gaf een kort overzicht van 2006, 't was een goed jaar, ook financieel met een sterke kasstroom.
Kernpunten 2006
-blijvend sterke prestaties v.d. groep in lastige markten
-groei omzet en EBIRDA in div. Mobiel groter dan daling in div. Vast.
-strategie in Mobiel resulterend in winstgevende groei in de drie landen
-veerkracht in Divisie Vast, ondersteund door groei in VoIP
-All-IP transformatie op schema, goede voortgang strategische prioriteiten

Kercijfers
-bedrijfopbrengsten 1,0% hoger op EUR 12,1 mrd
-EBITDA 2,4% hoger op EUR 4,8 mrd
-investeringen van EUR 1,7 mrd en sterke kasstroom van EUR 2,4 mrd
-verhoogde doelstellingen voor 2006 gehaald op alle punten
-2,6 mrd aandeelhoudersrendement in 2006

Natuurlijk waren er ook negatieve problemen, KPN werd overvallen door haar eigen succes op sommige gebieden bijv. bij InternetPlusBellen, plotseling krijg je 20.000 aanvragen meer dan normaal en de meest p[roblemen zijn nu boven water en aan de restant wordt hard gewerkt. Na de AVA konden mensen met problemen terecht bij een speciale persoon, die zou voor een snelle en redelijk oplossing zorgen. Daarna kreeg de CEO dhr. Scheepbouwer 't woord en herdacht ook nog even de tijd van 5 jaar geleden, toen bezat de Nederlandse Staat 35% v.d. aandelen en nu nihil. de rest. 2002 verdeeld over Nederland 18%, UK 11% VS 10% en overige 26% en nu 2007 heden, Nederland 13% UK 16% VS 47% (waarin Cap. Invest met25%) en 24% overigen.
De beurswaarde steeg van sept. 2001 van 2,5 mrd naar EUR 23,9 mrd. en het aantal aandelen van 1,2 mrd naar 1,9 mrd. Door inkoop eigen aandelen verminderd dit aantal jaarlijks.
Doordat KPN op Wall Street is genoteerd waren de eisen/kosten o.a. IFRS en Sarnaes Oxley o.a. van de accountant aanzienlijk hoger in 2006, maar die zullen dit jaar weer duidelijk lager liggen (normaal).
De heer scheepbouwer dankte de Staat der Nederlanden nog voor hun loyale houding tijdens de moeilijke jaren, fijn zo'n aandeelhouder te hebben gehad.
Ook zei hij dat de Data en IP diensten als "kool"groeiden. Op vragen legt KPN nu ook dat stukje "glasvezel"" van de straat naar het huis aan? Het antwoord was, in nieuwbouw wijken wel en in andere situaties is er overleg, hoe lossen wij dat probleem op. Met de inkrimping van de Centrales?gebouwen kan KPN haar vernieuwing bekostigen, hopelijk met dichte portemonnee, kosten ca. EUR 1 mrd.
De strategie Challenger werkt prima o.a. in België en Duitsland, maken goede vooruitgang o.a. door partnership met bijv. Aldi en zo bieden wij onze nieuwe en bestaande diensten en producten aan.
De Digitenne klanten (ad. EUR 9,95 per mnd) stegen in 2006 met 44%
Waarom kan KPN geen marktleider in Duitsland en België worden?
Nu dat zit er gewoon niet in, in die landen. KPN is marktleider in Nederland, maar de omzet in Nederland is kleiner dan die in Duitsland, daar heeft KPN een omzet van EUR 3,1 mrd.
KPN 's financiële beleid is goed, netto schuld ca. 2,0/2,5 van EBITDA, met een goede vermogenstructuur. Baa2 Moody's en BBB S&P, wij gaan door met inkoop eigen aandelen en trekken die in. KPN keert een dividend van EUR 0,50 uit, daarvan is nog 34 cent voor 't slotdividend.ex.d.d. 19 april en betaalbaar 27 april a.s.
Op onze vraag kijk u ook eens naar de nieuwe vorm DRI (Div. return Investment), dan kunnen belangstellende, aandelen krijgen die het bedrijf inkoopt in ruil voor contant dividend. Dat zou goed uitgezocht gaan worden en daar horen we dan volgend jaar wel over. Ook waren er van de Pensioenfondsen bezwaren tegen beloningen van de Top, eindelijk beginnen zij zich ook te roeren. Maar alle stempunten werden goedgekeurd, o.a. beloningen/benoemingen/inkoop eigen aandelen, jaarrek. en dividend hoogte.
KPN heeft in Nederland ca. 18.000 personeel en samen met Duitsland en België ca. 26.000 sts.
Problemen met het aantrekken van personeel heeft KPN (nog) niet technische mensen gaat wat moeilijker.
Het jaar 2007 gaat ook weer veelbelovend worden, al moet KPN dan weer belasting gaan betalen, de compensabel belastingen raken dan op. Het staat nog een klein bedrag.
Ook zullen er weer kleine overnames gedaan worden. Praten jullie nog met andere? Niet over fusies e.d., maar dat antwoord hadden wij wel verwacht. Ook was er een vraag over Getronics/Wagenaar. Ook dat werd ontkent.
KPN groeit harder dan haar concurrentie en dat probeert ze zo te houden. E-Plus in Duitsland is de snelst groeiende operator daar. Ook wil KPN daar nieuwe merken in de markt gaan zetten o.a. door nieuwe partners in specifieke segmenten aan te zoeken, investeringen in dekking binnenshuis en verdere herstructuringen door te voeren.
Alles bij elkaar, men zit bij KPN niet stil, de uitvoering van hun strategie en prioriteiten liggen op schema.
Om 17.35 uur kon een goede leidende voorzitter een geslaagde vergadering afsluiten, waarin toch de goede stemming de hoofdtoon voerde.
Daarna was het nog napraten en samen zijn.

Reactie XEA.nl
Enkele topmensen van KPN hadden zelfs op de beurs call-opties KPN gekocht, dat geeft vertrouwen, maar dat hadden wij al. Toen wij de heer Smits voor 't eerst mee maakten in de AVA, viel hij er al direct in positieve zin uit (Ex Vendex), daarna is de keer versneld gekomen.
Het aandeel geeft een goed rendement en ook beleggingskansen voor de langere termijn en misschien ook wel een overname kandidaat.
Wat in een goed vat zit, ....
Een aandeel met meerdere kansen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL