Heineken N.V. boekt 19,7% autonome groei van de nettowinst (beia) in een transformationeel jaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 16/02/2011 07:08
Amsterdam, 16 februari 2011 - Heineken N.V. heeft vandaag het volgende bekendgemaakt:
- Een groei op autonome basis van de nettowinst (beia) met 19,7% ten gevolge van een solide groei van de EBIT (beia) en lagere rentelasten. De nettowinst steeg met 41% naar € 1.436 miljoen, deels vanwege veranderingen in de omvang van de consolidatie;
- Autonome groei van de EBIT (beia) met 8,6% doordat kostenreductieprogramma's, betere prijzen en verkoopmix, en hogere winsten uit de joint ventures van Heineken een groter effect hadden dan lagere volumes en opbrengsten;
- Het volume in het premiumsegment van het Heineken merk groeide met 3,4%, waarmee de positie van dit merk als 's werelds leidende internationale premiumbier verder werd versterkt;
- De integratie van de bierdivisie van FEMSA is met succes afgerond. Op pro forma-basis is de EBIT (beia) over het volledige jaar 2010 met 44% gestegen naar € 397 miljoen. Er zijn inmiddels al kostensynergieën van € 42 miljoen vóór belastingen gerealiseerd;
- Het Total Cost Management-programma (TCM) heeft in 2010 € 280 miljoen besparingen vóór belastingen opgeleverd;
- Een sterke vrije operationele kasstroom van € 1.993 miljoen, resulterend in een ratio netto schuldpositie/EBITDA (beia) van 2,2x waarmee de doelstelling van een ratio lager dan 2,5x eerder is gerealiseerd dan gepland;
- Voorgesteld totaal dividend over 2010 van € 0,76 per aandeel over een toegenomen aantal uitstaande aandelen (2009: € 0,65).

Boodschap van de CEO
Jean François van Boxmeer, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Heineken N.V.:

"Heineken heeft robuuste resultaten geboekt met voor het vijfde achtereenvolgende jaar een autonome nettowinstgroei met dubbele cijfers. We hebben deze prestatie geleverd tegen de achtergrond van een weliswaar aantrekkende, maar nog altijd moeizame economische situatie in enkele van onze belangrijkste markten. Tegelijkertijd hebben we substantieel geïnvesteerd in ons platform voor toekomstige groei. De meest transformationele ontwikkeling was de acquisitie van de bierdivisie van FEMSA, die ons belangrijke nieuwe mogelijkheden biedt in drie van de vier meest winstgevende biermarkten van de wereld: Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten.

Ik ben er met name tevreden over het Heineken merk dat wederom beter heeft gepresteerd dan ons totale merkenportfolio, de biermarkt en het internationale premiumsegment als geheel. We blijven investeren in onze leidende positie in dit segment.

Naast de acquisitie van de bierdivisie van FEMSA is onze aanwezigheid in opkomende biermarkten ook verder vergroot door ons nieuwe samenwerkingsverband in India en de sterke groei in Afrika en Azië. Tegelijkertijd hebben we een duidelijk actieplan voor het omgaan met de zwakke markt- en consumentendynamiek in Europa en de Verenigde Staten, waarbij we ons met name richten op het realiseren van waardegroei via extra investeringen in bestaande en nieuwe merken met een hogere marge, zoals Dos Equis, Desperados en Strongbow. Naar verwachting zal dit op termijn resulteren in een groei van ons marktaandeel in zowel volume als waarde.

Ons succes in 2010 was mede te danken aan de goede voortgang die we hebben gemaakt met ons kostenreductieprogramma TCM en met de toename van onze kasstroom, waardoor we onze langetermijndoelstelling voor de ratio Netto schuldpositie/EBITDA eerder dan gepland hebben bereikt. Onze aandacht voor kostenverlaging, wereldwijde synergieën en de kasstroom wordt ook in 2011 en daarna voortgezet.

Ik heb er alle vertrouwen in dat al deze programma's een uitstekend platform bieden voor omzet- en winstgroei in de komende jaren".


Vooruitzichten voor 2011
Heineken verwacht dat de ontwikkeling van de volumes in Latijns-Amerika, Afrika en Azië zal profiteren van de aanhoudend robuuste economische situatie en van onze marketing- en investeringsprogramma's. Hoewel Heineken voor het jaar 2011 in Europa en de Verenigde Staten een verbetering van het economische klimaat verwacht, zal het terughoudende consumentengedrag in deze markten naar verwachting aanhouden door de effecten van bezuinigingsmaatregelen en hoge werkloosheid. Het internationale premiumsegment zal sneller blijven groeien dan de biermarkt als geheel, hetgeen een positief effect zal hebben op het Heineken® merk en op onze verkoopmix. Heineken voorziet een lage ééncijferige stijging van de inkoopkosten en is van plan om het effect hiervan te beperken door hogere prijzen.

In Europa verschuift Heineken de prioriteit naar groei van volume- en waardemarktaandeel door meer te investeren in marketing en innovatie voor het Heineken® merk en andere belangrijke merken, gesteund door de internationale lancering van merken met een hogere winstmarge. Hoewel deze aanpak op korte termijn waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor de winstontwikkeling in Europa, bekrachtigen we hiermee ons streven naar het verder versterken van onze leidende positie in de regio. Bovendien blijven we werken aan verbetering van de resultaten van de ondernemingen die we de afgelopen jaren hebben overgenomen. In de nieuwe markten Mexico en Brazilië zullen effectievere marketing en kostensynergieën bijdragen aan een hogere winstgevendheid.

Het TCM-programma zal verdere kostenbesparingen opleveren, zij het op een lager niveau dan in het jaar 2010, waarin besparingen vervroegd werden gerealiseerd. Heineken verwacht dat het aantal medewerkers autonoom verder zal dalen als gevolg van doorlopende efficiëntieverbeteringen.

Naar verwachting zullen de kapitaalinvesteringen in materiële vaste activa in 2011 circa € 850 miljoen bedragen.

Heineken verwacht in 2011 geen materiële veranderingen in het effectieve belastingtarief (beia) (2010: 27,3%) en voorziet een gemiddelde rentevoet van iets meer dan 5,5%.
De vrije operationele kasstroom zal naar verwachting sterk blijven, waardoor de netto schuldpositie in 2011 verder zal dalen. Na twee opeenvolgende jaren van substantieel lagere kapitaalinvesteringen en een beduidend hogere kasstroom zal de kasconversieratio voor 2011 circa 100% bedragen.

Totaal dividend over 2010
In het dividendbeleid van Heineken N.V. wordt gestreefd naar een dividenduitkering van 30%-35% van de nettowinst (beia) over het gehele jaar. Aan de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld om over 2010 een totaal dividend in contanten van € 0,76 per aandeel van € 1,60 nominaal uit te keren over een groter aantal uitstaande aandelen (totaal dividend 2009: € 0,65). Indien dit voorstel wordt goedgekeurd, zal een slotdividend van € 0,50 per aandeel betaalbaar worden gesteld op 5 mei 2011, aangezien op 3 september 2010 reeds een interim-dividend van € 0,26 werd uitgekeerd. Op de dividenduitkering wordt 15% Nederlandse dividendbelasting ingehouden. De aandelen Heineken N.V. worden op 27 april 2011 ex-slotdividend genoteerd.







Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL