DSM is goed gepositioneerd voor sterke groei EBITDA en verhoogt dividend

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/02/2013 07:14
- DSM rapporteert solide vierde kwartaal met EBITDA van €243 miljoen
- EBITDA over heel 2012 €1.109 miljoen met groei in alle clusters, behalve caprolactam
- Robuuste performance van Life Sciences dankzij Nutrition
- Materials Sciences presteerde goed, behalve caprolactam
- Sterke kasstroom uit bedrijfsactiviteiten van €730 miljoen in 2012
- Voorstel tot verhoging dividend naar €1,50 per gewoon aandeel
- Verwachting voor 2013: op weg naar EBITDA van €1,4 miljard

Feike Sijbesma, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten:
"In moeilijke macro-economische omstandigheden hebben alle clusters van DSM, met uitzondering van caprolactam, groei laten zien in 2012. Nutrition is nu goed voor ruim 70% van de totale EBITDA en is uitgegroeid tot een hoogwaardige wereldwijde activiteit met aantrekkelijke groeivooruitzichten over de gehele waardeketen."

"Dankzij de significante strategische vooruitgang die we in 2012 hebben geboekt met waarde-creërende acquisities en winstverbeteringsmaatregelen zijn we nu goed gepositioneerd om onze langetermijndoelstellingen te bereiken. In 2013 richten we ons op de operationele prestaties en de integratie van de in 2012 overgenomen activiteiten, met speciale aandacht voor het benutten van synergieën. We verwachten een sterke groei van de EBITDA in 2013, op weg naar €1,4 miljard. Het voorstel van de Raad van Bestuur om het dividend voor het derde opeenvolgende jaar te verhogen vormt het bewijs dat we DSM de laatste jaren sterker hebben gemaakt, voor stabielere groei en winstgevendheid."

Waar in dit bericht wordt gesproken over:

'bedrijfsresultaat' (vóór afschrijvingen) wordt bedoeld bedrijfsresultaat (vóór afschrijvingen) vóór bijzondere posten;

'nettowinst' wordt bedoeld nettowinst toekomend aan aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V.;

'doorlopende activiteiten' wordt bedoeld de DSM-activiteiten exclusief DSM Elastomers;

'beëindigde activiteiten' wordt bedoeld de netto-omzet en het bedrijfsresultaat (vóór afschrijvingen) van DSM Elastomers tot en met het tweede kwartaal van 2011;

'kernwinst per aandeel' wordt bedoeld de winst per aandeel vóór bijzondere posten en vóór afschrijving van aan acquisities gerelateerde immateriële activa.

Overzicht
Ondanks aanhoudende wereldwijde economische tegenwind boekte DSM ook in het vierde kwartaal solide operationele resultaten, met een EBITDA van €243 miljoen, niettegenstaande het feit dat de caprolactamactiviteiten €100 miljoen minder bijdroegen dan in het vierde kwartaal van 2011. De EBITDA over het gehele jaar lag met €1,109 miljoen 14% onder het niveau van 2011. De winstgroei in alle clusters werd meer dan tenietgedaan door de circa €300 miljoen lagere resultaten van DSM's caprolactamactiviteiten binnen Polymer Intermediates en Performance Materials.

De resultaten bij Nutrition waren in het vierde kwartaal 6% hoger dan in het vierde kwartaal van 2011 en over het gehele jaar bedroeg de stijging 8% dankzij bijdragen van acquisities en verdere autonome groei.

De resultaten van Pharma over het vierde kwartaal en over het gehele jaar 2012 lagen iets boven het niveau van de vergelijkbare perioden in 2011.

Performance Materials rapporteerde in het vierde kwartaal een 21% hogere EBITDA dan in het vierde kwartaal van 2011 als gevolg van hogere volumes, verbeterde marges en lagere kosten. De EBITDA over het gehele jaar was 4% lager door lagere marges in de bedrijfskolom voor polyamide-6 (caprolactam-effect) en lagere volumes bij DSM Dyneema.

Zoals verwacht daalden bij Polymer Intermediates de resultaten over het vierde kwartaal en het gehele jaar significant ten opzichte van de overeenkomstige perioden van 2011, voornamelijk door aanzienlijk lagere marges voor caprolactam.

De resultaten van het Innovation Center over het vierde kwartaal en het gehele jaar verbeterden door een hogere omzet voor Biomedical met een bijdrage gedurende zes maanden van het geacquireerde Kensey Nash.

Bij Corporate Activities kwam de EBITDA over het vierde kwartaal 2012 lager uit dan in het vierde kwartaal van 2011, vooral als gevolg van hogere kosten van op aandelen gebaseerde beloningen en eenmalige effecten. De EBITDA over het gehele jaar bleef op hetzelfde niveau als in het voorgaande jaar.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg in 2012 €730 miljoen, tegenover €882 miljoen het voorgaande jaar. De nettoschuld steeg ten opzichte van ultimo 2011 met €1.350 miljoen en kwam uit op €1.668 miljoen, vooral door acquisities, waardoor een efficiëntere kapitaalstructuur werd verkregen.

Gang van zaken per cluster
Nutrition
De autonome omzetgroei in het vierde kwartaal bedroeg 1% vergeleken met het vierde kwartaal van 2011. Een volumegroei van 4% werd gedeeltelijk tenietgedaan werd door lagere prijzen (-3%). De omzetcijfers werden positief beïnvloed door gunstige wisselkoersen (1%) en de acquisitie van Ocean Nutrition Canada.

De omzet van Human Nutrition & Health steeg dankzij iets hogere prijzen en een goede volumegroei. Premixes en Nutritional Lipids groeiden met dubbele cijfers. Bij Ocean Nutrition Canada liet de omzet een sterk momentum zien en werden de eerste omzetsynergieën gerealiseerd. De resultaten over het vierde kwartaal van Ocean Nutrition Canada lagen met een omzet van €36 miljoen en een EBITDA van €11 miljoen in lijn met de verwachtingen.

De omzet van Animal Nutrition & Health daalde licht als gevolg van een negatief prijs- en productmix-effect bij gelijkblijvende volumes.

Bij Personal Care waren de volumes stabiel en de prijzen licht hoger.

DSM Food Specialties vertoonde verdere groei, vooral in enzymen en savory ingredients.

De EBITDA over het vierde kwartaal bedroeg €204 miljoen en was daarmee 6% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2011, vooral dankzij de bijdrage van Ocean Nutrition Canada. De EBITDA-marge bleef stabiel op 22,1%.

De autonome groei over het gehele jaar was 2% dankzij hogere volumes bij stabiele prijzen. De EBITDA bedroeg €793 miljoen en steeg 8% als gevolg van verdere groei in geavanceerde doseervormen, premixen en nutritional lipids en bijdragen van acquisities.

Pharma
In het vierde kwartaal groeide de netto omzet autonoom met 6% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011, wat geheel te danken was aan hogere volumes. De volumegroei had te maken met het onregelmatige leveringspatroon in de custom manufacturing business. De prijzen bleven stabiel.

De EBITDA over het kwartaal was met €13 miljoen iets beter dan in het vierde kwartaal van 2011. Dit was vooral het gevolg van hogere volumes bij DSM Pharmaceutical Products.

De autonome omzetgroei over het gehele jaar bedroeg 9%. De EBITDA over het gehele jaar steeg licht als gevolg van verbeterde volumes bij DSM Pharmaceutical Products en iets hogere prijzen bij DSM Sinochem Pharmaceuticals. Deze compenseerden ruimschoots de hogere kosten (die deels te maken hadden met de opstart van de nieuwe 6-APA-fabriek van de anti-infectiva-business) en het effect van de 50% deconsolidatie van DSM Sinochem Pharmaceuticals per 1 september 2011.

Performance Materials
In het vierde kwartaal bedroeg de autonome omzetgroei 2%. Dit was het saldo van een volumegroei met 6%, vooral bij DSM Engineering Plastics en DSM Dyneema, en een prijseffect van -4% door lagere prijzen voor polyamide-6.

De EBITDA steeg aanzienlijk in vergelijking met het vierde kwartaal van 2011. De EBITDA van DSM Resins & Functional Materials verbeterde sterk dankzij een goede performance in coatings en functionele materialen in combinatie met kostenbesparingsprogramma's. Door de groei bij speciale polymeren liet ook DSM Engineering Plastics een sterke verbetering van de EBITDA zien, ondanks lagere marges in de bedrijfskolom voor polyamide-6 die werden veroorzaakt door caprolactam. De resultaten van DSM Dyneema lagen op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van 2011.

De autonome omzetontwikkeling over het gehele jaar was -4% als gevolg van lagere volumes (-3%) en lagere prijzen (-1%). De EBITDA lag iets onder die van het voorgaande jaar. DSM Resins & Functional Materials liet ondanks zwakte in de bouwsector een indrukwekkende resultaatverbetering zien in 2012 dankzij kostenreducties en prijsmaatregelen. Sterke onderliggende verbeteringen bij DSM Engineering Plastics werden deels tenietgedaan door de zwakte in de bedrijfskolom voor polyamide-6 (caprolactam-effect). Het resultaat over het gehele jaar van DSM Dyneema lag onder dat van het voorgaande jaar omdat nieuwe grote orders voor voertuigbescherming, die DSM Dyneema in de eerste helft van 2011 hadden ondersteund, nu ontbraken.

Polymer Intermediates
In het vierde kwartaal bedroeg de autonome omzetontwikkeling -18% met een volumedaling van 11%, vooral doordat minder materiaal beschikbaar was als gevolg van een onderhoudsstop in de Verenigde Staten.

De EBITDA vertoonde een significante daling, vooral door lagere caprolactamprijzen en aanzienlijk hogere benzeenprijzen.

De autonome omzetontwikkeling over het gehele jaar was -16%, als gevolg van 6% lagere volumes door onderhoudsstops en 10% lagere prijzen. De EBITDA was aanzienlijk lager. Hoge benzeenprijzen konden niet worden doorgegeven aan de markt door de zwakkere vraag naar caprolactam in combinatie met de ingebruikname van nieuwe productiecapaciteit in de markt.

Innovation Center
In het vierde kwartaal liet DSM Biomedical een verdere verbetering zien, vooral dankzij de bijdrage van Kensey Nash met een omzet van €18 miljoen en een EBITDA van €7 miljoen. Alle andere activiteiten van het Innovation Center, inclusief DSM Bio-based Products & Services, bleven op hetzelfde niveau.

De resultaten over het gehele jaar lieten een goede verbetering van omzet en EBITDA zien die voornamelijk te danken was aan aanhoudend sterke groei bij DSM Biomedical, ondersteund door de bijdrage van Kensey Nash.

Corporate Activities
In het vierde kwartaal van 2012 daalde de EBITDA met €15 miljoen, vooral als gevolg van de crisisheffing (een eenmalige belastingmaatregel van de Nederlandse regering), hogere kosten van op aandelen gebaseerde beloningen en hogere projectkosten.

De EBITDA over het gehele jaar was iets lager dan in het voorgaande jaar waarbij de extra kosten als gevolg van de crisisheffing en de hogere kosten van op aandelen gebaseerde beloningen werden gecompenseerd door de boekwinst op de verkoop van bepaalde activa op de locatie Chemelot in Nederland en lagere kosten bij service-organisaties.

Bijzondere posten
De bijzondere posten bedroegen in het vierde kwartaal €76 miljoen vóór belastingen (€54 miljoen na belastingen), inclusief een last van €44 miljoen met betrekking tot het Winstverbeteringspgrogramma en €18 miljoen aan acquisitiegerelateerde kosten.

Over het gehele jaar kwamen de bijzondere posten uit op €194 miljoen (€149 miljoen na belastingen), waarvan €160 miljoen betrekking had op voorzieningen, bijzondere waardeverminderingen en herstructureringskosten. De aan acquisities gerelateerde kosten bedroegen €34 miljoen.

Nettowinst
De Nettofinancieringslasten in het vierde kwartaal bedroegen €31 miljoen, vergeleken met €28 miljoen in het vierde kwartaal van 2011.

De Nettofinancieringslasten over het gehele jaar stegen met €12 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar en kwamen uit op €94 miljoen als gevolg van een lagere gemiddelde kaspositie bij lagere gemiddelde rentepercentages en een bijzondere waardevermindering met €7 miljoen van bepaalde financiële activa.

De effectieve belastingdruk vóór bijzondere posten over het gehele jaar was 18%, tegenover 19% in 2011.

De Nettowinst vóór bijzondere posten over het vierde kwartaal daalde met €43 miljoen en kwam uit op een niveau van €75 miljoen (vierde kwartaal 2011: €118 miljoen).

De Nettowinst vóór bijzondere posten over het gehele jaar bedroeg €437 miljoen, vergeleken met €615 miljoen in 2011.

Als gevolg van bijzondere posten daalde de totale nettowinst in het vierde kwartaal met €64 miljoen naar €21 miljoen (vierde kwartaal 2011: € 85 miljoen).

De totale nettowinst over het gehele jaar bedroeg €288 miljoen, vergeleken met €814 miljoen in 2011. Dit was het gevolg van het lagere bedrijfsresultaat in 2012 en de herstructurerings- en acquisitiekosten die zijn opgenomen in de bijzondere posten van 2012. In 2011 omvatten de bijzondere posten onder andere de boekwinst op desinvesteringen (€262 miljoen).

De Nettowinst per aandeel (doorlopende activiteiten, vóór bijzondere posten) bedroeg €2,58, tegenover €3,53 in 2011.

Dividend
DSM's dividendbeleid is erop gericht de aandeelhouders een stabiel en bij voorkeur stijgend dividend te bieden. DSM is voornemens het dividend te verhogen met €0,05 tot €1,50 per gewoon aandeel. Dit zal worden voorgesteld tijdens de op 3 mei 2013 te houden Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Rekening houdend met het in augustus 2012 reeds uitgekeerde interimdividend van €0,48 per gewoon aandeel, zou het slotdividend dan €1,02 per gewoon aandeel bedragen. Het dividend zal worden uitgekeerd in contanten of in de vorm van gewone aandelen, naar keuze van de aandeelhouder. Het dividend in contanten zal worden uitgekeerd na inhouding van 15% dividendbelasting. De ex-dividend datum is 7 mei 2013.

Cashflow, investeringen en financiering

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over het vierde kwartaal bedroegen €183 miljoen (vierde kwartaal 2011: €403 miljoen), waardoor het totaalbedrag voor het gehele jaar uitkwam op €730 miljoen (2011: €882 miljoen).

Het operationele werkkapitaal als percentage van de omzet bedroeg ultimo 2012 20,7%. Exclusief acquisities was dit percentage 20,0%.

De middelen aangewend voor investeringen bedroegen in het vierde kwartaal €212 miljoen (vierde kwartaal 2011: €173 miljoen). Over het gehele jaar 2012 kwamen deze middelen uit op €686 miljoen, tegenover €477 miljoen in 2011.

Ultimo 2012 bedroeg de nettoschuld €1.668 miljoen. De gearing bedroeg 22%; dit weerspiegelt een efficiëntere kapitaalstructuur.

Winstverbeteringsprogramma
In het tweede kwartaal van 2012 besloot DSM om over de hele breedte van de onderneming een winstverbeteringsprogramma door te voeren (bovenop het eerder aangekondigde programma bij DSM Resins & Functional Materials). Het winstverbeteringsprogramma is voornamelijk gericht op kostenreductie en efficiencyverbeteringen, maar ook op omzetgroei en verbeterde prijsstellingen. Dit programma verloopt geheel volgens plan en zal naar verwachting vanaf 2014 jaarlijks structureel €150 miljoen bijdragen aan de EBITDA, waarvan naar verwachting ruim de helft in 2013 zal worden gerealiseerd. De in 2012 verantwoorde eenmalige cash-kosten voor het Winstverbeteringsprogramma bedroegen circa €120 miljoen, in lijn met de indicatie die in het tweede kwartaal werd afgegeven.

DSM bleef intussen zoeken naar mogelijkheden om het programma uit te breiden, en dit heeft geresulteerd in een grotere reikwijdte van het programma, met voordelen van in totaal €200-250 miljoen. De eenmalige cash-kosten van deze uitbreiding liggen naar verwachting in de orde van €70-80 miljoen. De met deze uitbreiding beoogde voordelen zullen naar verwachting vanaf 2015 volledig worden gerealiseerd.

DSM in motion: driving focused growth
DSM in motion: driving focused growth is de strategie die DSM voert sinds september 2010, toen de onderneming de overgang inluidde van een tijdperk van intensief portfoliomanagement naar een strategie die gericht is op het maximaliseren van duurzame en winstgevende groei. DSM's strategische focus op Life Sciences (Nutrition en Pharma) en Materials Sciences (Performance Materials en Polymer Intermediates) wordt gevoed door drie maatschappelijke trends die DSM aanduidt als: Mondiale verschuivingen, Klimaat & Energie en Gezondheid en Welzijn. DSM wil met innovatieve en duurzame oplossingen tegemoetkomen aan de onvervulde behoeften die voortvloeien uit deze maatschappelijke trends.

Hieronder volgt een overzicht van DSM's strategische resultaten in 2012:

Snelgroeiende Economieën: van 'reaching out' naar 'truly global'

De verkopen naar Snelgroeiende Economieën bedroegen in 2012 38% van de totale omzet, tegenover 39% in 2011. Het verschil is voornamelijk te wijten aan lagere caprolactam-verkopen in China.

De netto verkopen aan China bedroegen USD 1,7 miljard, tegenover USD 2,0 miljard in 2011. Het verschil was voornamelijk te wijten aan lagere verkoopprijzen bij DSM Polymer Intermediates.

Om zijn doelstelling voor Snelgroeiende Economieën in 2015 te halen continueerde DSM de wereldwijde reorganisatie van zijn activiteiten. DSM Sinochem Pharmaceuticals heeft zijn hoofdkantoor in Singapore. Het hoofdkantoor van DSM Engineering Plastics werd in 2012 verplaatst naar Singapore en het hoofdkantoor van DSM Fibre Intermediates bevindt zich nu in Shanghai (China).

Door de acquisitie van Tortuga in Brazilië zal het personeelsbestand van DSM in Latijns-Amerika meer dan verdubbelen tot ongeveer 2000 medewerkers.

Innovatie: van 'het bouwen van de machine' naar verdubbeling van de output

DSM's Emerging Business Area Bio-based Products & Services blijft verdere strategische vooruitgang boeken. De fabriek voor biobarnsteenzuur in Italië bevindt zich momenteel in de opstartfase. DSM en BP hebben hun samenwerking uitgebreid voor de gezamenlijke ontwikkeling van een proces voor de productie van geavanceerde biodiesel. DSM heeft met succes de eerste commerciële batch geavanceerde C5-gist geproduceerd voor producenten van bioethanol op basis van lignocellulose. De bouw van de fabriek van POET-DSM Advanced Biofuels in Emmetsburg, Iowa (VS), verloopt volgens plan.

DSM stelt zich ten doel om in 2015 20% van de totale omzet te behalen uit innovatieve producten en oplossingen. Omzet uit innovatie - gemeten als de omzet uit innovatieve producten en toepassingen die in de laatste vijf jaar zijn geïntroduceerd - was in 2012 goed voor 18% van de totale omzet, net als in 2011. DSM ligt goed op koers om zijn doelstelling voor de omzet uit innovatie in 2015 te halen.

Duurzaamheid: van verantwoordelijkheid naar business driver
Als onderdeel van zijn strategie DSM in motion: driving focused growth, heeft DSM de ambitie geformuleerd om zijn duurzaamheidsprestaties naar een volgend niveau te brengen: duurzaamheid blijft een kernwaarde en een instrument om een verantwoorde bijdrage te leveren aan de samenleving, maar daarnaast ontwikkelt DSM duurzaamheid nu ook tot een strategische groei-aanjager.

DSM is van mening dat duurzaamheid in de komende decennia een belangrijke onderscheidende factor en bron van toegevoegde waarde zal zijn. De onderneming is uniek gepositioneerd om nieuwe mogelijkheden in de gehele waardeketen te benutten. Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de activiteiten, maatregelen en beslissingen van de onderneming.

ECO+ is DSM's strategische concept ter bevordering van de ontwikkeling van duurzame en innovatieve producten en oplossingen met milieuvoordelen. Producten krijgen het predicaat ECO+ als hun ecologische voetafdruk kleiner is dan die van concurrerende producten of oplossingen. Typische voorbeelden hiervan zijn DSM engineering plastics waarmee klanten auto's kunnen produceren die een lagere weerstand en een lager gewicht hebben en dus energiezuiniger zijn. Een ander voorbeeld is Brewers Clarex(TM), dat bierbrouwers in staat stelt om koude waas in bier tegen te gaan zonder het bier te hoeven koelen tot beneden het vriespunt. DSM streeft naar een innovatiepijplijn die in 2015 voor ten minste 80% bestaat uit ECO+ producten of oplossingen, en het aandeel hiervan in de totale netto-omzet zal in 2015 naar verwachting zijn gegroeid naar 50%.

DSM ontwikkelt een People+ strategie die zich richt op meetbare verbetering van de kwaliteit van leven van consumenten, medewerkers en gemeenschappen in de waardeketens waarin de onderneming actief is. People+ gaat voor de dimensie 'people' van People, Planet en Profit doen wat ECO+ heeft gedaan voor 'planet' en zal een verdere stimulans zijn voor duurzaamheid als business driver voor de onderneming. DSM heeft zijn People+ strategie in 2012 verfijnd en nieuwe maatstaven voor de strategie vastgesteld en getest.

Acquisitions & Partnerships: van portfoliotransformatie naar driving focused growth

In 2012 kondigde DSM acht acquisities aan ter versterking van zijn competenties en marktposities naast de drie andere strategische groei-aanjagers: Snelgroeiende Economieën, Innovatie en Duurzaamheid. Sinds 2010 heeft DSM €2,8 miljard geïnvesteerd in acquisities, waarvan €2,4 miljard in Nutrition, onder toepassing van zeer strenge strategische en financiële criteria.

In 2012 versterkte DSM zijn leidende positie in de biomedische industrie door de acquisitie van Kensey Nash, waarmee DSM Biomedical gepositioneerd werd als winstgevend groeiplatform. DSM vormde samen met POET LLC een joint venture, POET-DSM Advanced Biofuels, om de productie van bio-ethanol uit cellulose op commerciële schaal te demonstreren en de technologie in licentie te verkopen.

In het cluster Nutrition rondde DSM met succes de acquisitie af van Ocean Nutrition Canada, 's werelds belangrijkste leverancier van voedingsproducten op basis van visolie voor de markten voor voedingssupplementen, voedingsmiddelen en dranken. Deze overname betekent een versterking van en aanvulling op het Nutritional Lipids groeiplatform dat DSM na de acquisitie van Martek in 2011 opzette. DSM beschikt nu als enige over een compleet productenpakket in de snelgroeiende categorie voedingslipiden, waarbij de onderneming zowel omega-3 vetzuren uit visolie als microbiële voedingslipiden aanbiedt.

DSM bereikte definitieve overeenstemming over de overname van Tortuga, een niet-beursgenoteerde

Braziliaanse onderneming. Tortuga is een vooraanstaand producent van diervoedingssupplementen, met name voor op grasland gehouden slacht- en melkvee. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Sao Paulo (Brazilië) en heeft circa 1200 mensen in dienst. De transactie zal naar verwachting aan het einde van het eerste kwartaal van 2013 worden afgerond. DSM nam verder ook Cilpaz Srl. over, een Italiaanse specialist op het gebied van premixen van diervoedings- en diergezondheidsingrediënten.

Een andere acquisitie betrof de activiteiten van Cargill op het gebied van cultures en enzymen. Deze business is een van 's werelds vooraanstaande producenten van cultures en enzymen voor de zuivelsector en de vleesindustrie, met fabrieken in Wisconsin (VS) en Frankrijk. DSM verwierf verder van Verenium bepaalde activa, licenties en andere overeenkomsten op het gebied van voedingsenzymen en de verwerking van oliehoudende zaden.

DSM rondde ook de acquisitie af van Fortitech, Inc., een niet-beursgenoteerde onderneming met het hoofdkantoor in Schenectady (New York, VS) die toonaangevend is op het gebied van samenstellingen van voedingsingrediënten met toegevoegde waarde voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de kindervoedingindustrie en de voedingssupplementenindustrie

Duurzaamheid
In 2010 heeft DSM een aantal ambitieuze doelstellingen geformuleerd op het gebied van duurzaamheid en in 2012 heeft de onderneming goede voortgang geboekt bij de verwezenlijking daarvan, zoals blijkt uit onderstaand overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen:

DSM behoorde wederom tot de leiders in de chemiesector van de Dow Jones Sustainability World Index. Sinds 2004 heeft DSM zesmaal deze lijst aangevoerd.

In 2012 was het percentage ECO+ oplossingen in de innovatiepijplijn 80%, gelijk aan de doelstelling. Het aantal ECO+ oplossingen als percentage van de lopende activiteiten steeg naar 43%. DSM is op weg om het streefcijfer van 50% voor 2015 te halen.

DSM ligt op koers met zijn inspanningen om in 2020 een verbetering van 20% in energie-efficiency te realiseren vergeleken met 2008. In de jaren tot en met 2012 is de energie-efficiency met 14% verbeterd ten opzichte van 2008.

In 2012 hield DSM zijn vijfde wereldwijde Employee Engagement Survey. Het belangrijkste element van dit betrokkenheidsonderzoek onder medewerkers is het meten van DSM's Employee Engagement Index, het percentage werknemers dat positief scoort op een combinatie van vier componenten: verbondenheid, trots, advocacy (het onderschrijven en uitdragen van het beleid en de principes van de onderneming) en tevredenheid. De Employee Engagement Index lag in 2012 wederom dicht bij de zogeheten high performance norm en was beter dan in 2011.

DSM heeft het People+ programma gestart, een strategie voor meetbare verbetering van de kwaliteit van leven. In 2012 is dit programma verder uitgewerkt, onder andere door ontwikkeling van een nieuw instrument om de impact op mensen te meten.

DSM publiceert vandaag zijn derde Integrated Annual Report. Daarvoor publiceerde DSM meer dan tien jaar lang afzonderlijke jaarverslagen en triple P-verslagen. In dit verslag is meer informatie te vinden over de voortgang die DSM heeft geboekt op het gebied van duurzaamheid.

Verwachting
De moeilijke macro-economische omstandigheden van het vierde kwartaal van 2012 zijn nog aanwezig, met lage groei in Europa. In Azië blijft de economische activiteit goed op peil terwijl in de Verenigde Staten een bescheiden mate van herstel zichtbaar blijft.

Het in augustus 2012 gestarte Winstverbeteringsprogramma verloopt geheel volgens plan. Verwacht wordt dat het vanaf 2014 jaarlijks structureel €150 miljoen zal bijdragen aan de EBITDA, waarvan naar verwachting ruim de helft in 2013 zal worden gerealiseerd. Zoals verwacht heeft DSM het winstverbeteringsprogramma uitgebreid en de onderneming verwacht nu een extra EBITDA-bijdrage van €50-100 miljoen bovenop de eerdergenoemde €150 miljoen. De met deze uitbreiding beoogde voordelen zullen naar verwachting vanaf 2015 volledig worden gerealiseerd.

Nutrition zal naar verwachting duidelijk hogere resultaten behalen dan in 2012, dankzij autonome groei (in de richting van de beoogde 2% boven BBP) en de acquisities.

Voor Pharma zullen de marktomstandigheden waarschijnlijk moeilijk blijven, hoewel DSM ervan overtuigd is dat er aanzienlijk betere resultaten kunnen worden behaald ondanks de gebruikelijke van kwartaal tot kwartaal wisselende leveringspatronen.

Performance Materials zal in 2013 naar verwachting verbeterde resultaten laten zien, ondanks de verwachte negatieve effecten (met name vergeleken met de eerste helft van 2012) van caprolactam.

Voor Polymer Intermediates zullen de resultaten naar verwachting lager liggen dan in 2012.

De activiteiten van het Innovation Center zullen op het niveau van 2012 liggen, met een duidelijke verbetering van de EBITDA nu Kensey Nash gedurende een geheel jaar aan de resultaten bijdraagt.

Over het geheel genomen verwacht DSM op basis van de huidige economische aannames een stijging van de EBITDA in 2013 als gevolg van sterkere autonome groei, ondersteund door DSM's Winstverbeteringsprogramma, en het merkbaar worden van de gunstige effecten van acquisities en een meer conjunctuurbestendige portfolio. In 2013 zal de focus liggen op de operationele prestaties en de integratie van de in 2012 overgenomen activiteiten, met speciale aandacht voor het benutten van synergieën. Met het bovenstaande is DSM over het geheel genomen, uitgaande van de huidige economische veronderstellingen, op weg naar zijn EBITDA-doelstelling van €1,4 miljard voor 2013.

Additionele informatie
DSM houdt vandaag ten behoeve van de media een conference call van 07.30 tot 08.00 uur. Voor beleggers en analisten wordt van 09.00 tot 10.00 uur een conference call gehouden. Informatie over de mogelijkheden voor deelname aan deze calls is te vinden op de DSM-website, www.dsm.com. In het beleggersgedeelte van deze website kan de Presentation to Investors worden gedownload. Daarin wordt informatie gegeven over de jaarcijfers van DSM over 2012.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL