DSM realiseert sterke resultaten over 2010 en stelt verhoging dividend naar € 1,35 voor

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 23/02/2011 07:30
. Vision 2010-strategie met succes afgerond; DSM's focus nu op gerichte groei
. Bedrijfsresultaat vierde kwartaal (doorlopende activiteiten) 17% hoger op € 170 miljoen
. Bedrijfsresultaat over het gehele jaar (doorlopende activiteiten) 74% hoger op € 752 miljoen
. Zeer goede performance Nutrition basis voor resultaten Life Sciences
. Significante resultaatverbetering bij Materials Sciences
. Aanhoudend sterke kasstroom uit bedrijfsactiviteiten in 2010: € 1.1 miljard
. Voorstel tot verhoging dividend 2010 met 12,5% naar € 1,35 per gewoon aandeel
. 2011 wordt naar verwachting wederom een sterk jaar voor DSM op weg naar realisatie van doelstellingen 2013

Feike Sijbesma, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten:

"Ik ben trots op onze sterke financiële resultaten over 2010. Ze weerspiegelen onze focus op innovatie en klanten wereldwijd, en onze aanpak van kosten en cash. We werden bij dat alles geholpen door een verbeterend economisch klimaat. Binnen de Life Sciences-activiteiten bleef onze Nutrition-business zeer goed presteren, terwijl bij Pharma verbetering nodig is. De activiteiten binnen Materials Sciences lieten gedurende het jaar een significante verbetering zien, met een recordresultaat voor Polymer Intermediates.

"Het jaar 2010 vormde de afsluiting van een periode waarin DSM zich heeft getransformeerd tot een onderneming die zich helemaal op Life Sciences en Materials Sciences richt. We hebben met succes onze Vision 2010-strategie afgerond, inclusief de verkoop van de resterende niet-kernactiviteiten binnen de beloofde termijn. Vervolgens zijn we, via een reeks belangrijke transacties, begonnen aan het opzetten van additionele sterke groeiplatforms voor de volgende fase in onze strategie 'DSM in motion: driving focused growth'. Voorbeelden zijn de aangekondigde acquisitie van Martek en de aangekondigde joint venture met Sinochem voor onze anti-infectives business. We hebben er vertrouwen in dat 2010 de basis heeft gelegd voor de realisatie van onze nieuwe strategische doelstellingen op het gebied van groei en winstgevendheid, en daarom stellen wij nu voor om het dividend te verhogen van € 1,20 naar € 1,35 in plaats van de in september 2010 aangekondigde € 1,30."

Overzicht
In het sterke vierde kwartaal van 2010 ontwikkelden DSM's activiteiten zich zoals verwacht. De onderliggende businessomstandigheden bleven over het algemeen gunstig. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2010 werd een autonome omzetgroei van 4% gerealiseerd dankzij zowel volumegroei als een krachtig prijsbeleid. De valutakoersontwikkelingen waren echter ongunstig als gevolg van een zwakkere US dollar en een zeer sterke Zwitserse franc. Daarnaast stegen de projectkosten in verband met de uitvoering van DSM's nieuwe strategie, zoals eerder al werd aangegeven. Al met al was het bedrijfsresultaat over het vierde kwartaal gelijk aan dat over het derde kwartaal, ondanks het feit dat het vierde kwartaal traditioneel seizoensmatig zwakker is en ondanks de gestegen wisselkoers voor de Zwitserse franc. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009 was het bedrijfsresultaat 17% hoger, vooral door de sterke resultaten bij de Materials Sciences-activiteiten.

Het cluster Nutrition bleef zeer goed presteren maar had last van de ontwikkeling van de Zwitserse franc, waarvan de wisselkoers ten opzichte van de euro 13% hoger lag dan in het vierde kwartaal van 2009. Het bedrijfsresultaat voor het cluster was desondanks nagenoeg gelijk aan dat voor het vierde kwartaal van 2009. Bij Pharma liet het vierde kwartaal enige seizoensmatige verbetering zien, maar de businessdynamiek in de farmaceutische industrie bleef zeer moeilijk.

Bij Performance Materials hadden de meeste activiteiten te maken met een traditioneel lagere vraag aan het einde van het jaar. Ondanks hogere grondstofprijzen stegen de marges per eenheid in het vierde kwartaal. Polymer Intermediates realiseerde het beste kwartaal in zijn geschiedenis dankzij de uitstekende vraag, een krachtig prijsbeleid en de unieke wereldwijde aanwezigheid van dit bedrijfsonderdeel.

De resultaten over geheel 2010 lieten een zeer sterke verbetering zien ten opzichte van het recessiejaar 2009. Met uitzondering van Pharma verbeterden alle activiteiten hun resultaten. De verbeterde businessomstandigheden en de snelle maatregelen die DSM nam als reactie op de economische teruggang resulteerden in het beste bedrijfsresultaat ooit voor de activiteiten die samen de nieuwe DSM-portfolio vormen. Voor de meeste activiteiten was de eerste helft van het jaar beter dan de tweede helft, doordat in de eerste helft hernieuwde vooraadopbouw plaatsvond verderop in de bedrijfskolom en doordat de valutakoersen veel gunstiger waren.

DSM's focus op cash bleef een hoge prioriteit. De middelen uit bedrijfsactiviteiten bedroegen € 1,1 miljard. In combinatie met de opbrengst uit desinvesteringen en het voorzichtige investeringsbeleid zorgde dit voor een nettoschuld van minus € 108 miljoen ultimo jaar. DSM heeft daarmee een uitstekende uitgangspositie om zijn strategische ambities te realiseren.

Lees meer op
www.dsm.com
Grafieken waren niet over te nemen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL