DSM realiseert zeer sterke Q2-resultaten bij voortschrijdende transformatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 03/08/2010 07:32
· Bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten in Q2 € 246 miljoen (tegenover € 85 miljoen in Q2 2009 en € 194 miljoen in Q1 2010)
· Omzetgroei uit doorlopende activiteiten 28% ten opzichte van Q2 2009
· Uitstekende performance Nutrition basis voor resultaten Life Sciences
· Materials Sciences zet winstverbetering voort
· Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten in Q2 € 223 miljoen
· Interim-dividend onveranderd op € 0,40 per gewoon aandeel
· Op basis van huidige positieve businessomgeving wordt 2010 naar verwachting een sterk jaar voor DSM

Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten:

"Ik ben verheugd over het zeer sterke tweede kwartaal. Het bedrijfsresultaat steeg met meer dan 25% ten opzichte van het eerste kwartaal en voor de huidige activiteitenportfolio was dit het beste kwartaal ooit. Onze uitstekende performance in dit kwartaal is te danken aan zeer goede verkoopvolumes voor alle activiteiten in combinatie met de voortzetting van een gedisciplineerde focus op prijzen en kosten."

"DSM is sterker uit de recessie gekomen en plukt nu de vruchten, zoals blijkt uit de robuuste resultaten en de zeer sterke balans. DSM houdt vast aan zijn koers - met een onverminderde focus op klanten, innovatie en duurzaamheid - en gaat door met de transformatie tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming. DSM blijft de bredere macro-economische ontwikkelingen waakzaam volgen. Op basis van de huidige positieve businessomgeving verwachten wij dat 2010 een sterk jaar zal zijn voor DSM."

Overzicht
DSM realiseerde in het tweede kwartaal zeer goede resultaten, duidelijk beter dan in eerste kwartaal, dat al als een zeer sterke jaarstart was beoordeeld. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2009 gaf het bedrijfsresultaat bijna een verdrievoudiging te zien. Aan deze sterke performance liggen de volgende algemene factoren ten grondslag:

· Verder verbeterende businessomstandigheden in de meeste regio's en markten, deels vanwege hernieuwde voorraadopbouw. Vooral de activiteiten in China groeien zeer snel. De omzet in China in het eerste halfjaar steeg naar USD 784 miljoen; dit is 13% van de totale omzet van DSM (9% in H1 2009).

· Door zich gedurende de economische teruggang sterk op zijn klanten te blijven richten slaagde DSM erin zijn marktaandeel voor verscheidene activiteiten uit te breiden.

· Het door DSM in het laatste kwartaal van 2008 aangezette kostenbesparingsprogramma levert inmiddels een kostenvoordeel op van € 200 miljoen op jaarbasis. Deze kostenbesparingen hadden een gunstige invloed op de bedrijfsresultaten van alle activiteiten.

· De valutakoersen ontwikkelden zich gunstig in het tweede kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal was de euro gemiddeld 8% zwakker ten opzichte van de US dollar. DSM's kosten luiden nog voor een groot deel in euro's, terwijl de verkopen in toenemende mate luiden in US dollars en daaraan gerelateerde valuta's.

Nutrition profiteerde in het tweede kwartaal van buitengewoon gunstige businessomstandigheden. De meeste elementen waren gunstig: goede marktomstandigheden, uitstekend draaiende productie, goede kostenbeheersing, gunstige valutakoersen en enige hernieuwde voorraadopbouw verderop in de bedrijfskolom. Dit alles in combinatie met een succesvolle voortzetting van de strategische focus op differentiatie en innovatie en de 'waarde boven volume'-strategie.

Zoals verwacht stond het cluster Pharma voor moeilijke uitdagingen. De terugval van het resultaat werd enigszins gedempt door de ontwikkeling van de dollarkoers.

In Materials Sciences zet het herstel zich voort; in sommige markten is de vraag terug op het niveau van voor de economische teruggang, of zelfs hoger, hoewel er ook sprake is van enige hernieuwde voorraadopbouw verderop in de bedrijfskolom. Voor de meeste activiteiten waren de marges sterk, maar tegen het einde van het kwartaal werd enige margedruk merkbaar als gevolg van stijgende grondstofprijzen.

De middelen uit bedrijfsactiviteiten bedroegen € 223 miljoen in het tweede kwartaal en in het eerste halfjaar bedroeg deze cashflow € 360 miljoen, wat meer dan voldoende was om de investeringen en het slotdividend te financieren. De nettoschuld daalde substantieel als gevolg van de opbrengst van de verkoop van DSM Agro en DSM Melamine. De verhouding tussen operationeel werkkapitaal en omzet aan het einde van het tweede kwartaal werd sterk beïnvloed door de zwakte van de euro aan het einde van het kwartaal, die een verhogend effect had op de hoogte van het operationeel werkkapitaal in andere valuta dan de euro.

Het bedrijfsresultaat van Other activities verbeterde ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009 dankzij een hoger resultaat van de interne verzekeringsmaatschappij en lagere vaste kosten.

Bijzondere posten
De bijzondere posten in het tweede kwartaal van 2010 kwamen in totaal uit op een verlies van € 12 miljoen vóór belastingen (€ 9 miljoen na belastingen).

De afronding van de verkoop van DSM Agro en DSM Melamine in het tweede kwartaal resulteerde in additionele kosten ten bedrage van € 5 miljoen die als bijzondere post werden verantwoord.

Als gevolg van de verkoop van DSM's Xantar® polycarbonaatactiviteiten aan Mitsubishi Chemical Corporation werd een boekwinst van € 10 miljoen gerealiseerd.

In verband met de aangekondigde schikking in de 'class action' anti-mededingingszaak en daaraan gerelateerde zaken in de Verenigde Staten met betrekking tot EPDM werd een eenmalige last van € 17 miljoen verantwoord als bijzondere post.

Nettowinst
De Nettowinst steeg van € 10 miljoen in het tweede kwartaal van 2009 naar € 149 miljoen in het tweede kwartaal van 2010.

De Nettowinst per aandeel steeg naar € 0,90 per gewoon aandeel in het tweede kwartaal van 2010, tegenover € 0,05 in het tweede kwartaal van 2009.

De Nettofinancieringskosten bedroegen in het tweede kwartaal van 2010 € 29 miljoen, een daling van € 4 miljoen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009. De daling was het gevolg van een lagere gemiddelde schuld, een hogere gemiddelde liquiditeitspositie en het feit dat in het tweede kwartaal van 2009 eenmalige reële-waarde-aanpassingen plaatsvonden in enkele overige financiële activa.

Het effectieve belastingpercentage voor het tweede kwartaal bleef met 25% op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2009.

Cashflow, investeringen en financiering
De middelen uit bedrijfsactiviteiten bedroegen in het tweede kwartaal € 223 miljoen.

De middelen aangewend voor investeringen bedroegen in het tweede kwartaal van 2010 € 90 miljoen (eerste halfjaar 2010 € 188 miljoen), vergeleken met € 119 miljoen in het tweede kwartaal van 2009 (eerste halfjaar 2009 € 235 miljoen).

Ten opzichte van ultimo 2009 daalde de nettoschuld met € 229 miljoen naar € 601 miljoen (10% gearing).

Interim-dividend
Besloten is over het jaar 2010 een ongewijzigd interim-dividend van € 0,40 per gewoon aandeel uit te keren. Dit is zoals gewoonlijk eenderde van het totale dividend over het voorafgaande jaar. Het interim-dividend geeft geen indicatie voor het totale dividend over 2010. Het interim-dividend over 2010 wordt in contanten uitgekeerd op 27 augustus 2010.

Personeel
Het personeelsbestand nam ten opzichte van ultimo 2009 af met 521 personen, voornamelijk als gevolg van de desinvestering van DSM Agro en DSM Melamine, en kwam ultimo tweede kwartaal 2009 uit op 22.217.

Voortgang van de DSM-strategie Vision 2010
De door DSM in september 2007 aangekondigde versnelling van het strategieprogramma Vision 2010 - Building on Strengths is gericht op snellere groei, hogere marges en een verbeterde kwaliteit van de winst uit de activiteitenportfolio. De strategie transformeert DSM tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming die zich kenmerkt door duurzame groei op basis van belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.

De voornaamste pijlers - marktgedreven groei en innovatie, uitbreiding in opkomende economieën en operational excellence - blijven tot de kern van DSM's strategie behoren.

Verbeterde kwaliteit van de winst
DSM heeft substantiële vorderingen gemaakt met de transformatie van zijn portfolio. Na de desinvestering van DSM Energy en de ureumlicentiëringsdochter Stamicarbon B.V. in 2009 werd in 2010 verdere vooruitgang geboekt. In het tweede kwartaal rondde DSM de aangekondigde verkoop van DSM Agro en DSM Melamine aan Orascom Construction Industries af. Met deze en eerdere verkopen is het geplande desinvesteringsprogramma voor een belangrijk deel voltooid.

Daarnaast bereikte DSM overeenstemming met Emerald Performance Materials (een bedrijf dat in handen is van een dochteronderneming van Sun Capital Partners) over de verkoop van DSM Special Products B.V.. De verkoop zal naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond, afhankelijk van de voortgang van de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende en andere instanties. DSM verwacht op de transactie een kleine boekwinst te realiseren.

Voor de meeste resterende activiteiten in het cluster Base Chemicals and Materials is het verkoopproces in volle gang. Een andere actie in het kader van portfolioverbetering is de aangekondigde sluiting van de verlieslijdende vestiging van DSM Anti-Infectives in Egypte, waarvoor de kosten in het tweede kwartaal van 2010 werden verantwoord.

DSM blijft onverminderd zoeken naar aantrekkelijke groeimogelijkheden om zijn ontwikkeling tot Life Sciences en Materials Sciences-onderneming verder te versnellen. DSM zal echter vasthouden aan zijn gedisciplineerde acquisitiebeleid.

Een groot deel van de omzet en winst van de groep wordt nu behaald in hoogwaardige activiteiten met hoge marges die significant minder gevoelig zijn voor economische cycli. Illustratief voor de kwaliteit van deze activiteiten is dat in het tweede kwartaal van 2010 de winst uit deze kernactiviteiten ruim 10% hoger lag dan in het overeenkomstige kwartaal van 2008, het tot dan toe beste kwartaal in de geschiedenis van de onderneming.

Verdere voortgang in het tweede kwartaal
DSM realiseerde in het tweede kwartaal van 2010 een zeer gezonde omzetgroei in China. De netto-omzet steeg met 34% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009 en kwam uit op USD 379 miljoen. In de eerste helft van 2010 steeg de netto-omzet in China met 64% naar USD 784 miljoen. DSM verwacht de omzetdoelstelling van USD 1.5 miljard te halen. DSM's omzet in China in de eerste helft van 2010 bedraagt 13% van de totale netto-omzet van DSM; in de eerste helft van 2009 was dat nog 9%.

De gerichte inspanningen om DSM's positie in China te ontwikkelen werpen duidelijk vruchten af. Als gevolg van de aanhoudend sterke groei in China en andere opkomende economieën zoals India is de netto-omzet van DSM in de opkomende economieën als percentage van de totale netto-omzet gestegen van 30% in de eerste helft van 2009 naar 35% in het eerste halfjaar van 2010.

In China tekende DSM Food Specialties een overeenkomst met Zhejiang Zhongken Biotechnology Co. Ltd. voor een joint venture voor de productie en marketing van gellangom. Gellangom, vervaardigd met behulp van een gistingsproces, heeft een aanzienlijk groeipotentieel in China met vele toepassingsmogelijkheden.

DSM Nutritional Products opende zijn vierde Chinese premixfabriek, in ChangChun City. Met deze nieuwe fabriek vergroot DSM zijn premix-productiebereik in China. Tevens werd een raamovereenkomst getekend voor een vijfde fabriek in de regio Pixian in de Chinese provincie Sichuan. Deze fabriek zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2011 in bedrijf komen.

DSM Engineering Plastics voltooide de acquisitie van de Novamid® polyamide-activiteiten van Mitsubishi Chemical Corporation in ruil voor de Xantar® polycarbonaatactiviteiten van DSM. De beide activiteiten vertegenwoordigen elk een netto jaaromzet van circa € 90 milljoen.

DSM Biologics maakte bekend dat het in Australië voorlopige samenwerkingsovereenkomsten heeft afgesloten met de Centrale Overheid en de overheid van de staat Queensland voor het ontwerpen, bouwen en bedrijven van Australië's eerste grote fabriek voor de bereiding van biofarmaceutische producten met behulp van zoogdiercellen. De fabriek zal worden gevestigd in Brisbane. DSM brengt geen kapitaal in maar levert technische expertise. De fabriek zal naar verwachting in 2013 in bedrijf komen.

Een belangrijk element van DSM's strategische focus op Life Sciences and Materials Sciences is de mogelijkheid van kruisbestuiving tussen deze twee gebieden. Dit verschaft DSM een unieke positie voor het opzetten en uitbreiden van platforms op het gebied van biomedische materialen en industriële (witte) biotechnologie. DSM Biomedical ontwikkelt zich voorspoedig.

Op het gebied van industriële biotechnologie boekte DSM verdere vooruitgang in de samenwerking met Roquette. Er werd een overeenkomst gesloten voor de oprichting van een joint venture voor de productie, commercialisering en marktontwikkeling van barnsteenzuur uit biologische grondstoffen. De oprichting van de joint venture is onderhevig aan goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende en andere instanties. DSM en Roquette krijgen elk een aandeel van 50% in de joint venture.

DSM maakte tevens bekend dat een doorbraak was bereikt in de technologie voor de productie van tweede-generatie biobrandstoffen. Dankzij deze doorbraak worden tweede-generatie biobrandstoffen betaalbaarder, en worden ze een economisch haalbaar alternatief voor zowel eerste-generatie biobrandstoffen als traditionele fossiele brandstoffen. Ook DSM's marktbenadering en businessmodel voor tweede-generatie biobrandstoffen zijn innovatief. In plaats van te kiezen voor het klassieke industriemodel, waarbij enzymen en gisten op afstand worden geproduceerd en in bulk worden verkocht, werkt DSM samen met klanten en partners aan de ontwikkeling van een model waarbij de enzymen en gisten op de productielokatie van de biobrandstoffen worden geproduceerd.

Gedurende het kwartaal werden door DSM nog vele andere innovaties aangekondigd of geïntroduceerd. Meer informatie is te vinden in het innovatiegedeelte van www.dsm.com. Ook de cijferstabellen, die waren voor ons niet over te nemen Red. XEA.nl)

Verwachting
De meeste voor DSM relevante markten lieten in het tweede kwartaal een voortgaand herstel zien. DSM verwacht voor de rest van het jaar verder herstel in eindmarkten, ervan uitgaande dat zich geen grote veranderingen zullen voordoen in de economische omstandigheden. Het risico van een vertraging van het economisch herstel blijft aanwezig, als gevolg van macro-economische onzekerheden en mogelijke verstoring van mondiale financiële markten. De opkomende economieën zullen naar verwachting het hele jaar hun kracht behouden. De focus op het genereren van cashflow en op kostenbesparingen blijft belangrijk.

De groei in de voedings- en diervoedermarkten zal zich voortzetten in lijn met langetermijntrends. De kwartaalresultaten voor Nutrition in de rest van het jaar zullen naar verwachting op het goede niveau van vorig jaar liggen, en de resultaten over het gehele jaar zullen naar nu wordt verwacht enigszins boven die van 2009 liggen.

Voor Pharma zullen de resultaten over het gehele jaar naar verwachting positief zijn, maar lager dan in 2009 als gevolg van de aanhoudende problemen bij DSM Pharmaceutical Products en relatief lage prijzen bij DSM Anti-Infectives.

Bij Performance Materials is sprake van een goed herstel van de vraag vanuit de automobiel- en de elektronica-industrie als gevolg van marktgroei en hernieuwde voorraadopbouw. In de bouwsector zal de vraag relatief laag blijven. Over het geheel genomen zullen de verkoopvolumes voor Performance Materials in de tweede helft van 2010 naar verwachting lager zijn dan in de eerste helft als gevolg van seizoenseffecten en het afnemende effect van hernieuwde vooraadopbouw. De resultaten voor het cluster zullen naar verwachting substantieel beter zijn dan in 2009, hoewel de resultaten in het tweede halfjaar lager zullen zijn dan die in het eerste halfjaar.

Het jaarresultaat voor Polymer Intermediates zal naar verwachting uitstekend zijn. De onderhoudsstop in het derde kwartaal van 2010 zal van invloed zijn op de productievolumes in China. Verwacht wordt dat de marges gezond zullen zijn, maar lager dan de piek die in het tweede kwartaal van 2010 werd bereikt.

Het bedrijfsresultaat van het non-core cluster Base Chemicals and Materials zal in 2010 naar verwachting duidelijk positief zijn.

Op basis van de huidige positieve businessomgeving zal 2010 naar verwachting een sterk jaar zijn voor DSM










Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL