ASML een aandeel voor de day-traders.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 24/04/2004 09:57
Wij van de redactie XEA.nl blijven het aandeel ASML, de chipmachinefabrikant met argusogen volgen. Wij vergelijken het vaak met een agrarisch loonbedrijf. Goede bedrijven, maar "echte" winst blijft er niet vaak over. Dat vraagt om een uitleg.
De agrarische sector vraagt steeds om de nieuwste machines en het ontwerpen van dat soort machines, vraagt tijd en kost (veel) geld. De machines zijn dan ook en vooral de eerste, aan de prijzige kant. Het verouderingsproces is bij de agrarische machines snel, 2 tot 3 jaar en dan staan de vernieuwde alweer voor de deur. Het is en blijft voor de loonbedrijven dan ook, investeren en investeren. De eigenaar komt haast niet aan zichzelf toe en zo is het ook voor de aandeelhouders van ASML. Daar moeten ook steeds weer vernieuwingen en nieuwe machines komen. Er is net een diepe crisis achter de rug in de chipindustrie, maar het digitale tijdperk voor chips staat alweer voor de deur. Dus zullen er binnenkort vernieuwde of nieuwe machines moeten komen en daardoor is de afschrijvingstermijn ook snel/kort. Er moet, net als bij de loonbedrijven in een vrij korte tijd, veel geld verdient worden. En dat gebeurt ook, maar dat geld kan niet worden uitgekeerd, maar zal voor het grootst deel weer geinvesteerd worden. Dus dividend zal slecht sporadisch worden uitgekeerd.
Dit is dan ook de reden van ons verkoopadvies. Het is een aandeel voor erin en eruit. De daytraders en niet voor de beleggers die rust en rendement zoeken.
Geen dividend en toch al een koers van 14 euro ruim, dat vinden wij teveel voor dit soort aandelen. Drie jaar geleden was de heer Doug Dunn ook optimstisch en toen was de koers ca. 29-30, en nu is hij ook weer optimistisch en dat moet je wel zijn en blijven als bestuurder, want anders kan je beter de tent sluiten.
Wij blijven bij afblijven voor de belegger, geef de day-traders de ruimte!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL