AkzoNobel publiceert resultaten derde kwartaal 2011

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/10/2011 07:18
- Omzetgroei van 5 procent tot €4 miljard door prijsstijging gericht op het bestrijden van stijgende grondstoffenprijzen
- Resultaten beïnvloed door zwakkere economische omstandigheden en voortdurend stijgende grondstoffenprijzen, in het bijzonder bij Decorative Paints
- EBITDA gedaald naar €507 miljoen (2010: €574 miljoen)
- Nettoresultaat €148 miljoen (2010: €217 miljoen)
- Aangepaste winst per aandeel €0,91 (2010: €1,19)
- Interimdividend €0,33 per aandeel, stijging van 3 procent
- Introductie van een omvangrijk programma voor prestatieverbetering dat moet resulteren in €500 miljoen EBITDA in 2014

3e kwartaal 2011 in € miljoen

3e kw 2010 3e kw 2011 D%
Omzet 3.867 4.051 5
EBITDA 574 507 (12)
EBITDA-marge (in %) 14,8 12,5
Nettoresultaat 217 148 (32)

januari - september 2011 in € miljoen

jan. - sept. 2010 jan. - sept. 2011 D%
Omzet 11.020 11.910 8
EBITDA 1.587 1.495 (6)
EBITDA-marge (in %) 14,4 12,6
Nettoresultaat 534 531 -

Akzo Nobel N.V. (AkzoNobel) rapporteerde vandaag een omzetgroei van 5 procent op basis van prijsbeleid, gericht op neutralisering van stijgende grondstoffenprijzen. Sinds het tweede kwartaal is er sprake van moeilijkere marktomstandigheden die van invloed zijn geweest op de resultaten, in het bijzonder bij Decorative Paints.

Hoewel de complete brutogroei relatief sterk bleef, was er sprake van een verder verzwakkende volumeontwikkeling. Daarnaast bleven de inkoopkosten sneller stijgen dan de verkoopprijzen konden worden aangepast. Als gevolg daarvan daalde de EBITDA met 12 procent tot €507 miljoen. Er worden verdere prijsverhogingen doorgevoerd en de kostenbasis wordt aangepast.

Er is een omvangrijk programma voor prestatieverbetering geïntroduceerd en dat moet resulteren in €500 miljoen EBITDA in 2014.

CEO Hans Wijers
"Hoewel tijdens het hele kwartaal sprake was van een relatief sterke bruto omzetgroei heeft de verslechterde macro-economische situatie de resultaten van het derde kwartaal negatief beïnvloed. Ook zijn de ongekende stijgingen van de grondstoffenprijzen nog niet volledig gecompenseerd, maar dit kwartaal toont aan dat we goede vorderingen maken, zoals blijkt uit de totale prijsstijging van zes procent, aangevoerd door Specialty Chemicals.

"Wij verwachten niet dat de macro-economische situatie zich snel zal herstellen. Daarom ondernemen wij, net als in 2008, actie met een omvangrijk programma voor prestatieverbetering dat moet resulteren in €500 miljoen EBITDA in 2014. Dit programma moet ervoor zorgen dat onze groeiambities uitkomen op of boven het gemiddelde van onze beoogde 13-15 procent EBITDA-marge. Onze sterke basis, onze niet-aflatende inzet om te presteren en het genoemde programma geven ons vertrouwen in de toekomst".

Prestatie verbeter programma gaat €500 miljoen EBITDA opleveren
20 oktober 2011
· Volgende stap in de ontwikkeling van de onderneming door gebruik van schaalgrootte
· Programma waarborgt realisering van ambities voor winstgevendheid op middellange termijn
· Versnelling van 'operational and functional excellence' tegen lagere kosten binnen de gehele onderneming
· Volledig EBITDA-effect van €500 miljoen in 2014
· Verwachte totale incidentele kosten van €425 miljoen over drie jaar


AkzoNobel heeft een prestatie verbeter programma geïntroduceerd om het concurrentievermogen en de mogelijkheid om te groeien te versterken, de ondersteuningsstructuur te vereenvoudigen en de kostenbasis te verlagen. Het programma zorgt voor herstructurering van achterblijvende onderdelen van de productportfolio, overdracht van best practices en vereenvoudiging en standaardisatie van essentiële processen.

De Executive Committee (ExCo), die op 1 januari 2011 is gestart, heeft een uitgebreid driejarenplan opgesteld om de ondernemingsprestaties te verbeteren en een EBITDA van €500 miljoen te realiseren. Er zijn 20 'masterplannen' met meer dan 100 gedetailleerde initiatieven ontwikkeld op het gebied van Supply Chain & Sourcing, Research and Development en Shared Services voor Finance, Information Management en Human Resources.

Daarnaast omvat het programma herstructureringen van bedrijfsonderdelen, voor onder meer Decorative Paints (Europa en Noord-Amerika) en Performance Coatings (Wood Finishes & Adhesives). Binnen alle bedrijfsonderdelen van de onderneming worden programma's geïntroduceerd voor verdere verbeteringen van margemanagement en werving en training van medewerkers, vooral in de groeimarkten.

Ongeveer 40 procent van de verwachte voordelen moet komen uit de Supply Chain & Sourcing-programma's, verder komt 50 procent uit initiatieven voor margemanagement, Research & Development en herstructureringsprogramma's. Deze voordelen komen ten goede aan de diverse bedrijfsonderdelen van AkzoNobel: ruim 40 procent aan Decorative Paints, meer dan 30 procent aan Performance Coatings en ongeveer 25 procent aan Specialty Chemicals. De verwachte voordelen in 2012 lopen op tot €200 miljoen, met een vergelijkbaar niveau van incidentele kosten in hetzelfde jaar. De totale kosten voor de implementatie van het programma worden geschat op €425 miljoen.

De verantwoordelijkheid voor de diverse plannen ligt bij de ExCo, ondersteund door een projectteam voor coördinatie en voortgangsbewaking. De onderneming brengt elke zes maanden verslag uit over de voortgang.

Naar aanleiding van de introductie van het programma zei CEO Hans Wijers: "Dit prestatie verbeter programma vertegenwoordigt een belangrijke verandering in de manier waarop AkzoNobel opereert en aangestuurd wordt. Het is een logische volgende stap waarbij onze schaalgrootte wordt ingezet om de realisatie - van de in september 2010 - aangekondigde groeistrategie te ondersteunen. Wij beschikken over een samenhangende reeks leidende bedrijfsonderdelen op het gebied van verven, coatings en specialistische chemicaliën. De realisatie van 'operational and functional excellence' zal zorgen voor waardecreatie voor de gehele onderneming.

De benoeming van de Executive Committee was een essentiële stap om de voorwaarden te scheppen voor verandering aan de top. Het samenvallen van de ongekende stijging van grondstofprijzen met de gevolgen van de financiële crisis, zorgt ervoor dat de realisatie van deze voordelen des te dringender is. Ik ben ervan overtuigd dat dit programma leidt tot focus, structurele verbeteringen en lagere kosten die zullen bijdrage aan onze groeiambities en een EBITDA-niveau creëren van op of boven de gemiddelde beoogde marge van 13 tot 15 procent".

- -



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL