AkzoNobel rapporteert sterk begin van het jaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 21/04/2011 07:06
- Hogere volumes en prijzen resulteerden in een omzetgroei van 16 procent tot € 3,8 miljard
- EBITDA* steeg met 10 procent tot €437 miljoen
- Stijgende grondstofprijzen worden gecompenseerd
- Totale nettowinst steeg tot €128 miljoen vergeleken met €81 miljoen in 1e kwartaal 2010
- Aangepaste EPS** steeg met 38 procent tot €0,72 per aandeel
- Vooruitzichten bevestigd: Streven naar meer dan 5 procent groei in omzet en EBITDA in 2011 - in lijn met strategische ambities

Financiële highlights
1e kw 2011 in € miljoen
Q1 '10 Q1 '11 D%
Omzet 3.246 3.762 16
EBITDA 399 437 10
EBITDA-marge (in %) 12,3 11,6
Net toresultaat 81 128 58

AkzoNobel N.V. ("AkzoNobel") rapporteerde vandaag een omzetstijging van 16 procent in het 1e kwartaal vergeleken met dezelfde periode in 2010. De concernomzet van €3.7 miljard (1e kwartaal 2010: €3.2 miljard) betekent 7 procent hogere volumes en een positieve prijsontwikkeling van 4 procent.

In alle drie de Business Areas was sprake van een omzetgroei met dubbele cijfers, gestimuleerd door de aanhoudende kracht van de onderneming in opkomende markten en vraagherstel in de volwassen markten.

Grondstofprijzen stegen aanzienlijk. Om het effect hiervan te beperken wordt voortdurend actie ondernomen op het gebied van prijsbeleid en kostenreducties en AkzoNobel is ervan overtuigd dat deze stijgingen kunnen worden gecompenseerd.

De EBITDA verbeterde met 10 procent tot €437 miljoen, en de algehele EBITDA-marges in het 1e kwartaal daalden licht in vergelijking met 2010, veroorzaakt door het na-ijleffect van acties voor prijsbeleid en margebeheer om prijsstijgingen van grondstoffen te

compenseren. Doordat compenserende maatregelen effect kregen, nam de EBITDA-

marge vanaf het 4e kwartaal 2010 toe van 10,4 procent tot 11,6 procent. De onderneming kent een seizoeneffect, in zoverre dat omzet en winstgevendheid het laagst zijn in het vierde en het eerste kwartaal.

CEO Hans Wijers:
"Uit deze resultaten blijkt dat we goed op weg zijn om onze strategische doelen voor de middellange termijn te realiseren, en om aan de huidige tegenwind op het gebied van de inflatie het hoofd te bieden. Ik ben vooral blij met het sterke volume en het prijsbeleid achter onze omzetgroei van 16 procent, wat me het vertrouwen geeft dat we in onze algehele portefeuille marktaandeel hebben kunnen behouden of verbeteren".

"Er blijven nog steeds aanzienlijke verschillen bestaan in de sterkte van de vraag binnen onze geografische regio's en eindmarkten, maar zowel in de volwassen markten als in de groeimarkten hebben we in het eerste kwartaal onze omzet verder kunnen vergroten. Onze omzetstijging in opkomende markten is opnieuw indrukwekkend".

"Zoals we vorig kwartaal al aangaven, zijn de prijzen van grondstoffen blijven stijgen. Deze liggen nu bijna 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl verdere stijgingen worden verwacht. Om het effect van hogere grondstoffenprijzen op te vangen, wordt voortdurend actie ondernomen op het gebied van prijsbeleid en kostenreducties en we blijven ervan overtuigd dat deze stijgingen kunnen worden gecompenseerd.

"Bij Specialty Chemicals blijft de vraag sterk en zowel omzet als EBITDA lieten een sterke groei zien. Performance Coatings realiseerde een aanzienlijke groei in opkomende markten en profiteerde van de vorig jaar gedane overnames. De succesvolle introductie van onze Decorative Paints-producten in 3.500 Walmart-winkels, samen met een doorlopend sterke groei in Azië en Latijns-Amerika ondersteunden de prestaties van Decorative Paints".

Vooruitzichten voor 2011 herhaald
AkzoNobel verwacht verdere vooruitgang te boeken in de strategische ambities voor de middellange termijn. Voor 2011 streeft de onderneming naar meer dan 5 procent groei in omzet en EBITDA.

Diverse grote investeringen die in het 1e kwartaal van 2011 werden aangekondigd - de investering van Pulp & Paper in Brazilië, de uitbreiding van de activiteiten van Expancel in Zweden en de nieuwe productiefaciliteit van Bermocoll in China - leveren een bijdrage aan de groeiambities van de onderneming.

In het eerste kwartaal van 2011 boekte AkzoNobel verdere vooruitgang met haar strategische duurzaamheidsbeleid. Op het gebied van operationele eco-efficiëntie ligt de onderneming op koers voor realisatie van de algehele ambitie om in 2015 de footprint met 30 procent te hebben verminderd. De onderneming realiseerde ook verbeteringen in de uitgesproken ambitie om zijn ecologische voetafdruk te verminderen met 25 procent per ton product in 2020.

Het verslag over het eerste kwartaal 2011 kunt u bekijken op: www.akzonobel.com/quarterlyresults





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL