Ahold schikt massa-effectenclaim in de Verenigde Staten en rechtszaken met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/11/2005 08:17
Ahold neemt in derde kwartaal 2005 een last van EUR 585 miljoen na belastingen (exclusief uitkeringen uit hoofde van verzekeringen)
Persconferentie vandaag om 10.30 uur in het Amstel Hotel in Amsterdam
Amsterdam, 28 november 2005 - Koninklijke Ahold N.V. ("Ahold") heeft vandaag bekendgemaakt dat zij een schikking heeft getroffen met de hoofdeisers in de massa-effectenclaimzaak 'In re Royal Ahold N.V. Securities & ERISA Litigation', welke aanhangig is bij de federale rechtbank van het District of Maryland in Baltimore, Maryland, Verenigde Staten.

Ahold heeft vandaag ook bekendgemaakt dat zij haar rechtszaken met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft geschikt.

Ten aanzien van de massa-effectenclaim, zijn de hoofdeisers en Ahold een schikkingsbedrag overeengekomen van USD 1,1 miljard (EUR 945 miljoen). De schikking betreft Ahold, haar dochtermaatschappijen en overige aan haar gelieerde ondernemingen, de individuele gedaagden alsmede de syndicaatsbanken.

De schikking is wereldwijd en betreft alle daarvoor in aanmerking komende gewone aandelen Ahold, de zogeheten 'gualifying shares'. De term 'gualifying shares' verwijst naar al die gewone aandelen die werden gekocht tussen 30 juli 1999 en 23 februari 2003. Volgens voorlopige berekeningen van Ahold zou het schikkingsbedrag, na aftrek van de advocaatkosten van de eisers, het bedrag van USD 9 miljoen (EUR 7,5 miljoen) ter compensatie van (een door) de VEB (aangewezen entiteit) voor het faciliteren van de wereldwijde schikking, alsmede administratieve kosten, leiden tot een brutobedrag van circa USD 1,00 tot USD 1,30 per 'qualifying share' (EUR 0,90 tot 1,15). Houders van 'qualifying shares' uit de V.S. en van buiten de V.S. zullen ingevolge de overeenkomst gelijk worden behandeld.

Ahold zal in twee termijnen bijdragen aan het schikkingsfonds, waaruit de 'qualifying shares' zullen worden betaald: tweederde van het schikkingsbedrag zal op een geblokkeerde rekening worden gestort binnen drie dagen nadat de voorlopige goedkeuring is verkregen van de federale rechtbank van het District of Maryland, die reeds in januari 2006 wordt verwacht. Het resterende derde deel zal op een geblokkeerde rekening worden gestort binnen zes maanden nadat definitieve gerechtelijke goedkeuring van de schikking is verkregen.

De overeenkomst is onder voorbehoud van goedkeuring door de federale rechtbank van het District of Maryland.

Indien houders van meer dan 180 miljoen aandelen niet aan de schikking wensen deel te nemen, dan zal Ahold het recht hebben de overeenkomst te beëindigen en de betaalde bedragen terug te vorderen, exclusief de bedragen die zijn besteed aan bekendmaking van de schikking.

De VEB en Ahold zijn overeengekomen dat de VEB de door haar bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam aangespannen jaarrekeningprocedure betreffende de jaren 1998, 1999, 2000, 2001 en 2002 zal beëindigen. Als tegenprestatie voor de beëindiging van deze procedure en als compensatie voor de gemaakte kosten, zal Ahold aan de VEB een bedrag van EUR 2,5 miljoen betalen.

Daarnaast, als onderdeel van haar verbintenis bij te dragen aan de wereldwijde schikking en deze te faciliteren, heeft de VEB ermee ingestemd, na openbaarmaking van het rapport van de onderzoekers in de zogeheten 'enquêteprocedure' voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam, geen vervolg te zullen geven aan die procedure en geen enkele gerechtelijke procedure tot het verkrijgen van schadevergoeding te zullen beginnen.

Ahold zal in het derde kwartaal van 2005 een voorziening nemen van EUR 896 miljoen, welke zal resulteren in een last, na belastingen, van EUR 585 miljoen in het derde kwartaal van 2005. Ahold verwacht een bedrag van circa EUR 100 miljoen uit hoofde van haar verzekeringen uitgekeerd te krijgen. Dit bedrag zal niet worden verwerkt in het derde kwartaal van 2005. Ahold zal haar bijdrage aan het schikkingfonds financieren uit beschikbare kasmiddelen.

In een commentaar op de schikkingen, zei Peter Wakkie, lid van de Raad van Bestuur van Ahold en Chief Corporate Governance Counsel:

"Wij zijn verheugd met deze schikkingen, die betrekking hebben op alle daarvoor in aanmerking komende aandelen op basis van gelijkwaardigheid. Wij hebben gepoogd voor een eerlijke betaling te zorgen zonder het voortbestaan van de onderneming of haar ondernemingsstrategie voor de komende jaren in gevaar te brengen. Wij willen langdurige, kostbare en tijdrovende rechtszaken vermijden. Dit zijn de laatste materiële civiele rechtszaken met aanzienlijke financiële risico's die voortvloeiden uit de feiten zoals bekendgemaakt in ons persbericht van 24 februari 2003. De onderneming kan nu doorgaan en zich geheel op haar bedrijfsactiviteiten richten."

Ahold Press Office: 020-509 5343



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL