AFM: ’koersmanipulatie’ PostNL onder de loep

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 16/12/2021 12:33
AMSTERDAM De Autoriteit Financiële Markten is een onderzoek gestart naar de koersbeweging van PostNL. Dit naar aanleiding van klachten die zijn ingediend door een particuliere aandeelhouders omdat ze vermoeden dat er sprake is van koersmanipulatie.

De koers van het aandeel PostNL is al sinds de zomer bezig aan neerwaartse lijn van bijna €5 per aandeel in juli naar €3,65 dinsdag. Daarmee is het aandeel 20% in waarde gedaald, terwijl het postbedrijf koerst op een mooie eindejaarspiek doordat het webwinkelen een blijvertje lijkt. „De koers van het aandeel is ingestort, zodanig dat we rekening houden met koersmanipulatie. Wat er gebeurt staat niet meer in relatie tot de prestaties”, zegt aandeelhouder Dick Schipper.

De bezorgde aandeelhouders vermoeden een samenspel tussen grootaandeelhouder Daniel Kretinsky en een aantal ’short-sellers’ die geld verdienen aan een koersdaling van het aandeel. De Tsjechische miljardair bouwde dit jaar een belang op van meer dan 20% in PostNL. Door de koers laag te houden, zou er voor hem een grotere winst te behalen zijn bij een eventueel bod van Royal Mail, waar Kretinsky ook een groot belang in heeft, aldus de aandeelhouders. „Enkele jaren geleden werd door BPost €5,75 euro geboden per aandeel PostNL. Toen zei topvrouw Herna Verhagen dat €5,75 op eigen kracht mogelijk was. Het gaat beter dan men toen had kunnen bedenken”, zegt Schippper.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt dat het een signaal inzake PostNL heeft afgegeven aan de AFM. De beurswaakhond bevestigt dat het meerdere meldingen heeft ontvangen van consumenten inzake PostNL. „De AFM neemt elke melding serieus, dus ook deze hebben onze volle aandacht en worden verder geïnventariseerd”, aldus een woordvoerder.

Grootaandeelhouder Kretinsky is actief in fondsen die ’slecht geleid’ worden. Er is sprake van een leegloop aan de top van het postbedrijf. Een paar weken geleden werd bekend dat directeur post Resi Becker PostNL verlaat, net zoals IT-directeur Marcel de Krom. Dinsdag werd bekend dat bestuursvoorzitter Herna Verhagen commissaris wordt bij technologieconcern Philips, terwijl ze ook al commissaris is bij ING Bank. „Een bestuursvoorzitter kan eigenlijk niet meer dan één commissariaat naast een drukke baan als ceo doen”, zegt Jasper Jansen van de VEB.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL