Galapagos,Positieve resultaten met GLPG1972 tegen artrose.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 08/01/2018 07:33
Mechelen, België; 7 januari 2018, 22.00 CET - Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) rapporteert positieve voorlopige resultaten met een Fase 1b studie in artrosepatiënten in de Verenigde Staten.

Galapagos heeft GLPG1972 onderzocht in een placebo gecontroleerde, dubbelblinde Fase 1b studie in de Verenigde Staten bij 30 patiënten tussen de 50 en 75 jaar waarbij knie- en/of heup-artrose werd vastgesteld. Patiënten kregen één van de drie doseringen GLPG1972 of placebo toegediend gedurende vier weken, met een follow-up periode van drie weken. Primaire doelen waren om de veiligheid, verdraagbaarheid en medicijneigenschappen van GLPG1972 in patiënten te onderzoeken. Secundair doel was om de afname van een belangrijke biomarker voor de afbraak van kraakbeen (ARGS neo-epitoop) te meten.

GLPG1972 richt zich op ADAMTS-5, een enzym dat kraakbeen afbreekt. Het werkingsmechanisme is bevestigd in twee diermodellen. Een eerdere Fase 1 studie in gezonde vrijwilligers heeft alle vooropgestelde doelen bereikt qua veiligheid en medicijneigenschappen en ook laten zien dat GLPG1972 in twee weken leidde tot meer dan 50% afname van de ARGS neo-epitoop in het bloed.

In deze Fase 1b studie in patiënten werd GLPG1972 goed verdragen. Eén patiënt in de groep met de hoogste dosering is gestopt met de behandeling vanwege een omkeerbare abnormale leverfunctietest op dag 15. De medicijneigenschappen van GLPG1972 in een populatie van oudere patiënten met artrose waren gelijk aan die in gezonde vrijwilligers, wat een eenmaal daagse pil mogelijk zou moeten maken.

Patiënten op behandeling bereikten een doseringsafhankelijke afname van de ARGS neo-epitoop ten opzichte van placebo:

Placebo (n=6) Lage dosering (n=8) Midden dosering (n=8) Hoge dosering (n=8)
Gemiddelde % afname in de ARGS neo-epitoop vergeleken met de uitgangswaarde bij dag 29, (±se)

-3,64 (±5,95) 38,43 (±2,91) 44,93 (±4,46) 50,43 (±4,47)

"We zijn blij dat deze studie onze bevindingen over de meer dan 50% afname in de biomarker voor de afbraak van kraakbeen in gezonde vrijwilligers uitbreidt naar artrosepatiënten gedurende de volle vier weken," zegt Dr. Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos. "Samen met onze partner Servier bereiden we een wereldwijd Fase 2 programma voor, dat naar verwachting later dit jaar van start zal gaan, om zo GLPG1972 verder te ontwikkelen als een potentieel ziektewijzigend medicijn tegen artrose."

Artrose is een veel voorkomende en invaliderende aandoening. Tot op heden is er geen behandeling beschikbaar die de voortgang van de ziekte afremt, waardoor patiënten nu alleen kunnen beschikken over behandelingen die de symptomen bestrijden. Om die reden vertegenwoordigt artrose een grote onvervulde medische noodzaak. Servier[1] en Galapagos hebben hun expertise sinds 2010 gebundeld om dit probleem aan te pakken, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van GLPG1972, een first-in-class en potentieel ziektewijzigende molecule. Galapagos heeft de volledige commerciële rechten op GLPG1972 in de Verenigde Staten. Volgens de overeenkomst heeft Galapagos daarnaast recht op mijlpaalbetalingen in onder meer ontwikkeling en registratie, bovenop royalty's op toekomstige verkopen buiten de Verenigde Staten.

GLPG1972 is een medicijn in ontwikkeling; de veiligheid en werkzaamheid ervan is nog niet definitief vastgesteld.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext & NASDAQ: GLPG) is een biotechnologiebedrijf in de klinische fase, gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Onze pijplijn bestaat uit Fase 3 studies tot onderzoeksprogramma's in cystic fibrosis, ontstekingsziekten, fibrose, artrose en andere ziekten. Ons target discovery platform heeft drie nieuwe mechanismen opgeleverd die veelbelovende resultaten tonen bij patiënten met ontstekingsziekten, idiopathische longfibrose en atopische dermatitis. We richten ons op het ontwikkelen en het commercialiseren van nieuwe medicijnen die mensenlevens verbeteren. De Galapagos groep, met inbegrip van fee-for-service dochter Fidelta, heeft ongeveer 578 medewerkers, werkzaam in het hoofdkantoor in Mechelen, België en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië. Meer informatie op www.glpg.comBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL