Galapagos ontvangt €2,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar nieuwe antibiotica

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 22/01/2015 08:09
Mechelen, België; 22 januari 2015 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij van het IWT €2,5 miljoen subsidie toegekend heeft gekregen voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, in samenwerking met Prof. Goossens van de Universiteit van Antwerpen (UA).
GLPG1492 (‘1492) is een smal-spectrum antibioticum dat effectief is tegen alle Stafylokokken aureas stammen, inclusief MRSA, de ziekenhuisbacterie waar geen toereikende behandeling voor bestaat vanwege de resistentie tegen bestaande antibiotica. Galapagos heeft het voornemen om dit jaar een klinische Fase 1 te starten bij gezonde vrijwilligers. ‘1492 laat een uitstekende antibacteriële effectiviteit zien, met een brede werking tegen alle bekende MRSA stammen. Het nieuwe werkingsmechanisme van ‘1492 kan worden toegepast voor de ontwikkeling van meerdere antibiotica tegen gram-positieve en gram-negatieve bacteriën die een probleem vormen in de gezondheidszorg (waaronder de zgn. ESKAPE bacteriën). ‘1492 is gepatenteerd en volledig eigendom van Galapagos.
De subsidie is toegekend via het transformationeel geneeskundig onderzoek (TGO) programma, voor het project ‘Partnering tiered clinical Phase II anti-MRSA antibiotic with rapid diagnostic test development,’. Galapagos zal binnen dit project samenwerken het Laboratorium voor Medische Microbiologie van de Universiteit van Antwerpen. In dit project wordt een nieuwe klinische strategie getoetst die een efficiënte ontwikkeling van smal-spectrum antibiotica tegen resistente bacteriën mogelijk maakt. Voor het snel aantonen van deze infecties, wordt een diagnostische test ontwikkeld. De Universiteit van Antwerpen gaat basaal onderzoek doen naar het onderliggende mechanisme van antibiotica-resistentie.
“Wij waarderen de steun van het IWT voor ons onderzoek,” zei Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos. “Er is een grote behoefte aan smal-spectrum antibiotica die heel gericht werken tegen MRSA en andere resistente bacteriën.”
Herman Goossens, hoofd van het Laboratorium voor Microbiologie van de UA reageerde: "Door de financiering van deze publiek-private samenwerking tussen Galapagos en ons onderzoekscentrum op het UA, zouden we in staat moeten zijn om een nieuwe impuls te geven aan de succesvolle ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen multiresistente bacteriën die wereldwijd al aan zoveel mensen het leven hebben gekost.”

Over antibiotica resistentie en MRSA
Behandeling van ziekenhuis infecties door bacteriën met een brede resistentie tegen bestaande antibiotica is een belangrijke bedreiging van de publieke gezondheidszorg. Het wijdverspreide gebruik van antibiotica tegen een grote variëteit van bacteriële ziekteverwekkers heeft tot resistentie in de behandeling geleid. Als breed-spectrum behandeling niet aanslaat wordt de patiënt in het ziekenhuis behandeld met een smal-spectrum antibioticum, specifiek tegen de pathogeen die de patiënt heeft geïnfecteerd. Door de groeiende resistentie tegen breed-spectrum antibiotica is de verwachting dat de markt voor infectie behandelingen in het ziekenhuis groeit van $3,3 miljard in 2010 naar meer dan $4 miljard in 2020 in de US, EU en Japan. In het bijzonder is
er een urgente noodzaak voor middelen om de verspreiding van MRSA onder de bevolking tegen te gaan. Beschikbaarheid van een nieuw medicijn dat MRSA zou kunnen aanpakken zal de publieke gezondheidszorg helpen om de duur van ziekenhuisopnames te beperken, een positieve bijdrage te leveren aan de sterftecijfers en verdere verspreiding een halt toe te roepen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL