Galapagos ontvangt €2,9 miljoen subsidie voor onderzoek naar taaislijmziekte

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 13/01/2014 17:42
Mechelen, België; 13 januari 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij van het IWT €2,9 miljoen subsidie toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar taaislijmziekte (mucoviscidose). Het doel van dit 3-jarig project is het zoeken naar veelbelovende therapieën en deze verder te ontwikkelen tot preklinische kandidaten.
Deze IWT subsidie zal onderzoek financieren naar zogenaamde correctors die nodig zijn in combinatie met GLPG1837 om de grootste meerderheid van de CF patiënten te helpen. Het algemeen doel van het IWT programma is om nieuwe correctors te ontwikkelen tot in preklinische fase en een beter inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van de potentiators en correctors van Galapagos om zo hun therapeutische waarde te begrijpen. Galapagos kondigde onlangs de selectie aan van een preklinische kandidaat potentiator, GLPG1837, het eerste product van deze combinatie therapie. Galapagos zal in dit project samenwerken met Professor Dr Christiane De Boeck van de Katholieke Universiteit Leuven, en de onderzoeksgroep van Professor Dr Ineke Braakman van de Universiteit Utrecht.
“We zijn heel blij met de enthousiaste steun van het IWT voor ons innovatief onderzoek in taaislijmziekte,” zegt Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos. “De subsidie zal meer middelen toevoegen aan onze nieuwe aanpak om correctors te vinden.”
Galapagos is in 2005 gestart met onderzoek naar taaislijmziekte als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. In september 2013 tekende Galapagos een overeenkomst met AbbVie om samen medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren. Deze medicijnen zullen de belangrijkste mutaties in CF patiënten aanpakken, waaronder F508del en G551D. In December 2013 selecteerde Galapagos GLPG1837 als preklinische kandidaat en verwacht te starten met de eerste klinische studie vóór eind 2014. Een preklinische kandidaat corrector wordt verwacht eind 2014, en de start met klinische studies eind 2015.
Over taaislijmziekte/mucoviscidose
Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte/mucoviscidose is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden. De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweginfecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree. De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert. Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF. Symptomen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen. Op dit moment is er geen genezing van deze ziekte mogelijk en is de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar. Nieuwe geneesmiddelen voor de grootste mutatie, delF508 die bij circa 70% van de taaislijmziekte patiënten voorkomt, bestaan uit een combinatie van potentiators en correctors die ervoor moeten zorgen de bron van deze ziekte aan te pakken.
Over het IWT
Het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, of het IWT is een overheidsinstelling die in 1991 werd opgericht door de Vlaamse Regering ter ondersteuning van innovatieprojecten in Vlaanderen. Elk jaar verdeelt het IWT zo’n 300 miljoen euro subsidies aan innovatiesteun binnen bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Voor kmo's is er een op maat gemaakt KMO-Programma. Naast financiële steun helpt het IWT bedrijven onder andere bij het vinden van de juiste informatie, bij het zoeken van partners in binnen- en buitenland en bij de voorbereiding van projecten in Europese programma's. Het IWT heeft ook een belangrijke coördinatieopdracht, namelijk een hechte samenwerking smeden tussen alle actoren in Vlaanderen die met innovatie bezig zijn.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL