USG, Doorbraak in onderwijs: nieuwe technische beroepsopleiding gaat vakmensen opleiden waar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 27/06/2008 11:22
Doorbraak in onderwijs: nieuwe technische beroepsopleiding gaat vakmensen opleiden waar bedrijfsleven om schreeuwt.
Vakcollege in september van start op 13 scholen in Nederland; USG People steunt nieuw initiatief van bedrijfsleven en beroepsonderwijs komende jaren

Almere, 27 juni 2008 - Het Vakcollege, een nieuwe technische beroepsopleiding voor jongeren die een loopbaan in de techniek zien zitten, gaat in het nieuwe schooljaar op 13 scholen van start. De speciale praktijkgerichte leergang is opgezet door het technisch onderwijs en werkgevers. Samen willen zij het beroepsonderwijs verbeteren, optimaal laten aansluiten op de arbeidsmarkt en uiteindelijk een nieuwe generatie vakmensen opleiden die met kennis en kunde aan de slag gaat. In het eerste jaar krijgen al 750 leerlingen technisch onderwijs 'nieuwe stijl'.

De plannen voor het Vakcollege zijn vandaag in Nieuwspoort gepresenteerd in aanwezigheid van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapp. De bewindsvrouw toonde zich enthousiast over de nieuwe beroepsopleiding: "Het Vakcollege biedt jongeren de kans bij uitstek om te leren op de werkvloer. Dat levert technische vakmensen op die trots verdienen en bovendien broodnodig zijn voor de economische groei van Nederland", aldus Van Bijsterveldt.

Het ontwikkelen van het Vakcollege is een initiatief van Hans de Boer (oud-voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid), Koos de Vos (Economische Impuls Zeeland) en Hans Kamps (kroonlid SER, voorzitter ABU). "In Nederland is door de toenemende vergrijzing en ontgroening een groeiend tekort aan gekwalificeerde vakmensen ontstaan, zo constateerde onlangs nog de Commissie Bakker", zegt Hans de Boer. "De arbeidsmarkt schreeuwt om personeel, maar de juiste vakmensen worden niet opgeleid. Dat heeft te maken met onder meer het slechte imago van het werk maar ook de gebrekkige aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt. Dat heeft een hoog aantal drop-outs tot gevolg."

Doel: nieuwe generatie vakmensen opleiden
Het Vakcollege wil daarin verandering brengen: onder het motto 'we brengen de praktijk naar de schoolbanken' is het doel een nieuwe generatie vakmensen op te leiden die met de juiste bagage, verwachtingen en enthousiasme aan hun eerste baan beginnen. Ook wil het Vakcollege het negatieve beeld van een baan in de techniek doorbreken. De Boer: "Het gaat er om weer respect voor het vakmanschap te krijgen."

De nadruk van de opleiding ligt op praktisch en beroepsgericht onderwijs en "werkend leren" in reële functies bij het bedrijfsleven. Vanzelfsprekend worden in de onderbouw ook de reguliere basisvakken onderwezen, maar ook die staan in het teken van techniek. De opleiding gaat uit van een zesjarige leergang: vier jaar op VMBO-niveau en twee jaar op MBO-niveau. Om te voorkomen dat leerlingen afvallen in de overstap van een VMBO naar een MBO-opleiding, zoals nu vaak gebeurt, wordt er gewerkt met een kleinschalige aanpak en persoonlijke begeleiding. MBO-VMBO en bedrijf begeleiden de leerling samen tot het eind van de opleiding.

Een ander groot verschil met het huidige onderwijs is de nauwe betrokkenheid van het bedrijfsleven. Al in de onderbouw bezoeken leerlingen bedrijven en verzorgen lokale en regionale bedrijven gastlessen. Daartoe is er voor elk Vakcollege een vereniging in het leven geroepen. Die zorgt voor een goede afstemming tussen bedrijfsleven, openbaar bestuur en onderwijs. Het Vakcollege is een "goudgerande" opleiding en biedt leerlingen dan ook de garantie dat zij op hun achttiende een vak hebben geleerd, diploma's hebben gehaald en meteen aan de slag kunnen in een goede baan.

Steun van USG People
Ook USG People heeft zich aan het Vakcollege verbonden. USG People is actief op het gebied van flexibele arbeid, HR Services en customer-careservices en steunt de overkoepelende organisatie voor de komende jaren financieel en met know-how. "Vanuit onze visie een belangrijke maatschappelijke rol te spelen, dragen wij graag bij aan een onderwijsinitiatief dat scholingsproblemen bij jonge mensen aanpakt en hiermee voor hen de aansluiting op de arbeidsmarkt vergroot", zegt Ron Icke, CEO van USG People. "Het spreekt ons bovendien aan dat dit initiatief bijzonder ondernemend en doortastend is. Het blijft niet bij het maken van plannen alleen." Met de bijdrage van USG People wordt een solide basis gecreëerd waarmee het Vakcollege de komende jaren aan de weg zal timmeren.

In september gaat het Vakcollege van start op 13 scholen (OSC Erasmus Almelo, Het Stromenland Amersfoort, Nova College Esprit Amsterdam, Edison College Apeldoorn, De Meerwaarde Barneveld, De Nieuwe Veste Coevorden, Esdal College Emmen, Hondsrug College Emmen, College Rolduc Kerkrade, Reggesteyn Rijssen, Da Vinci College Roosendaal, RSG Lingecollege Tiel en Teylingen College Voorhout. Daarnaast hebben nog eens vier scholen (Noorderpoort College Stadskanaal, Etty Hillesum College Deventer, Peter Canisius Alkmaar en Technisch College Velsen IJmuiden) een aspirant-status. Dat betekent dat in 2008-2009 zo'n 750 kaderleerlingen technisch onderwijs 'nieuwe stijl' zullen volgen. "Het enthousiasme voor het Vakcollege bij leerlingen, hun ouders en vakdocenten is groot", zegt Ben Stoelinga, directeur onderwijs van het Edison College. "Wij gaan in september van start met twee groepen van elk 15 leerlingen, maar ik verwacht dat het er snel meer zullen worden." Het is de bedoeling dat binnen enkele jaren meer dan 10.000 leerlingen onderwijs volgen via het Vakcollege. Naast techniek zullen andere richtingen als gezondheidszorg ook binnen dit onderwijsconcept worden aangeboden.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL