Mogelijkheden om meer CO? vast te leggen in bossen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 10/12/2018 06:58
Om de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 49% terug te brengen, zoals afgesproken is in het klimaatakkoord, ligt er een uitdaging voor bos- en natuurbeheerders. Bossen leggen nu jaarlijks bijna 3,7 Megaton CO? vast. Dat kan meer worden met klimaatslim bosbeheer.

Nederland heeft in het nationaal klimaatakkoord vastgelegd dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 met ten minste 49% moet dalen ten opzichte van 1990. Meer dan honderd partijen maken daarover afspraken. Bossen en andere vegetaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het vastleggen van CO?.

Klimaatslim bosbeheer

Nu al leggen bossen jaarlijks 3,7 Mton CO? vast, meldt de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). Dat is 2% van de jaarlijkse uitstoot. Maar bos en natuur kan meer CO? vastleggen, door een klimaatslim bosbeheer, aanleg van nieuwe bossen of het treffen van maatregelen die verdroging tegengaan.

Tijdens twee klimaatbijeenkomsten die VBNE, De Bosgroepen en de FPG op 1 en 8 november organiseerden, gingen verschillende inleiders in op de maatregelen die bos-en natuurbeheerders kunnen nemen om de CO?-vastlegging te vergroten.

Gereedschapskist

Zo lieten Gert-Jan Nabuurs en Mart-Jan Schelhaas van Wageningen Environmental Research zien wat de mogelijkheden zijn van klimaatslim bosbeheer. Door goed beheer kan langdurig meer koolstof vastgelegd worden. De potentie is 0,6 miljoen ton CO?. Voor dat beheer wordt een gereedschapskist ontwikkeld: een praktische online toolbox met uitwerkingen van maatregelen, data, cijfers, voorbeelden en veel gestelde vragen. De gereedschapskist zal handvatten leveren om bossen en bomen in te zetten voor klimaatmitigatie, inclusief een overzicht van kosten, baten en neveneffecten.

Gijs van Heemstra ging in op de aanleg van nieuw bos. Hij besteedde met name aandacht aan wet- en regelgeving. Moet je het bestemmingsplan wijzigen bijvoorbeeld als je landbouwgrond omzet naar bos? Volgens hem is dat niet nodig.

Hout oogsten

Om te zorgen dat bos voldoende CO? blijft vastleggen, moet je je bos vitaal houden, is de boodschap van Wouter Delforterie en Jan den Ouden. 'Niets doen leidt tot verval van een bos. Delforterie zegt dat af en toe oogsten en goed beheer op lange termijn zorgt voor meer CO?-opslag dan niets doen. Maar dan moet je het hout wel gebruiken voor duurzame toepassingen zodat de CO? ook buiten het bos zo lang mogelijk wordt vastgehouden.

De conclusie van beide avonden is dat er voor bos- en natuurbeheerders een flinke opdracht ligt, maar dat de bijdrage vanuit die sector ook belangrijk is. Ook met een klein areaal bos kunnen maatregelen genomen worden.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL