Bekaert: first half year 2018 results

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 27/07/2018 07:59
Bekaert boekt € 111 miljoen onderliggende EBIT op hogere omzet.

Hoofdpunten 1)
Bekaert boekte een geconsolideerde omzet van € 2 157 miljoen over de eerste jaarhelft, hetzij een stijging van 3%. De solide volumegroei (+3,9%) en het gezamenlijke effect van verrekende walsdraadprijsstijgingen en prijsmix
(+5,4%) stuwden de organische omzet +9,3% hoger. Deze groei werd gedeeltelijk tenietgedaan door ongunstige wisselkoersschommelingen (-4,5%) en desinvesteringseffecten (-1,9%).
Terwijl de onderliggende vraag in automobiel- en industriële staaldraadmarkten sterk blijft, blijken de ongunstige
marge-effecten van een aantal factoren die sinds de tweede helft van 2017 onze winstgevendheid aantasten zwaarder door te wegen dan we hadden voorzien. Zoals eerder meegedeeld omvatten die factoren:
- De aanhoudende stijging van grondstofprijzen
- De impact van wijzigingen in handelsbeleid
- Het trage herstel van Bridon-Bekaert Ropes Group
- De blijvend lage vraag voor loose abrasive zaagdraad
- De uitgestelde investeringsactiviteit in onze olie- en gasmarkten
- Hoger dan verwachte opstartkosten bij uitbreidingsinvesteringen in EMEA en Pacifisch Azië
- De verlieslatende activiteiten in Figline Valdarno, Italië
- Algemene kosteninflatie
- Het moeilijke ondernemingsklimaat in Latijns-Amerika
- De desinvestering van Sumaré in Brazilië
Deze factoren zorgden samen voor een daling van de bedrijfswinst (onderliggende EBIT) met 37% naar € 111 miljoen.
Financiële kerncijfers2
- Geconsolideerde omzet van € 2,2 miljard (+3%) en gezamenlijke omzet3 van € 2,5 miljard (+5%)
- Impact van wisselkoersverschillen: € -95 miljoen (-4,5%) op geconsolideerde omzet; € -151 miljoen (-6,2%) op gezamenlijke omzet
- Onderliggende marge op omzet van € 311 miljoen (14% marge) vergeleken met € 382 miljoen (18% marge)
- Onderliggende EBIT van € 111 miljoen (5,1% marge) vergeleken met € 176 miljoen (8,4% marge)
- EBIT van € 101 miljoen (4,7% marge) vergeleken met € 197 miljoen (9,4% marge)
- Onderliggende EBITDA van € 214 miljoen (9,9% marge) vergeleken met € 277 miljoen (13,2% marge)
- EBITDA van € 204 miljoen (9,5% marge) vergeleken met € 297 miljoen (14,2% marge)
- Onderliggende ROCE van 8,1% vergeleken met 13,1% en ROCE van 7,4% vergeleken met 14,6%
- Nettoschuld van € 1 339 miljoen. Nettoschuld op onderliggende EBITDA was 3,1 tegenover 2,2 in de vergelijkbare periode vorig jaar en 2,3 bij jaareinde 2017.

1 Alle vergelijkingen worden gemaakt ten opzichte van de cijfers van de eerste helft van 2017.
2 De cijfers in dit persbericht zijn voorlopig en niet geauditeerd.
3 De gezamenlijke omzet is de omzet gerealiseerd door de geconsolideerde ondernemingen plus 100% van de omzet gerealiseerd door joint
ventures en geassocieerde ondernemingen na eliminatie van onderlinge verkopen.

Vooruitzichten
We zijn ons ervan bewust dat onze prestaties zwaarder werden aangetast dan voorzien en zullen de acties om onze rentabiliteit progressief te verbeteren versneld opdrijven. Deze acties omvatten maatregelen die we eerder aangekondigd hebben en bijkomende elementen die ons zullen in staat stellen de performantie op te voeren.
- Het bewerkstelligen van een ommekeer in winstgevendheid van de zwakker presterende businesses en andere herstructureringsacties omvatten maatregelen die tijd vergen. De gerelateerde businessplannen zijn in ontwikkeling (bijvoorbeeld de ommekeer bij Bridon-Bekaert Ropes Group), in uitvoering (bijvoorbeeld de sluiting van de Bekaert Figline Valdarno-fabriek), of werden recent uitgevoerd (bijvoorbeeld de recente verkoop van de zwak presterende droogsysteemactiviteiten). We definiëren ook remediëringsstappen voor andere ondermaats presterende vestigingen en blijven het potentieel van al onze activiteiten doorlichten om onze businessportfolio te verbeteren.
- De voordelen van onze lopende uitbreidingsinvesteringen in EMEA en Pacifisch Azië zijn reeds zichtbaar in onze volumes en omzet, maar nog beperkt in de winstcijfers door hoger dan voorziene opstartkosten. We implementeren acties gericht op het oplossen van de knelpunten en zullen de beoogde margeverbetering naar jaareinde toe behalen.
- Het zonder uitstel verrekenen van grondstofprijsstijgingen blijft een grote uitdaging maar we drijven onze inspanningen op en passen nieuwe prijszettingsmethodes toe om de doeltreffendheid van de verrekening te verhogen. De kosteninflatie waarmee onze operaties in de VS kampen als rechtstreeks of onrechtstreeks gevolg van de ingestelde handelsbarrières geeft aanleiding tot behoedzaamheid.
- De marktintroductie van fixed abrasive (diamant) zaagdraad, met twee maanden uitgesteld door onlangs ingevoerde milieureguleringen en –audits in China, zal ons in staat stellen onze positie in de solar wafer markten te herstellen.
- We nemen cashgeneratie-acties om de nettoschuld op onderliggende EBITDA tegen jaareinde terug te schroeven tot ongeveer 2,5. Deze acties omvatten het verhogen van het bedrijfsresultaat (onderliggende EBIT), strikte maatregelen op werkkapitaalcontrole en een grondige doorlichting van alle investeringsnoden.
We blijven investeren in toekomstige groei. De investeringen in materiële vaste activa bedroegen € 95 miljoen in de eerste helft van 2018 en we verwachten ongeveer € 200 miljoen te investeren voor het totale boekjaar (tegenover € 273 miljoen vorig jaar).
Vanuit het huidige perspectief gaan we ervan uit dat we hetzelfde winstgevendheidsniveau van vorig jaar niet zullen kunnen evenaren voor het boekjaar 2018. Ondanks de voorziene normale seizoenseffecten in de tweede helft van het jaar en de nodige tijd om de marge-impact van alle factoren die op onze winstgevendheid hebben
gewogen te herstellen, verwachten we onze onderliggende EBIT in de tweede helft van het jaar te verhogen. We blijven overtuigd van onze onderliggende strategie en de impact van onze transformatie-acties die de fundamenten van onze organisatie verstevigen. We geloven dat deze ons in staat zullen stellen in de komende jaren een duurzame margeverbetering neer te zetten.

zie & lees meer op
https://hugin.info/133955/R/2207382/858445.pdf



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL